English Language Quiz (Cloze Test) for IBPS Clerk Prelims - 27th November

English-quiz-for-ibps-clerk-prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.






Direction (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q1. Ousted Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickeremesinghe’s alliance on Friday ___1___ control of a powerful panel in Parliament, dealing a major blow to President Maithripala Sirisena and his prime ministerial ___2___ Mahinda Rajapaksa. President Sirisena’s party members walked out of Parliament, which ___3___ its session on Friday after being adjourned on Monday, ___4___ against Speaker Karu Jayasuriya’s move to appoint five members of the United People’s Freedom Alliance (UPFA), which is led by the President. This is in continuation of the political ___5___ plaguing the country since October 26.

Get
Won
Offered
Has
Had

Solution:
Here ‘won’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (b) is the correct answer to the given question.

Q2. Ousted Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickeremesinghe’s alliance on Friday ___1___ control of a powerful panel in Parliament, dealing a major blow to President Maithripala Sirisena and his prime ministerial ___2___ Mahinda Rajapaksa. President Sirisena’s party members walked out of Parliament, which ___3___ its session on Friday after being adjourned on Monday, ___4___ against Speaker Karu Jayasuriya’s move to appoint five members of the United People’s Freedom Alliance (UPFA), which is led by the President. This is in continuation of the political ___5___ plaguing the country since October 26.
Appointee
Candidature
Seat
Office
None of these

Solution:
Here ‘appointee’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (a) is the correct answer to the given question.
Appointee - a person to whom a job or role is assigned; a person who has been appointed for some job/role

Q3. Ousted Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickeremesinghe’s alliance on Friday ___1___ control of a powerful panel in Parliament, dealing a major blow to President Maithripala Sirisena and his prime ministerial ___2___ Mahinda Rajapaksa. President Sirisena’s party members walked out of Parliament, which ___3___ its session on Friday after being adjourned on Monday, ___4___ against Speaker Karu Jayasuriya’s move to appoint five members of the United People’s Freedom Alliance (UPFA), which is led by the President. This is in continuation of the political ___5___ plaguing the country since October 26.
Released
Refused
Inaugurated
Resumed
Detained

Solution:
Here ‘resumed’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (d) is the correct answer to the given question.
Here, ‘inaugurated’ cannot be used as ‘inauguration’ marks the beginning of something and not the resumption of something (after a pause/stop).

Q4. Ousted Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickeremesinghe’s alliance on Friday ___1___ control of a powerful panel in Parliament, dealing a major blow to President Maithripala Sirisena and his prime ministerial ___2___ Mahinda Rajapaksa. President Sirisena’s party members walked out of Parliament, which ___3___ its session on Friday after being adjourned on Monday, ___4___ against Speaker Karu Jayasuriya’s move to appoint five members of the United People’s Freedom Alliance (UPFA), which is led by the President. This is in continuation of the political ___5___ plaguing the country since October 26.
After
As
Protesting
Releasing
None of these

Solution:
Here ‘protesting’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (c) is the correct answer to the given question.

Q5. Ousted Sri Lankan Prime Minister Ranil Wickeremesinghe’s alliance on Friday ___1___ control of a powerful panel in Parliament, dealing a major blow to President Maithripala Sirisena and his prime ministerial ___2___ Mahinda Rajapaksa. President Sirisena’s party members walked out of Parliament, which ___3___ its session on Friday after being adjourned on Monday, ___4___ against Speaker Karu Jayasuriya’s move to appoint five members of the United People’s Freedom Alliance (UPFA), which is led by the President. This is in continuation of the political ___5___ plaguing the country since October 26.
Best
Party
Unrest
Parties
None of these

Solution:
Here ‘unrest’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (c) is the correct answer to the given question.

Direction (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q6. In ___6___ the Jammu and Kashmir Assembly without giving any claimant an ___7___ to form the government, Governor Satya Pal Malik has violated constitutional law and convention. Mr. Malik’s ___8___ reasons for his action — “extensive horse trading” and the possibility ___9___ a government formed by parties with “opposing political ideologies” would not be ___10___ — are extraneous.

Displaying
Applying
Appointing
Dissolving
Restricting

Solution:
Here ‘dissolving’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (d) is the correct answer to the given question.

Q7. In ___6___ the Jammu and Kashmir Assembly without giving any claimant an ___7___ to form the government, Governor Satya Pal Malik has violated constitutional law and convention. Mr. Malik’s ___8___ reasons for his action — “extensive horse trading” and the possibility ___9___ a government formed by parties with “opposing political ideologies” would not be ___10___ — are extraneous.
Incentive
Opportunity
Attempted
Equality
None of these

Solution:
Here ‘opportunity’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (b) is the correct answer to the given question.

Q8. In ___6___ the Jammu and Kashmir Assembly without giving any claimant an ___7___ to form the government, Governor Satya Pal Malik has violated constitutional law and convention. Mr. Malik’s ___8___ reasons for his action — “extensive horse trading” and the possibility ___9___ a government formed by parties with “opposing political ideologies” would not be ___10___ — are extraneous.
Stated
Best
Correct
Worst
None of these

Solution:
Here ‘stated’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (a) is the correct answer to the given question.
Here, ‘stated’ refers to the reasons put forward by the governor of J&K for dissolving the J&K assembly.

Q9. In ___6___ the Jammu and Kashmir Assembly without giving any claimant an ___7___ to form the government, Governor Satya Pal Malik has violated constitutional law and convention. Mr. Malik’s ___8___ reasons for his action — “extensive horse trading” and the possibility ___9___ a government formed by parties with “opposing political ideologies” would not be ___10___ — are extraneous.
Is
Of
That
None
Known

Solution:
Here ‘that’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (c) is the correct answer to the given question.

Q10. In ___6___ the Jammu and Kashmir Assembly without giving any claimant an ___7___ to form the government, Governor Satya Pal Malik has violated constitutional law and convention. Mr. Malik’s ___8___ reasons for his action — “extensive horse trading” and the possibility ___9___ a government formed by parties with “opposing political ideologies” would not be ___10___ — are extraneous.
Ethics
Morality
Wrong
Stable
None of these

Solution:
Here ‘stable’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (d) is the correct answer to the given question.
None of the other options is grammatically fit for the given blank.

Direction (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q11. Cricketing reputations are sometimes ___11___ or shattered based on how a player performs against Australia. That’s ___12___ something of a trend ever since the West Indies began its free ___13___ after losing to Australia in the mid-1990s. And Australia, in its own backyard, is considered the ___14___ opposition. Sachin Tendulkar has scored 100 international centuries, but even today his ___15___ 114 at Perth during the 1992 tour of Australia is regarded as one of his finest.

Recruited
Reported
Applied
Drew
Made

Solution:
Here ‘made’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (e) is the correct answer to the given question.
Options (a), (b) & (c) are contextually incorrect, and option (d) is grammatically wrong. Instead of ‘drew’, ‘drawn’ would make the sentence grammatically and correct. Hence ‘made’ is the correct answer here.

Q12. Cricketing reputations are sometimes ___11___ or shattered based on how a player performs against Australia. That’s ___12___ something of a trend ever since the West Indies began its free ___13___ after losing to Australia in the mid-1990s. And Australia, in its own backyard, is considered the ___14___ opposition. Sachin Tendulkar has scored 100 international centuries, but even today his ___15___ 114 at Perth during the 1992 tour of Australia is regarded as one of his finest.
Has
Been
Have
Is
Being

Solution:
Here ‘been’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (b) is the correct answer to the given question.

Q13. Cricketing reputations are sometimes ___11___ or shattered based on how a player performs against Australia. That’s ___12___ something of a trend ever since the West Indies began its free ___13___ after losing to Australia in the mid-1990s. And Australia, in its own backyard, is considered the ___14___ opposition. Sachin Tendulkar has scored 100 international centuries, but even today his ___15___ 114 at Perth during the 1992 tour of Australia is regarded as one of his finest.
Hit
Down
Fall
Scoring
Selections

Solution:
Here ‘fall’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (c) is the correct answer to the given question.
Free-fall means any sudden, rapid, and uncontrollable decline in value, reputation, success, etc.,that continues unabated.

Q14. Cricketing reputations are sometimes ___11___ or shattered based on how a player performs against Australia. That’s ___12___ something of a trend ever since the West Indies began its free ___13___ after losing to Australia in the mid-1990s. And Australia, in its own backyard, is considered the ___14___ opposition. Sachin Tendulkar has scored 100 international centuries, but even today his ___15___ 114 at Perth during the 1992 tour of Australia is regarded as one of his finest.
Ultimate
Australian
Opponent
Deep-rooted
Fast

Solution:
Here ‘ultimate’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (a) is the correct answer to the given question.

Q15. Cricketing reputations are sometimes ___11___ or shattered based on how a player performs against Australia. That’s ___12___ something of a trend ever since the West Indies began its free ___13___ after losing to Australia in the mid-1990s. And Australia, in its own backyard, is considered the ___14___ opposition. Sachin Tendulkar has scored 100 international centuries, but even today his ___15___ 114 at Perth during the 1992 tour of Australia is regarded as one of his finest.
Hundred
Dreadful
Slow
Splendid
None of these

Solution:
Here ‘splendid’ makes the sentence grammatically and contextually correct. Hence option (d) is the correct answer to the given question.
Since the sentence describes the innings as one of Sachin’s ‘finest’ (a positive adjective), a positive word must be used to fill the given blank. Hence ‘splendid’ is the correct choice here.

               



   You May also like to Read:

            
                                         
                   

Print Friendly and PDF

No comments