General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 26th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 26th November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. 21 countries in the IORA have adopted the Delhi Declaration on Renewable Energy. What does R stands for in IORA?
Rim
Renewable
Region
Regional
Reproductive
Solution:
As many as 21 countries in the Indian Ocean Rim Association, IORA, adopted the Delhi Declaration on Renewable Energy in the Indian Ocean Region.

Q2. Who has been recently appointed as India’s Ambassador to Spain?
Pankaj Sharma
Devyani Khobragade
Sanjay Verma
Sanjay Sharma
Pankaj Verma
Solution:
Sanjay Verma, a 1990 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, has been appointed as India’s Ambassador to Spain.

Q3. Reliance Health Insurance, has received final approval from IRDAI for its new health insurance business. Who is the CEO of Reliance Health Insurance?
Akash Ambani
Ravi Viswanath
Mukesh Ambani
Isha Ambani
Vikram kapoor
Solution:
Reliance Health Insurance, a wholly-owned subsidiary of Reliance Capital, has received final approval from IRDAI for its new health insurance business. Reliance Capital has designated Ravi Viswanath, who has over two decades of global experience in health insurance, as CEO of the new health insurance company.

Q4. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, which of the following company has displaced Google to become the top brand in the world in 2018?
Reliance Jio
Microsoft
Facebook
Amazon
Apple
Solution:
Apple displaced Google to become the top brand in the world in 2018 while Facebook, mired in data breach controversies, fell to ninth place in the top 100 brands globally. According to global brand consultancy Interbrand's "Best 100 Global Brands 2018" report, Amazon achieved a 56% growth to become the third top brand globally.

Q5. Serious Fraud Investigation Office (SFIO) has been established and it has started functioning since-
1st October, 2003
1st October, 2004
1st October, 2007
1st October, 2012
1st October, 2015
Solution:
The Government in the backdrop of major failure of non-banking financial institutions, phenomenon of vanishing companies, plantation companies and the recent stock market scam had decided to set up Serious Fraud Investigation Office (SFIO), a multi-disciplinary organization to investigate corporate frauds. The Organization has been established and it has started functioning since 1st October, 2003.

Q6. The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index based in-
Germany
Japan
USA
China
Brazil
Solution:
The Dow Jones Industrial Average, or simply the Dow, is a stock market index that shows how 30 large, publicly owned companies based in the United States have traded during a standard trading session in the stock market.

Q7. The Nikkei index belongs to which of the following stock exchanges?
Tokyo
Beijing
New York
Bangkok
London
Solution:
Nikkei 225 is an index which belongs to the Tokyo Stock Exchange (TSE). The Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) calculates the index daily since 1950.

Q8. Who has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).
Rana Kapoor
Vikram Limaye
Shikha Sharma
R S Sharma
Sandeep Bakhshi
Solution:
The National Stock Exchange’s (NSE) MD and CEO Vikram Limaye has been appointed the chairman of the working committee and director on the board by the international industry body–World Federation of Exchanges (WFE).

Q9. Former batsman Nick Compton recently announced his retirement from cricket. He belongs to________.
Australia
West Indies
South Africa
England
New Zealand
Solution:
Former England batsman Nick Compton announced his retirement from cricket. South Africa-born Compton played 16 Tests for England, scoring two hundred.

Q10. To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s AIM and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation. What does I stands for in AIM?
Interconnected
International
Innovation
Indian
Integration
Solution:
To promote innovative cooperation between students of India and Russia, an MoU was exchanged between India’s Atal Innovation Mission (AIM) and the Russian Federation’s SIRIUS Educational Foundation in the presence of the Prime Minister of India Narendra Modi and the President of Russia Vladimir Putin, in New Delhi.

Q11. The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in 5 states. Who is the Chief Election Commissioner of India?
Lal Thanhawla
Ashok Lavasa
Sunil Arora
Om Prakash Rawat
Montek Singh Ahluwalia
Solution:
The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in Madhya Pradesh, Mizoram, Rajasthan, Chhattisgarh and Telangana. Om Prakash Rawat is Chief Election Commissioner of India. Sunil Arora and Ashok Lavasa are Election Commissioners of India.

Q12. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Dollar
Rand
Shilling
Franc
Solution:
Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. Its renowned Volcanoes National Park is home to mountain gorillas and golden monkeys. Rwanda Capital: Kigali, Currency: Rwandan franc.

Q13. European Union (EU) and Japan have signed Economic Partnership Agreement (EPA) recently. Who is the present European Parliament president?
Jim Yong Kim
Antonio Tajani
Donald Tusk
Jean-Claude Juncker
Khalid Bin Ahmed
Solution:
European Union (EU) and Japan have signed Economic Partnership Agreement (EPA). It was signed at EU-Japan summit in Tokyo by EU Presidents Jean-Claude Juncker and Donald Tusk and Japanese Prime Minister Shinzo Abe. Antonio Tajani is the present European Parliament president.

Q14. What is the capital city of Bahrain?
Riyadh
Muscat
Doha
Manama
Kuwait City
Solution:
Manama, the modern capital of the Arabian Gulf island nation of Bahrain.

Q15. Eminent Personality Natwar Thakkar, died in a private hospital after a brief illness. He was popularly known as __________.
Modern day Gandhi
Manipur's Iron man
Manipur's Gandhi
Nagaland's Gandhi
Seemant Gandhi
Solution:
Eminent Gandhian Natwar Thakkar, popularly known as Nagaland's Gandhi, died in a private hospital after a brief illness. Mr. Thakkar, a Padma Shri awardee, had founded the Nagaland Gandhi Ashram at Chuchuyimlang.

               





Print Friendly and PDF

No comments