English Quiz (Fillers) For Canara Bank PO - 22nd November 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.





Directions (1-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 



Q1. Known for its pizza, tiramisu and prosecco, Italy is gaining popularity as a destination wedding ...............
plaza
booking
spacing
hotspot
None of the Above
Solution:
'Hotspot' means a popular place of entertainment. Hence, 'hotspot' will go with the context of the sentence.

Q2. Weddings may be made in heaven, but they sure are planned, .......... over and staged on earth.
agonised
curbed
minted
struggle
justify
Solution:
'Agonize' means undergo great mental anguish through worrying about something. Past tense of 'agonize' is 'agonised' and as per the context of the sentence, 'agonised over' will make correct sense.

Q3. Over the years, as governance models have ..............., so have perceptions about a board’s accountability towards good governance.
demise
created
damage
response
evolved
Solution:
'Evolve' means develop gradually; hence 'evolved' fits in correctly.

Q4. We are ………………… to be in a historic moment when the manufacturing sector is about to go through a transformation wrought by disruptive technologies — we have to find a way of making it work in India’s favor rather than against it.
hampered
disguise
fortunate
ambition
culprit
Solution:
'Fortunate' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q5. Airlines in India are asking the government to help them obtain unsecured credit from oil companies and airports, as increase in fuel prices push them deeper into losses and ............... their survival.
imperil
cater
avoid
drive
severe
Solution:
'Imperil' means put at risk of being harmed, injured, or destroyed. So, 'imperil' here means that their (here airlines) survival is at risk.

Directions (6-10): In each of the questions given below, a passage having three blanks is given. Corresponding to each question six words are given. In the options, a combination of three words is given corresponding to the three blanks. Find out the appropriate set of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 



Q6. Media organisations have always been the gatekeepers of content. Regulated, as they are, by codes of ethical conduct and laws that impose ............... for putting out fake content, most media organizations have safeguards in place that ensure the veracity of the content they ................... This is why, even though it has for some time been possible to doctor images with .........., we rarely see fake photographs in the news as journalists need to take care to ensure the accuracy of the news they report. 
(A) penalties
(B) disseminate
(C) impunity
(D) implications
(E) foster
(F) casualty
ABC
DEF
ACE
BDF
ADF
Solution:
In the first blank, 'penalties' is the correct choice as the latter part of the sentence talks about putting out fake content. 'Disseminate' means spread (something, especially information) widely. Hence, it is the correct choice for second blank. Further, 'impunity' means exemption from punishment or freedom from the injurious consequences of an action. Hence, it is the perfect choice for third blank.

Q7. The information revolution has dramatically disrupted the news industry. Where we used to ............. on media organizations to distribute news and other information, we now get our content from multiple sources too ............ to name. While this has given us access to a wider range of information, it has more than a few unintended ................ 
(A) reasons
(B) demand
(C) capability
(D) rely
(E) numerous
(F) consequences
ABC
DEF
ACE
BDF
ADF
Solution:
'rely, numerous and consequences' are the correct choice for the three blanks respectively.

Q8. An ........... middle class with disposable income, demand from non-resident Indians, celebrity endorsements and the mushrooming of matrimonial event .............companies have led to the growing popularity of destination weddings, ............. to the study. 
(A) affluent
(B) amazing
(C) management
(D) functioning
(E) according
(F) facing
ABC
DEF
ACE
BDF
ADF
Solution:
Affluent - (especially of a group or area) having a great deal of money; wealthy. The correct set of words is ACE.

Q9. Additive manufacturing started out as a technology for nerds and ......... trying to build an arm of a robot or a body of a drone in their garages. ................. progress in technology over the last five years has taken this type of machines from using one nozzle and simple resin materials to multiple nozzles, diverse materials and materials with different hardness in the ..........system.  
(A) experts
(B) geeks
(C) greatest
(D) rapid
(E) restrain
(F) same
ABC
DEF
ACE
BDF
ADF
Solution:
'Geek' means someone who is skilled with computers, and who seems more interested in them than in people. Hence, 'geeks' is perfect for first blank because when we use 'and', we use it for same category of words and here 'nerds' is a negative word, so word after 'and' should also be something negative. Hence, correct set of words is BDF.

Q10. Allegations of interference in major institutions have been the big news of late. The ongoing fracas in the Central Bureau of Investigation (CBI) has got out of ..........., with the two top officials in the chain of command ...........each other of corruption. The recent pronouncements in the Supreme Court do not promise an early .............. 
(A) wisdom
(B) hand
(C) deliberate
(D) accusing
(E) observation
(F) resolution
ABC
DEF
ACE
BDF
ADF
Solution:
Words in BDF makes the paragraph contextually correct and meaningful.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the pair of words given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct words. 



Q11. The more ................ of cricket followers sometimes pause to ask the question: what kind of a national team do we want? In Australia, after the recent ball-tampering row and the ban on their top players, an official ............ into the culture of the game there examined that very question.
sensitive, enquiry
obsessed, encroach
delicate, implication
Both (a) and (b)
fans, prosecution
Solution:
'Sensitive' and 'enquiry' are the correct choices for the blanks.

Q12. The uncertainty in the BCCI has occasionally inspired ............ for the bad old days when men like Narayanaswami Srinivasan, Lalit Modi and Anurag Thakur called the shots. The Supreme Court kept Srinivasan from contesting elections and sacked Thakur. Modi had been ............by the BCCI earlier.
anger, repeat
frustration, astonish
regret, crippled
collect, imagine
nostalgia, sacked
Solution:
Nostalgia - a sentimental longing or wistful affection for a period in the past. Sack- dismissal from employment.

Q13.As we drove up to the fort of Bhangarh in Alwar district of Rajasthan, from the Sariska Tiger Reserve, we ............ by the Ajabgarh fort. Since entry into Bhangarh is restricted after sunset, we were in a hurry. I didn’t climb up the Ajabgarh fort, but I ............... its base.
crossed, embraced
passed, explored
survived, regret
passed, catered
crossed, handled
Solution:
'passed' and 'explored' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q14. The drive to Bhangarh fort was eerie. We passed through a village that was .............inhabited. The main road was lined with the ruins of once-beautiful havelis. Children were seated in front of .............. carved wooden doors that had large rusted locks.
real, enthusiastically
truthful, tamely
superficial, timidly
ostensibly, intricately
amicably, abruptly
Solution:
Ostensibly- as appears or is stated to be true, though not necessarily so; apparently. Intricately- in a very complicated or detailed manner.

Q15. Though it was midday, it ............. quite lonely, and a long walk, so we hired a local guide. Guides after all tell the most colourful tales and ............... gossip!
appeared, hybrid
seemed, huge
seemed, sensational
appears, sentimental
Both (a) and (c)
Solution:
'Seemed' and 'sensational' make the sentence contextually correct and meaningful.

               

No comments