English Language Quiz (Idioms & Phrases) for IBPS Clerk Prelims - 3rd November


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch the Video Solution Here





Directions (1-15): In each of the questions given below a pharse/idiom is given in BOLD and five options are given below it. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. 

Q1. Scot-free
A talented person
An honest person
Without suffering any punishment or injury
Getting something unexpectedly
Performing something with great accuracy

Solution:
Scot-free - Without suffering any punishment or injury

Q2. A drop in the bucket
Spilling water or any other liquid
A very small amount compared with what is needed.
An addition to the kitty
Drops add up to an ocean
None of these

Solution:
A drop in the bucket – A very small amount compared with what is needed or expected.

Q3. Back to the drawing board
To start afresh on some idea, scheme or proposal.
To develop a model with new innovations
To draw a figure with new pencil.
To link all possibilities
None of these

Solution:
Back to the drawing board - To start afresh on some idea, scheme or proposal.

Q4. To bite the bullet
To face the enemy head-on
To defeat the strongest enemy
To lose to a strong opponent
To do something difficult or unpleasant that one has been putting off or hesitating over.
None of these

Solution:
To bite the bullet - To do something difficult or unpleasant that one has been putting off or hesitating over.

Q5. To steal someone's thunder
To defeat a crowd favourite
Win praise by pre-emptying or forestall someone else’s attempt
To win a match against all odds
To be the best in one’s field
None of these

Solution:
To steal someone's thunder - win praise by pre-emptying or forestall someone else’s attempt

Q6. Raining cats and dogs
Rain very hard.
A Dog & Cat fight
To fight violently
To rain over all, including the cats and dogs
None of these

Solution:
Raining cats and dogs - rain very hard.

Q7. Through thick and thin
Fat and thin friends
In the rainy season
Under all circumstances
In the middle of something
None of these

Solution:
Through thick and thin - Under all circumstances.

Q8. Turn a blind eye
To lose sight
To forget something
To ignore something and pretend not to notice it.
To forgive someone
None of these

Solution:
Turn a blind eye - To ignore something and pretend not to notice it.

Q9. Wild goose chase
Run wild
A foolish and hopeless search/pursuit
To chase one’s dreams passionately
To achieve the most impossible task
None of these

Solution:
Wild goose chase - a foolish and hopeless search/pursuit

Q10. The elephant in the room
The biggest delight
The elephant in a circus tent
The most lazy person in the house/group
The most obvious and biggest problem or issue
None of these

Solution:
The elephant in the room - The most obvious and biggest problem or issue

Q11. To spill the beans
To reveal something that was meant to be a secret.
To undo something that had been completed
To spoil the mood
To do a job in a clumsy and untidy way
None of these

Solution:
To spill the beans - To reveal something that was meant to be a secret

Q12. Barking up the wrong tree
To scold the wrong person
To wait at the wrong place
To watch a very poor movie/tv show
To realise one’s past mistake
To attempt or pursue a futile course of action

Solution:
Barking up the wrong tree - To attempt or pursue a futile course of action

Q13. To kick the bucket
To lose control
To die
To show one’s anger
To take a bath
None of these

Solution:
To kick the bucket – To die

Q14. Have an axe to grind
An enemy
A reason to worry
To have a personal motivation or selfish reason for saying or doing something.
To have a reason to attack someone.
None of these

Solution:
Have an axe to grind – To have a personal motivation or selfish reason for saying or doing something.

Q15. Backseat driver
An expert of the subject.
A novice person who has no experience.
A person who manages taxi services.
Someone who gives unwanted advice
None of these

Solution:
Back seat driver - someone who gives unwanted advice or who tries to control something that is supposed to be controlled by another person.

               


   
You May also like to Read:
                                         

                   

Print Friendly and PDF

No comments