General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 29th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 29th November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. President Ram Nath Kovind is on a visit of Tajikistan. What is the capital city of Tajikistan?
Tashkent
Astana
Sofia
Dushanbe
Sochi
Solution:
President Ram Nath Kovind had a meeting with his Tajikistan counterpart Mr. Emomali Rahmon in Dushanbe. Dushanbe is capital of Tajikistan.

Q2. Which of the following day is observed on 9 October each year?
National Farmers' Day
World Animal Day
The International Day of Older Persons
Indian Air Force Day
World Post Day
Solution:
World Post Day is celebrated each year on 9 October, the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union in 1874 in the Swiss Capital, Bern. The theme selected for the 2018 competition is: "Imagine you are a letter travelling through time. What message do you wish to convey to your readers?"

Q3. ________ became India's first judo medallist at the Olympic level, claiming a silver at the ongoing Youth Games.
Chungneijang Mary Kom
Thangjam Tababi Devi
Jeremy Lalrinnunga
Manu Bhakar
Tushar Mane
Solution:
16 year old Thangjam Tababi Devi became India's first judo medallist at the Olympic level, claiming a silver at the ongoing Youth Games. She was defeated by Venezuela's Maria Giminez in the finals of the women's 44kg category in Buenos Aires, Argentina.

Q4. India International Science Festival (IISF-2018) was recently concluded in __________.
Lucknow
Bangaluru
Hyderabad
Chennai
Jaipur
Solution:
The four-day long mega science expo, India International Science Festival (IISF-2018) concluded in Lucknow, Uttar Pradesh. IISF-2018 witnessed a footfall of more than 10 lakh people and more than 22 thousand registrations, the highest in its four-year history.

Q5. Who is the Managing Director (MD) of Clearing Corporation of India (CCIL)?
R Sridharan
Usha Thorat
Bhavesh Zaveri
MS Sundara Rajan
Sudhir Joshi
Solution:
R Sridharan is the Managing Director of CCIL.

Q6. Which Organisation has approved a USD250 million loan to improve irrigation services and management accountability in Indonesia recently?
IMF
ADB
SEBI
AIIB
World Bank
Solution:
The Board of Directors of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved a USD250 million loan to improve irrigation services and management accountability in Indonesia. The project, cofinanced with the World Bank, aims to rehabilitate, revitalize and modernize water resources and irrigation systems in Indonesia. It also seeks to strengthen irrigation institutions and management and improve the operation and maintenance of these systems.

Q7. Which organisation has been given the sole privilege to operate Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana?
TRAI
IRDAI
SEBI
LIC of India
State Bank of India
Solution:
LIC of India has been given the sole privilege to operate Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana.

Q8. National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from ___________ to Rs. 30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019).
Rs. 25,000 crore
Rs. 24,000 crore
Rs. 28,000 crore
Rs. 20,000 crore
Rs. 15,000 crore
Solution:
National Housing Bank (NHB) has decided to increase the Refinance Limit from Rs. 24,000 crore to Rs.30,000 crore for the Current Year (July 2018-June 2019) towards refinancing eligible institutions.

Q9. Recently, who has become India's first-ever gold medallist in the history of Youth Olympic Games (YOG)?
Vinesh Phogat
Thangjam Tababi Devi
Manu Bhaker
Jeremy Lalrinnunga
Mehuli Ghosh
Solution:
Weightlifter Jeremy Lalrinnunga has become India's first-ever gold medallist in the history of Youth Olympic Games (YOG).

Q10. Sandeep Chaudhary produced a stunning world record in Asian Para Games at Jakarta. He belongs to which of the following games?
Sprint
Javelin throw
Discus throw
Chess
Steeplechase
Solution:
Javelin thrower Sandeep Chaudhary produced a stunning world record effort as India bagged 11 medals, at the Asian Para Games in Jakarta, Indonesia.

Q11. Which city was hosted the Asian Para Games 2018?
Jakarta
Tokyo
Seoul
Bali
Kuala Lumpur
Solution:
Jakarta, Indonesia was hosted the Asian Para Games 2018.

Q12. The United Nations is an international organization founded in-
1945
1944
1946
1943
1952
Solution:
The United Nations is an international organization founded in 1945. It is currently made up of 193 Member States. The mission and work of the United Nations are guided by the purposes and principles contained in its founding Charter.

Q13. Brexit Secretary David Davis has resigned from the UK government recently. Who is the present Prime Minister of United Kingdom?
Mark Rutte
David Cameron
Theresa May
Nicola Ferguson Sturgeon
Geert Wilders
Solution:
Brexit Secretary David Davis has resigned from the UK government. Theresa May is the present Prime Minister of UK.

Q14. Mattala Rajapaksa International Airport is an international airport. It is located in-
India
Singapore
Thailand
Srilanka
China
Solution:
Mattala Rajapaksa International Airport is an international airport serving southeast Sri Lanka.

Q15. Recently, Google has announced that it will shut down _______ for consumer use over the next 10 months.
Google Plus
Orkut
Gmail
Hangouts
Android
Solution:
Google will shut down Google+ for consumer use over the next 10 months after a bug exposed the personal data of up to 5 lakh users.

               




You may also like to read:

             

Print Friendly and PDF

No comments