English Language Quiz (Error Detection) for IBPS Clerk Prelims - 15th November


English Language Quiz (Error Detection) for IBPS Clerk Prelims - 15th November

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch Video Solution Here




Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. The Indian Premier League is considered as (A)/ be one of the biggest (B)/ professional sporting leagues (C)/ around the world. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part A of the given sentence has an error here. ‘As’ must be replaced by ‘to’ in part A, to make the sentence grammatically correct.

Rule – Adverb ‘as’ is NEVER used with the verb ‘consider’.

Q2. Had Rohan realised he was driving (A)/ in the wrong direction, all this delay (B)/ of the start of the programme (C)/ would not have happened. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
The sentence is erroneous in part C here. The usage of preposition ‘of’ is contextually incorrect here. The correct preposition to be used here to make the sentence grammatically correct and meaningful is ‘in’.

Hence the correct answer choice for this question is option (c).

Q3. Until the usage of micro plastics (A)/ is disbanded completely and quickly, (B)/ irreversible damage to Earth’s (C)/ atmosphere would be done. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
The usage of ‘until’ in part A of the sentence is contextually incorrect. In place of it, using ‘unless’ will make the sentence correct and meaningful.

Q4. His mom along with (A)/ his siblings insist (B)/ that he finds a job (C)/ in their home town. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
If two subjects are joined by ‘along with’ then the verb agrees with the first subject. Hence, instead of ‘insist’, ‘insists’ should be used in part B of the sentence.

Q5. Not only Shivangi (A)/ spied on (B)/ Richa but (C)/ also on Roohi. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part A is erroneous here. The usage of conjunction ‘not only....but also’ in the given sentence is wrong.

The correct sentence will be –
‘Shivangi not only spied on Richa but also on Roohi.’

Q6. The world we see (A)/ today is totally different (B)/ than we have seen (C)/ in the 20th century. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
The preposition that should be used with ‘different’ is ‘from’ and not ‘than’. Hence there is an error in part C of the given sentence.

The correct sentence will be –
‘The world we see today is totally different from what we have seen in the 20th century’.

Q7. Although she is a bit eccentric (A)/ and normally keeps to (B)/ herself, Shruti is key asset (C)/ to the organisation. (D)/ No Error (E).
 C
B
 A
 E
 D

Solution:
Part C of the given sentence is erroneous here. The grammatically correct statement requires using an article before ‘asset’ in the given sentence.

Hence part C should be re-written as – ‘herself, Shruti is a key asset’

Q8. After a break (A)/ of seven days from (B)/ work, Nitesh has (C)/ rejoined office on Thursday. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q9. Parts of coastal Tamil Nadu and Puducherry are (A)/ expected to get widespread rainfall (B)/ from Thursday as Cyclone Gaja (C)/ come closer to the Tamil Nadu coast. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part D here has an error in the given statement. Here, the subject of the second half of the sentence is ‘Cyclone Gaza’ – SINGULAR – hence, singular verb must be used.

Therefore, usage of ‘come’ is incorrect here and in place of it, ‘comes’ must be used to make the sentence grammatically correct.

Q10. PM Modi held separate bilateral meetings (A)/ with the premiers of Singapore, Australia (B)/ and Thailand and discussed ways (C)/ to further strengthened ties. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part D has an error here. The correct form of the verb ‘strengthen’ that should be used in the context of the given statement is ‘strengthen’ and not ‘strengthened’.

Hence the correct answer choice here is option (d).

Q11. During the discussions held on yesterday, (A)/ the Indo-Pacific region also came up between (B)/ Prime Minister Modi and (C)/ U.S. Vice-President Mike Pence. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part A is grammatically incorrect. A preposition is NOT used with tomorrow or today or yesterday. (except, until/before/after)

Hence, preposition ‘on’ must be removed from part (A) to make the sentence grammatically correct.

Q12. However, Congress leaders said that the BSP’s (A)/ demand for 50 seats was unreasonable as (B)/ the party was trying to (C)/ punch far above its weight. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q13. Meanwhile, people woke up to a bright (A)/ sunshine on Thursday morning. There (B)/ is no trace of any cyclonic (C)/ threat and life remained normal. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part C. Very clearly the sentence is in reported speech (past tense) – hence, usage of ‘is’ in part C is erroneous and it must be replaced by ‘was’ to construct a grammatically correct and meaningful sentence.

Q14. The satellite will be placed in a (A)/ geo-stationary orbit at its intended locations (B)/ after three orbit raising (C)/ manoeuvres over the next few days. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part B is grammatically incorrect here. Since there is a single satellite that is being talked about, it will be placed at one (intended) location in the geo-stationary orbit, and hence the usage of ‘locations’ is incorrect.

Therefore, the correct answer choice here is option (b).

Q15. The petitioners asked the three-judge bench (A)/ led by Chief Justice of India Ranjan Gogoi to direct (B)/ the government to file a response in (C)/ an affidavits on the question. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
Part D here has a very clear error. Since article ‘an’ is used prior to the noun, instead of ‘affidavits’, ‘affidavit’ must be used in part D to form a grammatically correct and meaningful sentence.

               




   You May also like to Read:

      
                                         
                   
Print Friendly and PDF


Test where you stand in the Competition with Online Test Series
 to get 30% Off Today

Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
 to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
 to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
 to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
 to get 20% Off Today

No comments