English Language Quiz (Miscellaneous) for IBPS Clerk Prelims - 20th November



IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch Video Solution Here




Directions (1-5): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

A. and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme

B. about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled,

C. this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned

D. after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.

E. M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music

Q1. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?

A
B
C
D
E

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –
M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled, after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.
Therefore, the correct sequence would be, EACBD. Hence the correct answer here is option (d).

Q2. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
C
E
D
B

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –
M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled, after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.
Therefore, the correct sequence would be, EACBD. Hence the correct answer here is option (a).

Q3. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
C
E
D
B

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –
M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled, after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.
Therefore, the correct sequence would be, EACBD. Hence the correct answer here is option (c).

Q4. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –
M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled, after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.
Therefore, the correct sequence would be, EACBD. Hence the correct answer here is option (b).

Q5. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
C
E
D
B

Solution:
The correct paragraph/arrangement of the given sentences is as follows –
M. Krishna, a leading Carnatic vocalist, has previously commanded a full lawn in Delhi’s chilly season tradition of classical music and dance performances in Nehru Park. His scheduled participation in a Spic Macay programme this weekend was always going to be a big draw. But in a move that should shock anybody concerned about the threats to free expression, the programme was abruptly cancelled, after its sponsor, the Airports Authority of India, suddenly bailed out.
Therefore, the correct sequence would be, EACBD. Hence the correct answer here is option (b).

Direction (6-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q6. There are so many (A)/ people at the party (B)/ that it is hardly impossible (C)/ to keep a count. (D)/ No Error (E).

A
B
C
D
E

Solution:
The correct statement will be –

‘There are so many people at the party that it is hardly possible to keep a count.’

Q7. Rohit’s father told the (A)/ police that his whereabouts (B)/ is not known (C)/ since last week. (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E

Solution:
The noun ‘whereabouts’ takes a plural verb with it. Hence, the correct statement will be –

‘Rohit’s father told the police that his whereabouts were not known since last week’.

Q8. When I visited the (A)/ poor man’s house in Thane, (B)/ his miserable condition (C)/ made me to weep. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is a grammatical error in part D of the sentence. Verb ‘make’ is never followed by infinitive verb (to + V1).

Hence, in part D, ‘to weep’ should be replaced by ‘weep’. The correct sentence will be –
‘When I visited the poor man’s house in Thane, his miserable condition made me weep’.

Q9. When Raman asked (A)/ the organiser about his (B)/ winning chances he said (C)/ that either of the five contestants could win. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part D is erroneous here. ‘Either’ or ‘neither’ are used while two people are concerned. For more than two people, ‘any’ or ‘none’ should be used.

Q10. It is believed that (A)/ Sachin Tendulkar showed (B)/ an aptitude for cricket (C)/ at a very early age. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Aptitude – The natural tendency or ability to do something.

Q11. The Guru said to (A)/ the audience that we all (B)/ will have to atone (C)/ for our misdeeds. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q12. The Controller of examination announced (A)/ at a press conference yesterday that (B)/ the annual examination would (C)/ begin on Monday. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part D of the given sentence. Instead of ‘on’, ‘from’ must be used before Monday to make the sentence grammatically correct.

Q13. The investigating officer furnished the (A)/ honourable Supreme Court with (B)/ all the necessary information (C)/ concerning the case. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.
‘furnish something’ means to supply or provide somebody/something with something.

Q14. Given the way India’s air quality monitoring infrastructure (A)/ is set up, most cities have only a single air (B)/ monitoring device that provide continuous (C)/ real-time updates on pollutants. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error here is in part C. Since the subject of the statement is ‘single air monitoring device’ – SINGULAR – the verb used must be in agreement with it.

Hence, in place of ‘provide’, ‘provides’ should be used to make the sentence error free.

Q15. There are several questions that (A)/ arise from this unprecedenting attempt by the (B)/ Centre to use powers under (C)/ the Reserve Bank of India Act, 1934. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part B of the given sentence is erroneous. There is no such word in the English dictionary as ‘unprecedenting’ and hence should be removed. In place of it, ‘unprecedented’ must be used to make a grammatically correct and meaningful sentence.

Unprecedented - never done or known before.

               


   
   You May also like to Read:
             
Print Friendly and PDF

No comments