Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam: 14th November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam 14th November 2018Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which of the following player has recently won the Brazilian Grand Prix 2018?
Esteban Ocon
Lewis Hamilton
Max Verstappen
Sebastian Vettel
Nico Rosberg
Solution:
Lewis Hamilton (Mercedes) won the Brazilian Grand Prix after Red Bull’s Max Verstappen lost the lead in a collision with backmarker Esteban Ocon (Force India).

Q2. What is the name of recently held Indian-Indonesian Navy Bilateral Exercise?
Nomadic Elephant
Sampriti
Hand in hand
Yudh Abhyas
Samudra Shakti
Solution:
The Indian Navy -Indonesian Navy Bilateral Exercise ‘Samudra Shakti’ began at Surabaya, Indonesia recently.

Q3. Which of the following Indian mountaineer became the first Indian to climb Mt Giluwe, the second highest mountain in Papua New Guinea?
Satyarup Siddhanta
Arunima Sinha
Kushang Sherpa
Malavath Purna
Premlata Agarwal
Solution:
Indian mountaineer Satyarup Siddhanta became the first Indian to climb Mt Giluwe, the second highest mountain in Papua New Guinea.

Q4. The prestigious Munin Barkotoki Literary Award 2018 in Assam has been given to _______.
Pushpalata Das
Debabhuson Borah
Hemchandra Goswami
Nalini Prava Deka
Raj Mohan Borah
Solution:
The prestigious Munin Barkotoki Literary Award 2018 in Assam has been given to young writer-critic Dr Debabhuson Borah for his book on literary criticism titled ‘Nirbochon’.

Q5. Who won Men’s Singles tennis Fuzhou China Open 2018?
Novak Djokovic
Andy Murray
Stanislas Wawrinka
Kento Momota
Rafael Nadal
Solution:
Kento Momota won Men’s Singles tennis Fuzhou China Open 2018.

Q6. To support investments in new, innovative and scalable business models, EESL and Asian Development Bank (ADB) signed an agreement for a Global Environment Facility (GEF) grant of ______ to establish an Energy Efficiency Revolving Fund (EERF).
$ 10 million
$ 17 million
$ 13 million
$ 20 million
$ 25 million
Solution:
To support investments in new, innovative and scalable business models, EESL and Asian Development Bank (ADB) signed an agreement for a Global Environment Facility (GEF) grant of USD 13 million to establish an Energy Efficiency Revolving Fund (EERF).

Q7. Indian Strategic Petroleum Reserves Ltd (ISPRL) has signed a MoU with the ______to explore the possibility of storing its crude oil.
ADNOC
Rosneft
Tatneft
Chevron
Burrow Global
Solution:
Indian Strategic Petroleum Reserves Ltd (ISPRL) signed a Memorandum of Understanding (MoU) in Abu Dhabi with the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) to explore the possibility of storing ADNOC crude oil at ISPRL’s underground oil storage facility at Padur in Karnataka,

Q8. Name the co-creator of Spider-Man and Iron-Man, who recently Passed Away.
Lisa Stan
Chris Evans
Robert Downey Jr.
Max Verstappen
Stan Lee
Solution:
American comic-book writer and Marvel Comics co-creator Stan Lee passed away aged 95.

Q9. The 17th ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting was recently held in________.
China
Bhutan
Nepal
Singapore
India
Solution:
The 17th ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting was recently held in Singapore.

Q10. Mr Modi recently inaugurated an Inland Multi-Modal Terminal Port constructed at the cost of _______ rupees on river Ganga at Ramnagar in Varanasi.
207 crore
170 crore
290 crore
450 crore
100 crore
Solution:
Mr Modi inaugurated an Inland Multi-Modal Terminal Port constructed at the cost of 207 crore rupees on river Ganga at Ramnagar in Varanasi.

Q11. The 7th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting recently took place in _____.
South Korea
Japan
Singapore
Malaysia
Indonesia
Solution:
The Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, led the Indian delegation to the 7th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting in Singapore.

Q12. Co-founder Binny Bansal has resigned as CEO of _______.
Zomato
Snapdeal
Uber India
Ola Cabs
None of the above
Solution:
Co-founder Binny Bansal has resigned as CEO of Flipkart Group. This was announced by Walmart, the new owner of the e-commerce company.

Q13. Which of the following country has signed an agreement with India to further mutual legal assistance in Civil & Commercial Courts?
Malawi
Morocco
China
Japan
Bhutan
Solution:
Morroco & India signed an agreement to further mutual legal assistance in Civil & Commercial Courts. Union Minister of Law & Justice and Electronics & IT, Sh. Ravi Shankar Prasad and his Moroccan Counterpart Mr Mohammed Auajjar, Minister of Justice were present on the occasion.

Q14. The driver who recently won the Brazilian Grand Prix 2018 represents ________team.
BMW
Red bull
Force India
Mercedes
Ferrari
Solution:
Lewis Hamilton (Mercedes) won the Brazilian Grand Prix after Red Bull’s Max Verstappen lost the lead in a collision with backmarker Esteban Ocon (Force India).

Q15. Which country has recently unveiled the human anchors with artificial intelligence (AI) technology?
South Korea
The USA
Japan
China
None of the above
Solution:
Xinhua, China’s state-run press agency, recently unveiled virtual newsreaders that combine the images and voices of human anchors with artificial intelligence (AI) technology.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF



Test where you stand in the Competition with Online Test Series
to get 30% Off Today


Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
to get 20% Off Today

No comments