English Language Quiz For IBPS PO Mains: 4th November

Dear Aspirants,

english-language-quiz-for-ibps-po

English Language Quiz For IBPS PO

IBPS PO Prelims and Indian Bank PO Prelims exam results are out. Now the next step is to clear the Mains examination. Thus, English Language can be an impetus for your success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO Mains and Indian Bank PO Mains exam.






Directions (1-15): In each of the questions below, there is a word given in bold which is followed by five options. In each of the options, a pair of words is given which is either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. 



Q1. ABDICATE

Accept: Besiege
Disown: Spurn
Retire: Alcove
Waive: Aver
None of the Above
Solution:
Abdicate: fail to fulfill or undertake (a responsibility or duty). Disown and Spurn are both synonyms of Abdicate.

Q2. BABBLE
Blab: Avow
Chaff: Twaddle
Connive: Silence
Prattle: Ramble
None of the Above
Solution:
Babble: talk rapidly and continuously in a foolish, excited, or incomprehensible way. Prattle and Ramble are synonyms of babble.

Q3. CAJOLE
Lure: Bully
Flatter: Elegy
Erudite: Blandish
Deplete: Devious
None of the Above
Solution:
Cajole: persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery. Lure is the synonym and Bully is the antonym for Cajole.

Q4. DEFILE
Tarnish: Forte
Sanctify: Forfeit
Befoul: Fret
Degrade: Purify
None of the Above
Solution:
Defile: damage the purity or appearance of; mar or spoil. Degrade is the synonym and Purify is the Antonym for Defile.

Q5. ENTREAT
Conjure: Gild
Beseech: Futile
Plague: Feud
Command : Demand
None of the Above
Solution:
Entreat: to make a request to (someone) in an earnest or urgent manner. Command and Demand are both antonyms.

Q6. FUTILE
Ineffective: Induct
Doomed: Irate
Vain: Fruitful
Both (b) and (c)
None of the Above
Solution:
Futile: incapable of producing any useful result; pointless. Vain is the synonym and Fruitful is the antonym for Futile.

Q7. GAMUT
Sweep: Extent
Livid: Nexus
Spectrum: Scope
Both (a) and (c)
None of the Above
Solution:
Gamut: the complete range or scope of something. The options in both (a) and (c) are synonyms of Gamut.

Q8. HERESY
Dissension: Blasphemy
Orthodoxy: Prodigal
Idolatry: Pivotal
Outlandish: Myriad
None of the Above
Solution:
Heresy: belief or opinion contrary to orthodox religious (especially Christian) doctrine. Dissension and Blasphemy are synonyms of Heresy.

Q9. INEPT
Unfit: Rebate
Undue: Pry
Reasonable: Sedate
Absurd: Proper
None of the Above
Solution:
Inept: having or showing no skill; clumsy. Absurd is the synonym and Proper is the antonym for Inept.

Q10. JADED
Dulled: Swerve
Fagged: Snare
Weary: Mellow
Activated: Tacit
None of the Above
Solution:
Jaded: physically tired; exhausted. Weary and Mellow are synonyms of Jaded.

Q11. LANGUISH
Informal: Stride
Brood: Casual
Develop: Strengthen
Wither: Rush
None of the Above
Solution:
Languish: fail to make progress or be successful. Develop and Strengthen are antonyms of Languish.

Q12. MALICE
Spleen: Accord
Enmity: Grudge
Sabotage: Prolong
Both (b) and (c)
None of the Above
Solution:
Malice: the desire to harm someone; ill will. Enmity and Grudge are both synonyms of Malice.

Q13. ODIOUS
Dreadful: Recede
Agreeable: Divulgate
Repellent: Charming
Atrocious: Amicable
None of the Above
Solution:
Odious: extremely unpleasant; repulsive. Repellent is the synonym and Charming is the antonym for Odious.

Q14. PERKY
Brisk: Maze
Gloomy: Patent
Jaunty: Entail
Cheerful: Lethargic
None of the Above
Solution:
Perky: cheerful and lively. Cheerful is the synonym and Lethargic is the antonym for Perky.

Q15. PRATTLE
Chatter: Jabber
Burble: Abandon
Ranting: Aversion
Tattling: Animosity
None of the Above
Solution:
Prattle: talk at length in a foolish or inconsequential way. Both Chatter and Jabber are synonyms of Prattle.

               


                                         

                   

Print Friendly and PDF

No comments