English Language Quiz (Cloze Test) for IBPS Clerk Prelims - 19th November

English-quiz-for-ibps-clerk-prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.





Directions (1-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 


Q1. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.

Second
Home
Roadside
Another
His

Solution:
‘another’ fits in perfectly in the context of the passage and makes the sentence grammatically correct and meaningful.

Q2. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Realise
Rest
Pass
Stop
None of these

Solution:
Since the next line suggests that they (Buddha and his followers) stopped there, it is very clear that of all the options, only ‘pass’ makes the sentence meaningful and grammatically correct.

Q3. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Water
There
Please
Instead
None of these

Solution:
Option (b) completes the sentence meaningfully. None of the other options fits in correctly.

Q4. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Reached
Got
Find
Drank
See

Solution:
Since the sentence is in past tense here, option (c) and (e) are ruled out straight away. Also, in the previous sentence of the passage, it is said that the disciple walked to the lake - hence, contextually, the best fit for the given blank is ‘reached’.

Q5. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
At
Crossing
Through
As
None of these

Solution:
‘started crossing’ makes the sentence meaningful here. Hence option (b) is the correct answer choice.

Q6. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Buddha
Farmer
People
Disciple
Cart

Solution:
Since the disciple was sent by Buddha to bring water, it is very clear that the correct answer here is option (d).

Q7. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Comes
Return
Head
Came
None of these

Solution:
The correct fit for the given blank is option (d) i.e. ‘came’. All other options are not only contextually incorrect but also grammatically unfit. The current blank requires past form of the verb, and hence only option (d) fits-in into the blank.

Q8. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Some
Handful
Little
Few
None of these

Solution:
Since, article ‘a’ is used just before the blank only option (c) can be fitted in the given blank.

While, ‘few’ is ruled out because it goes with countable nouns only and ‘rest’ is an uncountable noun, ‘some’ cannot be used because article ‘a’ is never used prior to it.

Q9. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Reading
Obvious
Offered
Obediently
Had

Solution:
Among all the given options, only ‘obediently’ is relevant and fits-in into the blank grammatically.

Q10. Once, Buddha was walking from one town to ___1___ town with a few of his followers. While they were travelling, they happened to ___2___ by a lake. They stopped there and Buddha told one of his disciples, “I am thirsty. Please get me some water from that lake ___3___”. The disciple walked up to the lake. When he ___4___ it, he noticed that some people were washing clothes in the water and, right at that moment, a bullock cart started ___5___ the lake right at the edge of it. As a result, the water became very muddy, very turbid. The ___6___ thought, “How can I give this muddy water to Buddha to drink?!” So he ___7___ back and told the Buddha, “The water in there is very muddy. I don’t think it is fit to drink”. So, the Buddha said, let us take a ___8___ rest here by the tree. After about half an hour, again Buddha asked the same disciple to go back to the lake and get him some water to drink. The disciple ___9___ went back to the lake. This time he found that the lake had absolutely clear water in it. The mud had settled down and the water above it ___10___ fit to be had.
Looked
Appears
Sounded
Is
None of these

Solution:
The given sentence is in past tense and hence option (b) and (d) are eliminated. Further, ‘sounded’ makes no sense in the given context.

Hence, option (a) is the correct answer choice for the given question.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 


Q11. There is no liquidity crisis in the NBFC sector right now, ___11___ to SBI chairman Rajnish Kumar. Mr. Kumar’s comments ___12___ at a time when the government and the RBI are in disagreement over the liquidity ___13___ of NBFCs. NABARD chairman Harsh Kumar Bhanwala also sought to downplay the liquidity issue, saying that it had improved ___14___ since the IL&FS crisis. Mr. Bhanwala said that he did not ___15___ that the contagion from the IL&FS crisis was spreading.

As
Per
According
Said
Says

Solution:
Among all the given options, ‘according’ completes the sentence meaningfully. All other options are grammatically unfit.

Q12. There is no liquidity crisis in the NBFC sector right now, ___11___ to SBI chairman Rajnish Kumar. Mr. Kumar’s comments ___12___ at a time when the government and the RBI are in disagreement over the liquidity ___13___ of NBFCs. NABARD chairman Harsh Kumar Bhanwala also sought to downplay the liquidity issue, saying that it had improved ___14___ since the IL&FS crisis. Mr. Bhanwala said that he did not ___15___ that the contagion from the IL&FS crisis was spreading.
Are
Come
Relevant
Published
Offered

Solution:
Here, option (b) is contextually and grammatically apt for the given blank.

Q13. There is no liquidity crisis in the NBFC sector right now, ___11___ to SBI chairman Rajnish Kumar. Mr. Kumar’s comments ___12___ at a time when the government and the RBI are in disagreement over the liquidity ___13___ of NBFCs. NABARD chairman Harsh Kumar Bhanwala also sought to downplay the liquidity issue, saying that it had improved ___14___ since the IL&FS crisis. Mr. Bhanwala said that he did not ___15___ that the contagion from the IL&FS crisis was spreading.
Price
Story
Situation
Standoff
None of these

Solution:
In the given question only ‘situation’ can be used as liquidity crisis of the NBFCs has already being mentioned at the start of the passage, and all else are irrelevant to the context of the sentence. 

‘Standoff’ cannot be used because a standoff is generally between two parties and the sentence here only talks about NBFCs.

Q14. There is no liquidity crisis in the NBFC sector right now, ___11___ to SBI chairman Rajnish Kumar. Mr. Kumar’s comments ___12___ at a time when the government and the RBI are in disagreement over the liquidity ___13___ of NBFCs. NABARD chairman Harsh Kumar Bhanwala also sought to downplay the liquidity issue, saying that it had improved ___14___ since the IL&FS crisis. Mr. Bhanwala said that he did not ___15___ that the contagion from the IL&FS crisis was spreading.
From
Significantly
Also
Drastic
None of these

Solution:
The correct fit for the given blank is ‘significantly’ that makes the sentence grammatically correct and meaningful.

Q15. There is no liquidity crisis in the NBFC sector right now, ___11___ to SBI chairman Rajnish Kumar. Mr. Kumar’s comments ___12___ at a time when the government and the RBI are in disagreement over the liquidity ___13___ of NBFCs. NABARD chairman Harsh Kumar Bhanwala also sought to downplay the liquidity issue, saying that it had improved ___14___ since the IL&FS crisis. Mr. Bhanwala said that he did not ___15___ that the contagion from the IL&FS crisis was spreading.
Feel
Thought
Saw
Expected
Sought

Solution:
Since the sentence here is in past tense and helping verb ‘did’ has been used, the verb to be used here has to be in first form. Hence, option (b), (c) and (d) are ruled out.

Further, option (e) is irrelevant to the context of the given statement/passage.

               



   You May also like to Read:

              
                                         
                   

Print Friendly and PDF

No comments