Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 25th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 24th November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The 50th Union World Conference on Lung Health will be held in________.
(a) New Delhi
(b) Ahmadabad
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) Chennai
S1. Ans.(c)
Sol. The 50th Union World Conference on Lung Health will be held in Hyderabad, a global organisation working in this field announced.

Q2._________ has topped the list of states with the highest employability as per the India Skills Report 2019.
(a) Gujarat
(b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Assam
(e) Kerala
S2. Ans.(b)
Sol. Andhra Pradesh has topped the list of states with the highest employability followed by Rajasthan and Haryana, as per the India Skills Report 2019.

Q3. Didier Drogba has announced his retirement. He was a _____.
(a) Sprinter
(b) Cricketer
(c) Hockey Player
(d) Footballer
(e) Swimmer
S3. Ans.(d)
Sol. Former Chelsea footballer Didier Drogba announced his retirement, calling time on a 20-year career in which the bullish center-forward won four Premier League titles and the 2012 Champions League.

Q4. Markets regulator_______ has come out with new rules for re-classification of a promoter as a public investor. 
(a) SEBI
(b) RBI
(c) CRICIL
(d) CIBIL
(e) IRDAI
S4. Ans.(a)
Sol. Markets regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has come out with new rules for re-classification of a promoter as a public investor, wherein an outgoing promoter will have to relinquish special rights as well as control over the affairs of the listed firm and not be allowed to hold over 10% stake.

Q5. ________ of Assam has been appointed as the first ‘Youth Advocate’ of the northeastern region by the UNICEF to fight for child rights.
(a) Papon
(b) Nahid Afrin
(c) Bhupen Hazarika
(d) Manju Bora
(e) Nadia Murad
S5. Ans.(b)
Sol. Popular singer Nahid Afrin of Assam has been appointed as the first ‘Youth Advocate’ of the northeastern region by the UNICEF to fight for child rights. The UNICEF engages ‘Youth Advocates’ to harness their voice as agents of change in society.

Q6. Which of the following organization has won 8th Forbes India Leadership Awards (FILA): Best Company award (Public Sector award)?
(a) National Thermal Power Corporation
(b) Bharat Heavy Electricals Limited
(c) Indian Oil Corporation Limited
(d) Coal India Limited
(e) Energy Efficiency Services Limited
S6. Ans.(e)
Sol. Energy Efficiency Services Limited has won 8th Forbes India Leadership Awards (FILA) Best Company award (Public Sector award) 2018.

Q7. _______is the focus state at this year’s IFFI.
(a) Andhra Pradesh
(b) Goa
(c) Jharkhand
(d) Bihar
(e) Uttarakhand
S7. Ans.(c)
Sol. Jharkhand Day is being celebrated at the International Film Festival of India (IFFI) in Goa. Jharkhand is the focus state at this year’s IFFI.

Q8. Sandeep Michael, who captained the Indian junior team at the Asia Cup 2003, has passed away. He was a _____ player.
(a) Kabaddi
(b) Football
(c) Cricket
(d) Hockey
(e) Table-Tanis
S8. Ans.(d)
Sol. Former Indian hockey player, Sandeep Michael, who captained the Indian junior team to a gold at the Asia Cup 2003, died at the age of 33 after battling an unspecified neurological problem.

Q9. Imrat Khan recently passed away. He was a ______.
(a) Writer
(b) Actor
(c) Activist
(d) Musician
(e) Cricketer
S9. Ans.(d)
Sol. Classical music stalwart Ustad Imrat Khan, who dedicated his life to propagating the Sitar and the surbahar worldwide, has died in the US after a brief illness. He was 83.

Q10. 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit in ______.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Panaji
(d) Kochi
(e) Nagpur
S10. Ans.(a)
Sol. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu stated this while inaugurating the 2nd Edition of India Gold and Jewellery Summit in New Delhi.





You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments