General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 24th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 24th November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to ______ in 2018.
8th
22th
32th
28th
14th
Solution:
India's overall ranking on the government's adoption of e-payments has moved up to 28th in 2018, from 36th in 2011.

Q2. Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship for her role in gross human rights violations. He/she belongs to which of the following country?
Myanmar
Taiwan
Vietnam
China
Indonesia
Solution:
Myanmar leader Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of the honorary Canadian citizenship for her role in gross human rights violations against the Rohingya people.

Q3. Who among the following won 2018 Nobel Peace Prize?
Juan Manuel Santos and Sonam Wangchuk
Denis Mukwege and Nadia Murad
Denis Mukwege and Tawakkol Karman
Nadia Murad and Malala
Juan Manuel Santos and Nadia Murad
Solution:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2018 Nobel Peace Prize to Denis Mukwege and Nadia Murad “for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict”.

Q4. Which of the following species of mango, recently got a Geographical Indication (GI) tag?
Badami
Dasheri
Alphonso
Neelam
Mulgoba
Solution:
Alphonso Mango from Ratnagiri, Sindhudurg and other adjoining areas in Maharashtra, gets a Geographical Indication (GI) Tag.

Q5. In the first phase of National Company Law Tribunal the Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
Bengaluru
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q6. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
Agreement
Association
Appellate
Agency
Authority
Solution:
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q7. Who is the chairperson of NCLAT?
Balvinder Singh
Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya
Bansi Lal Bhat
AIS Cheema
M S Sundara Rajan
Solution:
Sudhansu Jyoti Mukhopadhaya is present chairperson of NCLAT.

Q8. The government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $110 million loan to finance the upgrade of 2,800 kilometers all-weather rural roads in the State of Madhya Pradesh. Headquarters of ADB is in_________.
Jakarta
Manila
Vienna
Tokyo
Beijing
Solution:
Headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Q9. India and Russia signed the S-400 air defence system deal. The amount (approx) sanctioned under the deal is_______.
$1 billion
$500 million
$2 billion
$50 million
$5 billion
Solution:
India and Russia signed the $5 billion (approx) S-400 air defence system deal during the annual bilateral summit between Prime Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin at Hyderabad House.

Q10. ________ has recently been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament (UNCD).
Ajit Doval
Shivshankar Menon
Syed Akbaruddin
Nirupama Rao
Pankaj Sharma
Solution:
Pankaj Sharma has been appointed as the ambassador and India’s permanent representative to the United Nations Conference on Disarmament (UNCD) in Geneva, Switzerland. Mr Sharma will replace Amandeep Gill. He is currently the joint secretary (Disarmament and International Security Division) in the Ministry of External Affairs.

Q11. India's 1st 'Methanol Cooking Fuel Program' has been recently launched in which of the following state?
Tripura
Sikkim
Assam
Meghalaya
Goa
Solution:
In a historic day for India, Northeast and Assam Petro-chemicals, a state-owned company launched Asia's first cannisters based and India's first "Methanol Cooking Fuel Program" in Assam.

Q12. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. What is the capital city of Rwanda?
Abuja
Sana
Kigali
Nairobi
Kampala
Solution:
Kigali is the capital city of Rwanda.

Q13. Palanisamy Sathasivam is the current Governor of-
Maharashtra
Andhra Pradesh
Karnataka
Tamil Nadu
Kerala
Solution:
Palanisamy Sathasivam is the current Governor of Kerala, in office since 2014. He previously served as the 40th Chief Justice of India from 2013 to 2014.

Q14. Jeje Lalpekhlua is an Indian professional-?
shooter
footballer
boxer
cricketer
wrestler
Solution:
Jeje Lalpekhlua is an Indian professional footballer.

Q15. The 3rd Youth Olympic Games was held at ______.
Jakarta
Manila
Rio de Janeiro
Buenos Aires
Tokyo
Solution:
The 3rd Youth Olympic Games has officially begun at Buenos Aires, Argentina. 16-year-old Manu Bhaker is leading the Indian team in the opening ceremony as the flag-bearer of the Indian contingent for the games.

               





You may also like to read:

             

Print Friendly and PDF

No comments