English Language Quiz For IBPS PO Mains: 3rd November

Dear Aspirants,

english-language-quiz-for-ibps-po

English Language Quiz For IBPS PO

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam results are out. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO Mains and Indian Bank PO Mains exam.





Directions (1-5): In the following passage against each number four words are put in bold which may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the most appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the sentence appropriately and thus fail to give a contextual meaning to the paragraph. If no such error is there mark (e) i.e. “All are correct” as your answer choice. 

Q1. (1)The National Democratic Alliance government could be excused for thinking that there is a conspiracy against it aimed at enhancing its re-election chances next year. (2) First, the Supreme Court inserted itself on a matter that was best left to the society to resolve, if some genuinely retract for the blessings of Lord Ayyappan at Sabarimala and were denied the opportunity to do so. (3) The spat in the Central Bureau of Investigation is unedifying and seems to have many layers. To end the week, a deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) chose to administer a strong dose of advice to the government on how to conduct itself vis-à-vis the central bank.(4) Perhaps, he laid it on a bit too thickly. As we survey the world, it is not clear as to who is in need of greater disciplining—governments, financial markets or central banks or all three. Viral Acharya draw our attention to the case of the American president criticising the Federal Reserve chairperson for raising interest rates. (5) However, he forgot to point out that, instead of disciplining him for interfering with the much-rejected and least questioned central bank independence, financial market types are joining the president, swallowing their revulsion towards his politics and policies.

excused
conspiracy
enhancing
chances
All are Correct
Solution:
'Enhancing' is incorrect here. As the sentence talks about conspiracy, so a negative word like 'diminishing' must be appropriate here.

Q2. (1)The National Democratic Alliance government could be excused for thinking that there is a conspiracy against it aimed at enhancing its re-election chances next year. (2) First, the Supreme Court inserted itself on a matter that was best left to the society to resolve, if some genuinely retract for the blessings of Lord Ayyappan at Sabarimala and were denied the opportunity to do so. (3) The spat in the Central Bureau of Investigation is unedifying and seems to have many layers. To end the week, a deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) chose to administer a strong dose of advice to the government on how to conduct itself vis-à-vis the central bank.(4) Perhaps, he laid it on a bit too thickly. As we survey the world, it is not clear as to who is in need of greater disciplining—governments, financial markets or central banks or all three. Viral Acharya draw our attention to the case of the American president criticising the Federal Reserve chairperson for raising interest rates. (5) However, he forgot to point out that, instead of disciplining him for interfering with the much-rejected and least questioned central bank independence, financial market types are joining the president, swallowing their revulsion towards his politics and policies.
inserted
best
resolve
retract
All are Correct
Solution:
'Retract' here does not make the sentence correct and meaningful. Words like 'yearned' or 'desired' are required in the place of 'retract' in context of 'blessings' used in the passage.

Q3. (1)The National Democratic Alliance government could be excused for thinking that there is a conspiracy against it aimed at enhancing its re-election chances next year. (2) First, the Supreme Court inserted itself on a matter that was best left to the society to resolve, if some genuinely retract for the blessings of Lord Ayyappan at Sabarimala and were denied the opportunity to do so. (3) The spat in the Central Bureau of Investigation is unedifying and seems to have many layers. To end the week, a deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) chose to administer a strong dose of advice to the government on how to conduct itself vis-à-vis the central bank.(4) Perhaps, he laid it on a bit too thickly. As we survey the world, it is not clear as to who is in need of greater disciplining—governments, financial markets or central banks or all three. Viral Acharya draw our attention to the case of the American president criticising the Federal Reserve chairperson for raising interest rates. (5) However, he forgot to point out that, instead of disciplining him for interfering with the much-rejected and least questioned central bank independence, financial market types are joining the president, swallowing their revulsion towards his politics and policies.
spat
unedifying
end
dose
All are Correct
Solution:
All are correct and no replacement is required in the sentences.

Q4. (1)The National Democratic Alliance government could be excused for thinking that there is a conspiracy against it aimed at enhancing its re-election chances next year. (2) First, the Supreme Court inserted itself on a matter that was best left to the society to resolve, if some genuinely retract for the blessings of Lord Ayyappan at Sabarimala and were denied the opportunity to do so. (3) The spat in the Central Bureau of Investigation is unedifying and seems to have many layers. To end the week, a deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) chose to administer a strong dose of advice to the government on how to conduct itself vis-à-vis the central bank.(4) Perhaps, he laid it on a bit too thickly. As we survey the world, it is not clear as to who is in need of greater disciplining—governments, financial markets or central banks or all three. Viral Acharya draw our attention to the case of the American president criticising the Federal Reserve chairperson for raising interest rates. (5) However, he forgot to point out that, instead of disciplining him for interfering with the much-rejected and least questioned central bank independence, financial market types are joining the president, swallowing their revulsion towards his politics and policies.
thickly
disciplining
draw
raising
All are Correct
Solution:
'Draw' is incorrect in this line. As the passage is in past tense, 'drew' must be used in place of 'draw'.

Q5. (1)The National Democratic Alliance government could be excused for thinking that there is a conspiracy against it aimed at enhancing its re-election chances next year. (2) First, the Supreme Court inserted itself on a matter that was best left to the society to resolve, if some genuinely retract for the blessings of Lord Ayyappan at Sabarimala and were denied the opportunity to do so. (3) The spat in the Central Bureau of Investigation is unedifying and seems to have many layers. To end the week, a deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) chose to administer a strong dose of advice to the government on how to conduct itself vis-à-vis the central bank.(4) Perhaps, he laid it on a bit too thickly. As we survey the world, it is not clear as to who is in need of greater disciplining—governments, financial markets or central banks or all three. Viral Acharya draw our attention to the case of the American president criticising the Federal Reserve chairperson for raising interest rates. (5) However, he forgot to point out that, instead of disciplining him for interfering with the much-rejected and least questioned central bank independence, financial market types are joining the president, swallowing their revulsion towards his politics and policies.
disciplining
interfering
rejected
swallowing
All are Correct
Solution:
'Rejected' is inappropriate here. As the latter part of sentence says that it is least questioned, which means that it is desirable and so words like 'vaunted' or 'desired' or 'praised' etc should be used here.

Directions (6-10): In the following passage against each number four words are put in bold which may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the most appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the sentence appropriately and thus fail to give a contextual meaning to the paragraph. If no such error is there mark (e) i.e. “All are correct” as your answer choice. 

Q6. Every government faces challenges and (6) there are some more prominent than others. Job creation is perhaps the most prominent of them all. In the face of improving agriculture opportunities, tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking. (7) The trade-off is that some of these technologies will replace some mental tasks, some physical ones and some that are both. (8) So we are in a way on the projecting of decision-making about providing meaningful and sustainable jobs to millions of India’s youth over the next many years. (9) The pressure is giant, but even in a relatively benign environment, India registered a sustained period of jobless growth. (10) There is enough evidence now to show that starting from the reform years in the 1990s down until now, decades of jobless growth has become a norm.
prominent
improving
reshoring
inevitable
All are Correct
Solution:
'Improving' is incorrect here. It does not go with the context of the sentence. The line 'tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking.' is in negative tone and so 'declining' should be used and not 'improving'.

Q7. Every government faces challenges and (6) there are some more prominent than others. Job creation is perhaps the most prominent of them all. In the face of improving agriculture opportunities, tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking. (7) The trade-off is that some of these technologies will replace some mental tasks, some physical ones and some that are both. (8) So we are in a way on the projecting of decision-making about providing meaningful and sustainable jobs to millions of India’s youth over the next many years. (9) The pressure is giant, but even in a relatively benign environment, India registered a sustained period of jobless growth. (10) There is enough evidence now to show that starting from the reform years in the 1990s down until now, decades of jobless growth has become a norm.
trade-off
technologies
mental
physical
All are Correct
Solution:
All are correct and no changes are required.

Q8. Every government faces challenges and (6) there are some more prominent than others. Job creation is perhaps the most prominent of them all. In the face of improving agriculture opportunities, tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking. (7) The trade-off is that some of these technologies will replace some mental tasks, some physical ones and some that are both. (8) So we are in a way on the projecting of decision-making about providing meaningful and sustainable jobs to millions of India’s youth over the next many years. (9) The pressure is giant, but even in a relatively benign environment, India registered a sustained period of jobless growth(10) There is enough evidence now to show that starting from the reform years in the 1990s down until now, decades of jobless growth has become a norm.
projecting
providing
sustainable
many
All are Correct
Solution:
'Projecting' is inappropriate here. Word like 'cusp' will provide relevant meaning here.

Q9. Every government faces challenges and (6) there are some more prominent than others. Job creation is perhaps the most prominent of them all. In the face of improving agriculture opportunities, tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking. (7) The trade-off is that some of these technologies will replace some mental tasks, some physical ones and some that are both. (8) So we are in a way on the projecting of decision-making about providing meaningful and sustainable jobs to millions of India’s youth over the next many years. (9) The pressure is giant, but even in a relatively benign environment, India registered a sustained period of jobless growth(10) There is enough evidence now to show that starting from the reform years in the 1990s down until now, decades of jobless growth has become a norm.
giant
benign
sustained
growth
All are Correct
Solution:
'Giant' is not an appropriate word to qualify pressure. The word should be 'enormous' instead.

Q10. Every government faces challenges and (6) there are some more prominent than others. Job creation is perhaps the most prominent of them all. In the face of improving agriculture opportunities, tough industrial competition, rising protectionism and reshoring, the inevitable realities of artificial intelligence, digitalization and automation will keep the productivity clock ticking. (7) The trade-off is that some of these technologies will replace some mental tasks, some physical ones and some that are both. (8) So we are in a way on the projecting of decision-making about providing meaningful and sustainable jobs to millions of India’s youth over the next many years. (9) The pressure is giant, but even in a relatively benign environment, India registered a sustained period of jobless growth(10) There is enough evidence now to show that starting from the reform years in the 1990s down until now, decades of jobless growth has become a norm.
enough
starting
down
norm
All are Correct
Solution:
All are correct and no changes are required.

Directions (11-15): In the following passage against each number four words are put in bold which may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the most appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the sentence appropriately and thus fail to give a contextual meaning to the paragraph. If no such error is there mark (e) i.e. “All are correct” as your answer choice. 

Q11. It has long been assumed that the poor live in unhygienic conditions, do not have access to proper healthcare …………….(11)……….. A recent article in Scientific American by Robert M. Sapolsky, professor of biological sciences, neurology and neurological sciences, Stanford University, provides an interesting ……………….(12)…………….. suffer from ill-health. According to Sapolsky, ill-heath ……….(13)……………….. access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. …………….(14)………………… in countries do not guarantee better heath. If access to healthcare was truly responsible for the improvement in health parameters, then the countries that have high per capita spends on healthcare should …………..(15)…………. But that is not the case. The latest studies show that socioeconomic inequality is the major determinant of ill-heath among the poor.
and the medicines are quite expensive.
the largest per capita health expenditures in the world
and are therefore prone to diseases
have powerful effects on one’s stress, cognitive performance, and emotions.
None of the Above
Solution:
'and are therefore prone to diseases' is the best fit here. The sentence is about unhygienic conditions and diseases are a result of these conditions.

Q12. It has long been assumed that the poor live in unhygienic conditions, do not have access to proper healthcare …………….(11)……….. A recent article in Scientific American by Robert M. Sapolsky, professor of biological sciences, neurology and neurological sciences, Stanford University, provides an interesting ……………….(12)…………….. suffer from ill-health. According to Sapolsky, ill-heath ……….(13)……………….. access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. …………….(14)………………… in countries do not guarantee better heath. If access to healthcare was truly responsible for the improvement in health parameters, then the countries that have high per capita spends on healthcare should …………..(15)…………. But that is not the case. The latest studies show that socioeconomic inequality is the major determinant of ill-heath among the poor.
new perspective as to why the poor in the world
inequality-induced stress on the human body
experiments where people’s sense of their socioeconomic status was lowered by design
perception of human health
None of the Above
Solution:
The most appropriate choice here ‘new perspective as to why the poor in the world' as it makes it meaningful and maintains the continuity of the paragraph.

Q13. It has long been assumed that the poor live in unhygienic conditions, do not have access to proper healthcare …………….(11)……….. A recent article in Scientific American by Robert M. Sapolsky, professor of biological sciences, neurology and neurological sciences, Stanford University, provides an interesting ……………….(12)…………….. suffer from ill-health. According to Sapolsky, ill-heath ……….(13)……………….. access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. …………….(14)………………… in countries do not guarantee better heath. If access to healthcare was truly responsible for the improvement in health parameters, then the countries that have high per capita spends on healthcare should …………..(15)…………. But that is not the case. The latest studies show that socioeconomic inequality is the major determinant of ill-heath among the poor.
goes in line with lacking
goes beyond lack of
is a result of improvement of
Both (a) and (b)
None of the Above
Solution:
'goes beyond lack of' here means that ill-health is a result of lack of access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. Hence, it is the correct option here.

Q14. It has long been assumed that the poor live in unhygienic conditions, do not have access to proper healthcare …………….(11)……….. A recent article in Scientific American by Robert M. Sapolsky, professor of biological sciences, neurology and neurological sciences, Stanford University, provides an interesting ……………….(12)…………….. suffer from ill-health. According to Sapolsky, ill-heath ……….(13)……………….. access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. …………….(14)………………… in countries do not guarantee better heath. If access to healthcare was truly responsible for the improvement in health parameters, then the countries that have high per capita spends on healthcare should …………..(15)…………. But that is not the case. The latest studies show that socioeconomic inequality is the major determinant of ill-heath among the poor.
Largest per capita health expenditures
As inequality continues to increase
Higher availability of food resources
Higher average income levels
None of the Above
Solution:
'Higher average income levels' here makes it contextually correct and meaningful.

Q15. It has long been assumed that the poor live in unhygienic conditions, do not have access to proper healthcare …………….(11)……….. A recent article in Scientific American by Robert M. Sapolsky, professor of biological sciences, neurology and neurological sciences, Stanford University, provides an interesting ……………….(12)…………….. suffer from ill-health. According to Sapolsky, ill-heath ……….(13)……………….. access to healthcare and living in disease-prone neighbourhoods. …………….(14)………………… in countries do not guarantee better heath. If access to healthcare was truly responsible for the improvement in health parameters, then the countries that have high per capita spends on healthcare should …………..(15)…………. But that is not the case. The latest studies show that socioeconomic inequality is the major determinant of ill-heath among the poor.
have more chances to become prone to diseases
have a desired ratio health and expenditures
have higher incidence of health issues
have lower incidence of heath issues
None of the Above
Solution:
The statement in option (d) .i.e., 'have lower incidence of heath issues' makes it meaningful and maintains the continuity of the paragraph.

               



                                         

                   

Print Friendly and PDF

No comments