Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 20th November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 20th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Who has been appointed the chairman of the Inland Waterways Authority of India (IWAI)?
Kamal Srivastava
Jalaj Srivastava
TS Kanak
Ananth Narayanan
Jitendra Singh
Solution:
Jalaj Srivastava, a 1984 batch Indian Administrative Service (IAS) officer, has been appointed the chairman of the Inland Waterways Authority of India (IWAI). The IWAI comes under the Union Ministry of Shipping, Road Transport and Highways, currently headed by Nitin Gadkari.

Q2. The Western Peripheral Expressway recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi is also known as__________.
National Waterways I
UP-MP Peripheral expressway
APJ expressway
LNP expressway
KMP expressway
Solution:
The Western Peripheral Expressway also known as KMP expressway is expected to divert more than 50 thousand heavy vehicles away from Delhi. The 136-kilometer long six-lane expressway has been built at a cost of over 6400 crore rupees.

Q3. Name the Online Open Learning training platform recently rolled out by the Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE).
TASC
Kerala AMC
KOOL
EduKOOL
EduCOOL
Solution:
The Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE) has rolled out– KOOL, its Online Open Learning training platform. The platform can be used to train teachers, students and the general public. It stands for KITE's Onine Open Learning.

Q4. Sunil Mehta has announced that an asset management company (AMC) for resolving large bad loans has been formed. Name the AMC.
Religare India AMC
Bharat Shakti AMC
Shaktishali India AMC
Sashakt India AMC
BNP Paribas AMC
Solution:
Sunil Mehta, the chairman of a bankers’ panel working on the faster resolution of stressed assets in public sector banks, had announced that an asset management company (AMC) for resolving large bad loans has been formed and will be called as Sashakt India Asset Management Company.

Q5. Recently TS Kanaka passed away after a brief illness. She was a famous _________.
Neurosurgeon
Gynaecologist
Dermatology
Social Activist
Environmentalist
Solution:
Dr. TS Kanaka, the continent’s first woman neurosurgeon, passed away after a brief illness at the age of 86. She was the third woman neurosurgeon in the whole world.

Q6. Name the campaign Karnataka Bank has launched for opening current account and savings accounts (CASA) which will remain in force for a period of three-and-a-half months from November 15 to February 28.
KBL BHIM CASA
KBL ApnaApp
KBL Suraksha
KBL SB – TASC
KBL SB KOOL
Solution:
It has been introduced as a new SB scheme ‘KBL SB – TASC’ a specialized product for Trusts/Associates/Societies/Clubs. The campaign will remain in force for a period of three-and-a-half months from November 15 to February 28.

Q7. Ustad Amjad Ali Khan, was presented the ‘Sumitra Charat Ram Award for Lifetime Achievement’. He is one of India’s greatest _______ masters.
Shehnai
Sitar
Violin
Banjo
Sarod
Solution:
One of India’s greatest sarod masters, Ustad Amjad Ali Khan, was presented the ‘Sumitra Charat Ram Award for Lifetime Achievement’ at the Kamani Auditorium, New Delhi, for his “immense contribution to the enrichment and promotion of the Indian classical music”.

Q8. Online fashion retailer Myntra will integrate its sister firm Jabong with itself. Who will be the CEO of the integrated firm?
Ananth Narayanan
Kalyan Krishnamurthy
Ananth Krishnamurthy
Binny Bansal
Sachin Bansal
Solution:
Online fashion retailer Myntra will integrate its sister firm Jabong with itself and the integrated firm will continue to be led by Myntra CEO Ananth Narayanan. The two will, however, continue to operate as separate brands.

Q9. Which country has recently unveiled Africa’s first ever high-speed train line?
Namibia
South Africa
Morocco
Egypt
Mauritius
Solution:
French President Emmanuel Macron and Morocco’s King Mohammed VI have inaugurated Morocco’s first high-speed rail line, the first ever such line in Africa. The $2 billion project was launched in September 2011 by the king and Nicolas Sarkozy, then president of France.

Q10. Qaumi Ekta Week is observed across the country from __________.
October 19th-25th
November 19th-25th
November 17th-23th
December 1st-7th
November 23rd-30th
Solution:
Qaumi Ekta Week observed across the country from November 19th-25th to foster and reinforce the spirit of communal harmony and national integration.

Q11. The joint military exercise between India and Russia EXERCISE INDRA 2018 recently held at _________.
Bhopal
Jhansi
Gwalior
Mosco
Sochi
Solution:
The joint military exercise between India and Russia EXERCISE INDRA 2018 on combating insurgency under the aegis of United Nations (UN) was conducted at Babina Military Station in Jhansi, Uttar Pradesh.

Q12. Who has been recently appointed as the new revenue secretary?
Jyotindra Nath Dixit
Brajesh Mishra
Arundhati Ghose
Ajay Bhushan Pandey
C. B. Muthamma
Solution:
The Appointments Committee of the Cabinet appointed Unique Identification Authority of India (UIDAI) CEO Ajay Bhushan Pandey as the new revenue secretary. He will succeed current Finance and Revenue Secretary Hasmukh Adhia.

Q13. Who has won ATP World Tour finals in London?
Novak Djokovic
Roger Federer
Alexander Zverev
Rafael Nadal
Andy Murray
Solution:
Alexander Zverev has won ATP World Tour finals in London. Alexander Zverev defeated world number one Novak Djokovic in straight sets to claim the season-ending ATP Finals and earn the biggest victory of his career

Q14. Who among the following will head Google’s cloud division?
Ruchi Sanghvi
Vic Gundotra
Sabeer Bhatia
Vinod Khosla
Thomas Kurian
Solution:
Oracle’s ex-product chief Thomas Kurian will head Google’s cloud division. He will replace Diane Greene.

Q15. The theme for WTD (World Toilet Day) 2018 is ________.
Nature Is Calling
Stay Close to Nature
When Nature Calls
Heaven is Under Our Feet
None of the above option is true
Solution:
The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

               



You may also like to Read:

          
        

Print Friendly and PDF

No comments