General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 28th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 28th November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.



Q1. India’s _______________ has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships.
Thangjam Tababi Devi
Prabhjot Saini
Sangeeta Chanu
Keerthana Pandian
Kumar Mangalan
Solution:
India’s Keerthana Pandian has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. In the final in St Petersburg, Russia, Keerthana outclassed her Belarussian rival Albina Leschuk 3-1.

Q2. The CII signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development. What does C stands for in CII?
Competition
Confederation
Council
Commission
Committee
Solution:
The Confederation of Indian Industry (CII) signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development.

Q3. Trading on electronic platforms is being encouraged across the world as it enhances pricing transparency, processing efficiency and risk control. In India _________ has recently issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments.
CIBIL
CRICIL
IRDAI
SEBI
RBI
Solution:
The Reserve Bank of India issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments. As per the norms issued by the central bank ETPs will mean any electronic system, other than a recognised stock exchange, on which transactions is eligible instruments. ETP Operator’ shall mean an entity authorised by the Reserve Bank to operate an ETP under these Directions.

Q4. Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great __________ will become the 40th Legend of Australian Sport.
Steve Wagh
Ricky Ponting
Richie Benaud
Greg Chappelle
Tony Greig
Solution:
Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great Richie Benaud, who died in April, 2015, will become the 40th Legend of Australian Sport. He is only the third cricketer behind Sir Donald Bradman and Keith Miller to be given Legend status.

Q5. In which year, The Clearing Corporation of India Limited (CCIL) was set up?
December 1995
April 2001
October 1999
January 2003
June 2005
Solution:
The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April, 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets. The introduction of guaranteed clearing and settlement led to significant improvement in the market efficiency, transparency, liquidity and risk management/measurement practices in these market along with added benefits like reduced settlement and operational risk, savings on settlement costs, etc.

Q6. CBLO is a money market instrument that represents an obligation between a borrower and a lender as to the terms and conditions of a loan. CBLO stands for-
Central Borrowing and Lending Obligation
Collateralized Borrowing and Lending Organisation
Collateralized Borrowing and Lease Obligation
Collateralized Banking and Lending Obligation
Collateralized Borrowing and Lending Obligation
Solution:
A collateralized borrowing and lending obligation (CBLO) is a money market instrument that represents an obligation between a borrower and a lender as to the terms and conditions of a loan.

Q7. AIIB is a multilateral development bank with a mission to improve social and economic outcomes in Asia and beyond. AIIB commenced operations in-
January 2014
January 2015
January 2016
January 2017
January 2018
Solution:
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), a multilateral development bank with a mission to improve social and economic outcomes in Asia and beyond. Headquartered in Beijing, AIIB has commenced operations in January 2016 and have now grown to 87 approved members from around the world.

Q8. Which of the following states has recently unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities?
Madhya Pradesh
Rajasthan
Jharkhand
Odisha
Karnataka
Solution:
The Karnataka Government has unveiled 'Unnati Scheme' to help entrepreneurs from SC/ST Communities. Karnataka Social Welfare Minister Priyank Kharge announced that the state government, under the Unnati scheme, will invest up to Rs 20 crore to create end-to-end support infrastructure for startups and entrepreneurs from a marginalised background.

Q9. Recently an MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of _________ for development of cooperation in transport education.
Russia
France
UK
USA
Tajikistan
Solution:
A MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of Russian Federation for development of cooperation in transport education.

Q10. Which of the following states has launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education?
Odisha
Karnataka
Bihar
Jharkhand
Telangana
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched 'Nirman Kusuma' programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education in the state.

Q11. Which of the following pair has won Nobel prize 2018 in the field Economic Sciences?
James P Allison and Tasaku Honjo
William D. Nordhaus and Paul M. Romer
Arthur Ashkin and Gerard Mourou
George P. Smith and Gregory P. Winter
Gerard Mourou and James P Allison
Solution:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus “for integrating climate change into long-run macroeconomic analysis” and Paul M. Romer “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis.”

Q12. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation recently. It is currently made up of how many countries?
189
164
188
195
193
Solution:
The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation. It is currently made up of 193 Member States.

Q13. Who is the present Prime Minister of Sweden?
Annie Loof
Fredrik Reinfeldt
Gustav Fridolin
Jimmie Akesson
Stefan Lofven
Solution:
Stefan Lofven is the current Prime Minister of Sweden since 2014 and Leader of the Social Democrats.

Q14. Prakash Javadekar represents the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Minister of Human Resource Development of Government of India. He is present Rajyasabha Member of Parliament (MP) from-
Maharashtra
Uttarakhand
Madhya Pradesh
Rajasthan
Gujarat
Solution:
Prakash Javadekar is an Indian politician. He is a member of the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development, Government of India. He was elected to the upper house Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2018.

Q15. Which of the following organistion has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific”?
RBI
IRDAI
CII
ESIC
NABARD
Solution:
The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia.

               




You may also like to read:

             


Print Friendly and PDF

No comments