English Language Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims - 26th November

English-quiz-for-ibps-clerk-prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions (1-5): Each question given below has one blank, indicating that something has been omitted. Choose the most suitable word from the options that follow each question to fill in the blank to form a grammatically and contextually meaningful sentence. 



Q1. Every country needs a government to make decisions and get things __________.

Waste
Talk
Done
Unfinished
Collected

Solution:
What is the role of a government in a country? To make decisions and get things what?
Among the given options, the word ‘done’ is the most appropriate choice.
Hence, the option (c) is the correct answer.

Q2. The movement of the earth around the sun in a fixed path or __________ is called Revolution.
Orbit
Train
Bus
Airplane
Ship

Solution:
The earth moves around the Sun in a fixed path which is called its orbit.
Hence, the option (a) is the correct answer.

Q3. Nearly a hundred and fifty years ago, when railway lines were being laid down for the first time in Punjab, __________ stumbled upon the site of Harappa in present-day Pakistan.
Doctors
Engineers
Cricketers
Lawyers
Ministers

Solution:
Engineers lay down railway lines. Among the given options, the word ‘engineers’ is the most appropriate word and is the correct answer. Hence, the option (b) is the right choice.

Q4. The surface of the earth is a complex zone in which three main __________ of the environment meet, overlap and interact.
Cities
Progress
Awards
Balloons
Components

Solution:
Among the given options, the word ‘components’ is the most appropriate which satisfies the contextual and grammatical requirements of the sentence.
Hence, the option (e) is the correct answer.

Q5. There are black people who belong to South Africa, whites who came there to __________, and Indians who came as labourers and traders.
Crawl
Run
Walk
Settle
Sleep

Solution:
Among the given options, the word ‘settle’ is the most appropriate word which satisfies the contextual and grammatical requirements of the sentence.
Hence, the option (d) is the correct answer.

Directions (6-10): In the questions given below, some parts are given which have to be arranged in a proper sequence. Select the option which describes the best sequence that arranges these parts to form a meaningful sentence. 



Q6. on many social issues (A)/ to help the poor (B)/ it has several programmes (C)/ the government takes action (D)/ for example (E).

ABCED
BEACD
BADEC
BCDEA
DAECB

Solution:
The appropriate answer is option (e) because the sentence formed after rearrangement is ‘The government takes action on many social issues, for example it has several programmes to help the poor’.

Q7. from the sun experiences night (A)/ experiences day (B)/ the portion of the Earth (C)/ while the other half away (D)/ facing the sun (E).
DABCE
DECAB
CEBDA
AEBDC
ACBDE

Solution:
The correct answer is option (c) as the final sentence formed after rearrangement is ‘The portion of the Earth facing the sun experiences day while the other half away from the sun experiences night.’

Q8. and their most (A)/ the African National Congress (B)/ the apartheid system for several years(C)/well-known leader (D)/ Nelson Mandela fought (E).
BADEC
ECABD
DACEB
DABCE
EABCD

Solution:
The most appropriate answer is option (a) because the sentence formed after rearrangement is ‘The African National Congress and their most well-known leader, Nelson Mandela fought the apartheid system for several years.’

Q9. red pottery painted with designs in black (A)/objects in Harrapan cities: (B)/ archaeologists have found (C)/a set of unique (D)/ special beads and paralleled sided long stone blades(E).
ABCDE
CDBAE
ECDBA
CAEBD
EABCD

Solution:
The correct answer is option (b) because the final sentence after rearrangement is ‘Archaeologists have found a set of unique objects in Harrapan cities: red pottery painted with designs in black, special beads and paralleled sided long stone blades.

Q10. may have a small group of people (A)/but the final decision-making power (B)/ to discuss matters with(C)/ remains with the monarch(D)/ the monarch (E).
ACEDB
CEABD
ABCDE
EACBD
EABCD

Solution:
The correct answer is option (d) because the final sentence after rearrangement is ‘The monarch may have a small group of people to discuss matters with, but the final decision-making power remains with the monarch.

Directions (11-15): In each of the questions given below a sentence is given and a pharse/idiom has been put in BOLD. Five options follow each question. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. 



Q11. Rohit visits his grandparents only once in a blue moon.

Twice a month
Very rarely
In the night
In the evening
Once in 14 days

Solution:
Once in a blue moon – Very Rarely

Q12. After a fight broke out between him and Narendera, Raghuram told me that he would return to India when the pigs fly.
Never
After a long time
After a lot of effort
After 2 years
None of these

Solution:
When the pigs fly – Something that will never happen

Q13. After the non-seasonal rains, Suman is feeling under the weather.
To feel nostalgic
To be sleepy
To feel happy
To be unwell
To feel romantic

Solution:
To feel under the weather – to be unwell

Q14. Nitesh hit the nail on the head when he said this company needed better innovation and management if it wanted to grow fast.
To strike a nail on someone’s head
To be very critical of someone/something
To describe something exactly right and precise
To be angry at someone
None of these

Solution:
To hit the nail on the head – To say/describe something exactly right and precise.

Q15. When the new investigating officer solved the case starting afresh it was discovered that the previous team had been barking up the wrong tree all these months.
Working with wrong leader
Working with the wrong team
Looking for solutions in the wrong place
Focusing at one place only
None of these

Solution:
Bark up the wrong tree - To be mistaken; to be looking for solutions in the wrong place

               



   You May also like to Read:

            
                                         
                   

Print Friendly and PDF

No comments