English Language (Cloze Test) Quiz for IBPS Clerk Prelims - 12th November

Cloze Test Quiz for IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Watch Video Solution here





Direction (1-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”

Been
Are
Had
Were
Friend
Solution:
The passage is in past tense (reported speech). Hence the correct choice for given blank is ‘were’, i.e. option (d).

Q2. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Hills
Walls
Bills
Waters
None of these
Solution:
Of all the options, only option (a) makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q3. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Exalted
Shout
Detaining
Screamed
None of these
Solution:
The sentence mentions ‘pain’ and hence ‘screamed’ makes a contextually and grammatically correct choice here.

Q4. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Get
Heard
Noted
Realised
None of these
Solution:
According to the context of the passage the voice of the boy was reflected back by the mountain and he heard back his exact same words.
Hence, option (b) is the correct answer choice here as it makes the sentence meaningful and grammatically correct.

Q5. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Advantageously
However
Curiously
Interested
None of these
Solution:
‘Curiously’ is a perfect fit in the given blank in the context of the passage. It is the most meaningful and correct choice.

Q6. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Voice
Mountainous
Hilly
Forest
None of these
Solution:
Of all options only ‘voice’ is contextually correct. Also, in the next sentence, “the voice replied…” is used in the same context.
Hence, (a) is the correct choice here.

Q7. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Calm
Stupid
Nice
Generous
Angry
Solution:
Very clearly the correct choice is ‘Stupid’ which is also evident from the next words which say_ the voice replied the same, “You are stupid!”.

Q8. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Excitedly
Estranged
Annoyed
Confusingly
None of these
Solution:
As the previous sentence says that the son asked his father what was going on?; ‘annoyed’ fits in perfectly into the given blank.

Q9. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Attention
Fee
Money
Homage
None of these
Solution:
In the context of the passage, option (a) – ‘attention’ – is the most appropriate choice for blank number 9.

Q10. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Extremely
So
Great
Very
All of these
Solution:
Since the voice responded the same, it is clear that the correct choice for the given blank is option (d).

Q11. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Realised
Responded
Shouted
Revert
None of these
Solution:
Very clearly ‘responded’ is the correct choice here as it has also been used in the previous sentence in the same context.

Q12. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Figure
Resolved
Understand
Find
Found
Solution:
Of all the options, only ‘understand’ makes the sentence meaningful and is also grammatically correct.
‘Figure out’ and ‘find out’ are the correct phrases, instead of option (a) and (d), which could be used in the given sentence.

Q13. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Explained
Understood
Liked
Told
None of these
Solution:
Very clearly (the previous sentence mentions that the son was confused) here the father explains his son about resonance.
Hence, option (a) is the correct fit here.

Q14. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Struggle
Great
Summary
Reflection
None of these
Solution:
In the context of the passage ‘reflection’ is the correct answer choice. It makes the sentence meaningful and grammatically correct.

Q15. A man and his son ___1___ going through the forest ___2___. Suddenly, the boy fell down on the trail and ___3___ with pain, “Aah!” Surprisingly, he ___4___ the same voice from the mountain, “Aah!” ___5___, the boy shouted, “Who is this?” But the ___6___ replied the same, “Who is this?” He got angry, and shouted again, “You are ___7___!” And again the voice replied the same, “You are stupid!”___8___ by this, the boy asked his father, “Father, What is going on? Who is this?” The Father replied, “Son, Pay ___9___”. The father shouted, “You are very nice”. And the voice responded the same, “You are ___10___ nice!” The father again shouted, “Thank you”. And the voice again ___11___ the same, “Thank you!” The son was very surprised but he still could not ___12___ what was happening.The father ___13___, “Son, people call it resonance, but this is the truth of the life. The life is a ___14___ of your actions. What you will give to others, you will receive the same in ___15___.”
Return
Exchanged
Gift
Present
Replying
Solution:
The father tries to explain to his son, with the example of resonance of sound, that people get the same thing in return as they give out to the world.
Hence the correct answer choice here is option (a).

               





You May also like to Read:
     
                                        

                   

Print Friendly and PDF

No comments