English Quiz (Odd One Out) For Canara Bank PO - 23rd November 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.




Directions (1-15): In each of the questions given below, there are four sentences out of which one doesn’t match the context to which the other four are related. Find out that odd sentence and mark it as your answer. 

Q1. (A) After two years of relatively good rains, large parts of Maharashtra (especially the Marathwada region and the adjoining districts of Jalgaon, Nashik, Ahmednagar, Sholapur, Amravati and Yavatmal), North Gujarat, Saurashtra, Kutch and North Karnataka are reeling under drought.
(B) What is different this time is that it has been induced by the southwest monsoon’s failure in the second half of the season. 
(C) The rains were, in fact, quite good in most of these areas during June-July.
(D) Sunlight and a light rain once in a while keep flowers happy, growing and fresh. Flowers love the water, and they are never as beautiful as they are after the rain.
A
B
C
D
None of the Above
Solution:
ABC form a meaningful paragraph about drought in various states. D is not in line with this passage and is the odd one out.

Q2. (A) A drive along the outskirts of Gajraula, a small town in Uttar Pradesh, will reveal impressive fast food and retail joints, industrial plants and higher education institutes. But the town’s interior represents a different picture. 
(B) Sardhana, in contrast, boasts of a rich historical past — it’s home to the famous early 19th-century church built by Begum Samru. 
(C) It’s riddled with open drains, lacks sewerage along and is heavily-polluted. 
(D) But Sardhana, which is situated away from the national highway, fares poorly on development parameters like Gajraula.
A
B
C
D
None of the Above
Solution:
ACBD makes a meaningful paragraph and so none of the given is odd here.

Q3. (A) However, these towns have thriving marketplaces with urbanesque spaces like supermarkets, beauty parlours and gymnasiums.
(B) The criticisms of JNNURM did lead the UPA government to change focus towards small towns in JNNURM-2.
(C) Every small town in India has its unique story and significance but their problems are similar — lack of basic services, dilapidated infrastructure, overcrowded spaces and dwindling job opportunities.
(D) They have private schools and clinics, a variety of fast-food eateries, modern tailoring shops and mobile and electronic stores.
A
B
C
D
None of the Above
Solution:
CAD forms a meaningful paragraph about small towns in India and their problems and facilities. The statement in B is not in line with the passage and hence is the odd one out.

Q4. (A) Every one of the four decisions taken, including three decisions related to regulation, was ascribed to the board.
(B) Typically, a company lists its shares publicly as part of a broader plan to raise fresh cash for acquisitions or other investments. 
(C) The note also mentions that the constitution of a committee to examine the economic capital framework of the RBI, which was one of the decisions taken, will be jointly determined by the RBI and the Government of India.
(D) The angel was in the detail of the terse press note that the Reserve Bank of India (RBI) issued after the meeting of its board of directors on November 19.
A
B
C
D
None of the Above
Solution:
DAC forms a meaningful paragraph which deals with RBI. On the other hand, the statement in B deals with shares and so it is the odd one out.

Q5. (A) The inhabitants are connected to the Jarawa on the basis of physical, as well as linguistic similarities, researchers say.
(B) Based on carbon dating of kitchen middens by the Anthropological Survey of India, Sentinelese presence was confirmed in the islands to 2,000 years ago.
(C) The Sentinelese, a negrito tribe who live on the North Sentinel Island of the Andamans, have not faced incursions and remain hostile to outsiders.
(D) Genome studies indicate that the Andaman tribes could have been on the islands even 30,000 years ago.
A
B
C
D
All fit in correctly.
Solution:
A is the odd sentence here because all the other sentences talk about Sentinelese people in Andaman while sentence A is not in line with the other sentences.

Directions (6-10): In each of the following Questions, a sentence is given which is divided into five parts. Out of the following five parts, four connect together and one is the odd one out that does not fit into the sentence. You have to choose the odd part as your answer. 

Q6. been fiercely hostile to outside contact (A)/ have been mostly left alone even from colonial times,(B)/ some researchers argue that the Sentinelese (C)/ unlike other tribes such as the Onges, Jarawas and Great Andamanese,(D)/ because the land they occupy has little commercial attraction.(E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Part A is the odd one out and CBDE, when arranged in this order form a meaningful sentence. "Some researchers argue that the Sentinelese have been mostly left alone even from colonial times, unlike other tribes such as the Onges, Jarawas and Great Andamanese, because the land they occupy has little commercial attraction."

Q7. went online in 2008, said it did not need to raise any new (A)/ The Stockholm-based company, which was founded in 2006 and (B)/ it had on hand at the end of 2017 (C)/ cash from investors, citing the roughly $1.84 billion (D)/ value of existing stakes owned by shareholders (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Part E is the odd one out and BADC forms a contextually correct and meaningful sentence. "The Stockholm-based company, which was founded in 2006 and went online in 2008, said it did not need to raise any new cash from investors, citing the roughly $1.84 billion it had on hand at the end of 2017."

Q8. the German political scientist Hans-Georg Betz had (A)/ radical Right-Wing Populism in Western Europe, and I dived into Leiden University’s (B)/ just published what is still the best book on the topic, (C)/ populism itself could not be defined (D)/ library to find anything I could find on this odd term (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Part D is the odd one here and ACBE, when arranged in this order form a correct and meaningful sentence. "The German political scientist Hans-Georg Betz had just published what is still the best book on the topic, Radical Right-Wing Populism in Western Europe, and I dived into Leiden University’s library to find anything I could find on this odd term."

Q9. although they still disagree on whether it is a fully (A)/ Most scholars use populism as a set of ideas focused (B)/ existing leftwing populism has turned (C)/ fledged ideology or more a political discourse or style (D)/ on an opposition between the people (good) and the elite (bad),(E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Part C is the odd one out here and BEAD makes a contextually correct and meaningful sentence here. "Most scholars use populism as a set of ideas focused on an opposition between the people (good) and the elite (bad), although they still disagree on whether it is a fully fledged ideology or more a political discourse or style."

Q10. we are fortunate to be in a historic moment when the (A)/ cutting down its cost of creating a new car (B)/ the manufacturing sector is about to go through a transformation (C)/ wrought by disruptive technologies — we have to find a way of making (D)/ it work in India’s favour rather than against it (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Part B is the odd one out and ACDE makes a contextually correct and meaningful sentence. "We are fortunate to be in a historic moment when the manufacturing sector is about to go through a transformation wrought by disruptive technologies — we have to find a way of making it work in India’s favour rather than against it."

Directions (11-15): In each of the following questions, a word is given, below which three sentences are given with the usage of the word in each. The word may or may not be correctly used in the sentences. The sentence in which the word is incorrectly used is the odd one out and will be your answer. If all are correct choose option (e) as your answer. 

Q11. Ostensibly 


(A) Ostensibly, the celebrity seemed to be hiding from photographers by wearing a disguise. 
(B) If you ostensibly wear an item of clothing, perhaps you should donate it to charity. 
(C) Dressed as a homeless man, the billionaire, ostensibly, appeared to be a beggar in need.
A
B
C
D
All are correct
Solution:
Ostensibly: as appears or is stated to be true, though not necessarily so; apparently.

Q12. EERIE 
(A) The entire park had taken on an eerie red glow from the flashing sirens of the half dozen fire trucks parked alongside.
(B) The music additionally supports the eerie atmosphere and is composed very well.
(C) There was an eerie silence as we took off. No one was sure of anyone else on the flight
A
B
C
D
All are correct
Solution:
Eerie: strange and frightening.

Q13. PORTEND 
(A) Does the ability to download new movies at home portend a decrease in movie theater profits?
(B) She hoped that her sighting of the shooting star might portend good luck ahead.
(C) Do we return her and portend we don't know or keep her where they can't get her?
A
B
C
D
All are correct
Solution:
Portend: be a sign or warning that (something, especially something momentous or calamitous) is likely to happen.

Q14. SERENE 
(A) As we transition from one set of economic realities to another, there will be serene disruptions along the way.
(B) Standing in front of the waterfall, the bride and groom made a serene picture.
(C) During the test, I tried to remain serene so I would not get nervous and make careless mistakes.
A
B
C
D
All are correct
Solution:
Serene: calm, peaceful, and untroubled; tranquil.

Q15. REGALE 
(A) A last effort was therefore made to regale the command of the sea.
(B) Hopefully Gail will come back from her music tour and regale us with her fantastic European adventures 
(C) Before the concert starts, the comedian will regale the audience with jokes
A
B
C
D
All are correct
Solution:
Regale: entertain or amuse (someone) with talk.

               

No comments