Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 21st November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 21st November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank signed in New Delhi a $310 million Loan Agreement for Jharkhand ________ Improvement Project.
Rural road connectivity
Power system
Internet connectivity system
Urban housing
Drinking water and sanitation
Solution:
The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank signed in New Delhi a $310 million Loan Agreement for Jharkhand Power System Improvement Project to provide reliable, quality, and affordable 24×7 electricity to the citizens of Jharkhand.

Q2. Indo-Japan Business Council’s Business Festival recently held in ___________.
Tokyo
New Delhi
Goa
Pune
Kyoto
Solution:
Indo-Japan Business Council’s Business Festival recently held in Pune. The Indo-Japan Business Council (IJBC), hosted KONNICHI WA PUNE – a first of its kind business festival in Pune.

Q3. Which airport received the champion award for 100% timely closure of grievances in one year?
Kolkata Airport
Mumbai Airport
Chennai Airport
Kochi Airport
Ahmedabad Airport
Solution:
Suresh Prabhu and Jayant Sinha also gave away the champion award to Chennai airport which saw 100% timely closure of grievances in one year.

Q4. _______ has recently launched two funds for the small and medium enterprises (SMEs) and affordable housing sectors.
ICICI Prudential Equity Fund
Tata Equity PE Fund
Kotak Corporate Bond Fund
SBI Nifty Index Fund
SBICAP Ventures
Solution:
SBICAP Ventures (SVL), an alternative asset manager and a wholly owned subsidiary of SBI Capital Markets, has launched two funds for the small and medium enterprises (SMEs) and affordable housing sectors.

Q5. BFS of the RBI will examine the issues concerning the banks health under Prompt Corrective Action (PCA) framework and the Economic Capital Framework – ECF of RBI. What does S stands for in BFS?
Supervision
Statement
Settlement
Shareholders
Sheet
Solution:
At a crucial meeting of the RBI board in Mumbai, it was decided that the Board for Financial Supervision (BFS) of the RBI would examine the issues concerning the banks health under Prompt Corrective Action (PCA) framework and the Economic Capital Framework – ECF of RBI.

Q6. The ________ cabinet has approved to rejoin the Commonwealth.
Australia
Sri Lanka
Scotland
Maldives
Djibouti
Solution:
The Maldives cabinet has approved to rejoin the Commonwealth, two years after withdrawing from the 53-nation grouping. The announcement was made by New President of Maldives Ibrahim Mohamed Solih. Now, the proposal will be sent to Parliament for ratification.

Q7. India’s first specialized hospital for elephants has been opened at_________.
Agra
Mathura
Kanpur
Bhopal
Prayagraj
Solution:
India’s first specialized hospital for elephants has been opened by Agra Divisional Commissioner Anil Kumar at Farah block’s Churmura village, Mathura.

Q8. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit was recently held in________.
France
Spain
Brazil
Australia
Papua New Guinean
Solution:
The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit was held in Port Moresby, Papua New Guinean capital. This is the first time Papua New Guinea (PNG), the poorest of the 21 countries in APEC, has hosted the summit.

Q9. The 14th edition of JashneBachpan, a theatre festival for children, held at _______.
New Delhi
Bhopal
Gwalior
Ayodhya
Goa
Solution:
The 14th edition of JashneBachpan, a theatre festival for children, will see performances from Switzerland, Sri Lanka and Indonesia along with their Indian counterparts in New Delhi.

Q10. Padma Shri awardee and revered saint Narayan Das Maharaj of Triveni dham passed away recently. In which year he was awarded Padma Shri?
2008
2013
2017
2018
1999
Solution:
Padma Shri awardee and revered saint Narayan Das Maharaj of Triveni dham near Jaipur passed away. He was awarded Padma Shri in January 2018.

Q11. Lakshya Sen won bronze medal at Li Ning BWF World Junior Badminton Championships 2018. It was held in _____.
Japan
Canada
The USA
China
South Korea
Solution:
India’s top junior shuttler Lakshya Sen (17 years old) won bronze medal at Li Ning BWF World Junior Badminton Championships 2018 held at Markham, Canada.

Q12. Africa Industrialization Day (AID) is celebrated on __________.
23 November
11 November
16 November
21 November
20 November
Solution:
The purpose of Africa Industrialization Day (AID), marked each year on 20 November, is to raise global awareness of the challenges faced by the continent with regard to industrialization.

Q13. The 49th edition of the International Film Festival of India held in ________.
Mumbai
Jharkhand
Goa
Paris
Cannes
Solution:
The 49th edition of the International Film Festival of India opened with the gala opening ceremony at the Shyama Prasad Mukherjee Indoor Stadium in Goa.

Q14. Which of the following country is the focus country of 49th edition of the International Film Festival?
France
Israel
Australia
Nepal
Bhutan
Solution:
Israel is the focus country, Jharkhand is the focus state this year. Ten Israeli films including The Other Story will be screened at the IFFI.

Q15. The World Toilet Day is organized around the world on ______.
24th November
17th November
21th November
19th November
20th November
Solution:
The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

               





You may also like to Read:

          


Print Friendly and PDF

No comments