English Language Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims - 30th November

English-quiz-for-ibps-clerk-prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. Umesh is (A)/ 2 years (B)/ senior than (C)/ me in the office. (D)/ No Error (E)

A
B
C
D
E

Solution:
The error is in part (C) here. ‘junior’/’senior’ takes ‘to’ with it. Hence ‘than’ must be replaced by ‘to’. 

Q2. If it (A)/ would rain (B)/ today, Payal will (C)/ be late for the office. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
It is a conditional sentence and the error is in part (B). The correct sentence will be –

If it rains today, Payal will be late for the office.

Q3. Chilika is (A)/ the largest brackish (B)/ water lagoon (C) in all of Asia. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given statement.

Q4. The top priority of the Tamil Nadu government (A)/ should be to restore administrative (B)/ systems and service (C)/ delivery of the affected areas. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part (D) of the sentence. The sentence talks about the priorities of the Tamil Nadu government which include restoring administrative systems and service delivery in the affected areas.

Hence option (d) is the correct answer here.

Q5. The Tamil Nadu government have given (A)/ the Centre a memorandum seeking (B)/ nearly Rs. 15000 crore for (C)/ restoration, rehabilitation and mitigation. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part (A) of the sentence is erroneous here. The subject of the statement – ‘Tamil Nadu government’ – is singular and hence, instead of ‘have’, ‘has’ must be used to make the sentence grammatically correct.

Directions (6-12): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 12. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q6. 

Booth
Office
Centre
Officials
None of these

Solution:
Here, ‘officials’ is both grammatically and contextually correct. The sentence here talks about two presiding officers. Hence option (d) is the correct choice.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q7. 
Of
From
About
Around
None of these

Solution:
Here, in the context of the sentence preposition ‘from’ would make the sentence grammatically correct. Hence option (b) is the right choice.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q8. 
Who
Whom
Of
That
None of these

Solution:
The given sentence here talks about a person, hence the most appropriate relative pronoun is ‘who’. 

Therefore option (a) is the correct choice.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q9. 
Location
Station
Seat
Booth
None of these

Solution:
For the given blank, in the context of the passage, ‘seat’ is the most appropriate word that fits in grammatically as well as contextually.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q10. 
Request
Ordered
Held
To
None of these

Solution:
In the context of the passage, ‘ordered’ is the most appropriate filler for the given blank. Also, all other options are grammatically incorrect. Hence, option (b) is the right answer choice here.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q11. 
Offer
Instigate
Starting
Initiate
None of these

Solution:
None of the options barring (d), is grammatically correct. Also, ‘initiate’ fits in contextually in the blank. Hence, option (d) is the correct answer choice.

Three polling ___6___, including two presiding officers, in Mizoram’s Lunglei district were removed ___7___ their duties after they were allegedly found in an inebriated state, attempting to assault other officials. Those ___8___ faced action include James RT Khuma, an Associate Professor at Government J Buana College, who was the presiding officer at a polling station in Lunglei South assembly ___9___. Lunglei Deputy Commissioner-cum-District Returning Officer ___10___ the principal of Government J Buana College to immediately ___11___ disciplinary proceedings against Khuma considering it ___12___ be “serious misconduct“.

Q12. 
For
To
The
Is
None of these

Solution:
Here the most appropriate word that would fit into the blank grammatically, maintaining the continuity of the passage, is ‘to’.

Therefore, option (b) is the correct answer here.

Directions (13-15): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q13.FABLE

Story
Delicate
Small
Important
Insufficient

Solution:
FABLE - a short story, typically with animals as characters, conveying a moral.

Q14. FIASCO
Entertaining
Debacle
Puzzle
Easy
None of the above

Solution:
FIASCO - a complete failure, especially a ludicrous or humiliating one.

DEBACLE - a sudden and ignominious failure; a fiasco.

Q15. ABUNDANT
Sufficient
Abuse
Enlightening
Plentiful
None of these

Solution:
ABUNDANT - existing or available in large quantities; plentiful.

               



  You May also like to Read:

No comments