English Language Quiz (Sentence Connectors) for IBPS Clerk Prelims - 21st November



IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.
Watch Video Solution Here



Directions (1-15): In the questions given below two statements ‘A’ & ‘B’ are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the best connector from the options given below each question without changing the intended meaning, forming a grammatically correct and coherent sentence. 

Q1. A – Rahul has completed his homework.

B - Sonia has completed her homework.
So
Although
However
Yet
Since

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Rahul has completed his homework and so has Sonia.

Q2. A – Randeep has been a professional horse rider for 10 years now.
B – Randeep is yet to win a horse riding competition.
Since
As
If
However
None of these
Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Randeep has been a professional horse rider for 10 years now. However, he is yet to win a horse riding competition.

Q3. A – Payal holds a Masters degree in English Language. 
B – Payal holds a Masters degree in Hindi Language
Either... or
Also
As far as
Not only... but also
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Payal holds a masters degree not only in English Language but also in Hindi Language.

Q4. A – Nikhil has been accused of misbehaving with the office staff.
B – Nikhil was caught red handed stealing from the office store.
Rather
Therefore
Further
Not only... but also
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Nikhil has been accused of misbehaving with the office staff. Further, he was caught red handed stealing from the office store.

Q5. A – I was very tired and it was a sleepy Sunday morning. 
B – I went for my cricket practice.
Nevertheless
In contrast to
Owing to
Interestingly
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
I was very tired and it was a sleepy Sunday morning. Nevertheless, I went for my cricket practice.

Q6. A – Rama said she is being wrongly accused of stealing by Shweta.
B – Even the CCTV footage shows that Rama was not in the office at the time of theft.
No sooner than
 However
 Since
So
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Rama said she is being wrongly accused of stealing by Shweta since even the CCTV footage shows that she was not in the office at the time of theft

Q7. A – The Australian cricket team of the Late 1990s and early 2000s was a mighty team.
B – The Australian Cricket team was very hard to defeat in the late 1990s and early 2000s.
Also
In addition to
Too... to
Either... or
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
The Australian Cricket team of the late 1990s and early 2000 was too mighty to defeat.

Q8. A – Umesh and Harish have been given a salary hike.
B – Nitesh has been demoted for his lacklustre performance during the last two months.
In addition to
While
Still
Unless
Also

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
While Umesh and Harish have been given a salary hike, Nitesh has been demoted for his lacklustre performance during the last two months

Q9. A – Raj is planning to sell his car to pay for the home loan.
B – Raj is not sure if he will get the Diwali bonus this time.
 Unless
Until
Therefore
 As
Hence

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Raj is planning to sell his car to pay for the home loan as he is not sure if he will get the Diwali bonus this time.
Q10. A – I don’t indulge in futile discussions on politics. 
B – I like to read about politics & history to enhance my knowledge base.
In addition to
Instead
As
Because
In lieu of

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
I don’t indulge in futile discussions on politics; instead, I like to read about history and politics to enhance my knowledge base.

Q11. A – Nidhi has been warned multiple times by her mother not to travel in the night. 
B – Nidhi prefers late night journey over day travelling.
Nonetheless
In addition to
On the other hand
Yet
However

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Nidhi has been warned multiple times by her mother not to travel in the night. Yet, she prefers late night journey over day travelling.

Q12. A - Answering a question on MS Dhoni’s recent performances, Ravi Shastri said that he is not a liability for the team as yet. 
B – Ravi Shastri believes that MS Dhoni has a lot of cricket left in him and will be an asset in 2019 cricket World Cup.
Of course
On the contrary
Although
However
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Answering a question on MS Dhoni’s recent performances, Ravi Shastri said that he is not a liability for the team as yet. On the contrary, he believes that he has a lot of cricket left in him and will be an asset in 2019 cricket World Cup.

Q13. A – Yo Bhi China is one of the best places to have Chinese food. 
B – The staff at Yo Bhi China is quite rude and arrogant.
On the other hand
As well as
However
Such... that
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Yo Bhi China is one of the best places to have Chinese food. However, their staff is quite rude and arrogant.

Q14. A – Mr. Gopal told Renu to work quietly. 
B – Renu was asked to leave the office by Mr. Gopal if she couldn’t keep quiet.
Neither... or
In addition to
Not only... but also
Either... or
None of these

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Mr Gopal asked Renu to either work quietly or leave the office.

Q15. A – Anmol skipped most of his History classes. 
B – Anmol has failed in the History exam.
In lieu of
For
Yet
Though
As a result

Solution:
The correct sentence after using the appropriate conjunction will be –
Anmol skipped most of his history classes. As a result, he has failed in the history exam.

               

No comments