General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 23rd November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 23rd November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.




Q1. World Teachers’ Day is celebrated on _________.
2nd October
25th September
5th September
5th October
10th October
Solution:
World Teachers’ Day is celebrated globally on 5th October.

Q2. The theme for this year's World Teachers’ Day is _______.
Protecting Our Heritage and Fostering Creativity with teaching
The right to education means the right to a qualified teacher
My right to education and a qualified teacher
Learning to Live Together
Teaching to Learn Together
Solution:
The theme for this year's WTD is “The right to education means the right to a qualified teacher,” has been chosen to remind the global community that the right to education cannot be achieved without the right to trained and qualified teachers.

Q3. Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman was on a three-day visit to Astana. It is the capital city of ________.
Uzbekistan
Mongolia
Kyrgyzstan
Taiwan
Kazakhstan
Solution:
Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman was on a three-day visit to Astana, Kazakhstan at the invitation of Minister of Defence of the Republic of Kazakhstan Mr. Nurlan Yermekbayev.

Q4. The 36th National Games of India will be held in _______.
Kerala
Gujarat
Uttarakhand
Goa
Haryana
Solution:
The 36th National Games in Goa will be held from March 30 to April 14 next year.

Q5. Who is the first President of NDB?
Rakesh Sethi
KV Kamath
Arun Jaitley
Raghuram Rajan
Pratip Chaudhury
Solution:
KV Kamath is the first President of New Development Bank (NDB).

Q6. The AIIB is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. AIIB stands for-
Asian Infrastructure Investment Bank
African Infrastructure Investment Bank
Asian International Investment Bank
Asian Indian Investment Bank
Asian Infrastructure Important Bank
Solution:
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.

Q7. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
2012
2013
2014
2015
2016
Solution:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q8. A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 has been held in_______.
Lucknow
Ahmedabad
Pune
Bengaluru
Guwahati
Solution:
A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 has been held in Lucknow, Uttar Pradesh.

Q9. Theme for Indian International Science Festival (IISF) 2018 is__________.
Building Knowledge Societies
Science for a Sustainable Future
Preventing Scientific Extremism
Science for Transformation
None of the above option is true
Solution:
A four-day Indian International Science Festival (IISF) 2018 has been held in Lucknow, Uttar Pradesh. President Ramnath Kovind has formally inaugurated the festival. IISF-2018 with its focal theme “Science for Transformation”.

Q10. Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018', took place at___________.
Jakarta
Kochi
Chennai
Hanoi
Kuala Lumpur
Solution:
Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018', took place at Chennai.

Q11. Recently joint exercise 'Sahyog HOP TAC-2018' took place. It was a joint exercise between Coast guards of India and _______.
Malaysia
Vietnam
Indonesia
Singapore
Japan
Solution:
A Vietnam Coast Guard ship, on its maiden visit to Chennai, undertook joint exercises with the Indian Coast Guard 'Sahyog HOP TAC-2018', off the city coast aimed at strengthening the working level relationship between them.

Q12. Who is the present Union Minister of Heavy Industries and Public Enterprises?
Maneka Sanjay Gandhi
Anant Geete
Chaudhary Birender Singh
Jual Oram
Thaawar Chand Gehlot
Solution:
Anant Gangaram Geete is currently the Union Cabinet Minister for Heavy Industries and Public Sector Enterprises. Constituency of Anant Geete: Raigad (Maharashtra).

Q13. World Hepatitis Day has been observed on July ______________ every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.
July 29
July 31
July 26
July 28
July 15
Solution:
World Hepatitis Day, observed on July 28 every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.

Q14. Who is present Chief Minister of Nagaland?
Pema Khandu
Pawan Kumar Chamling
Lal Thanhawla
Neiphiu Rio
Biplab Kumar Deb
Solution:
Neiphiu Rio is a Naga politician. He is the current Chief Minister of Nagaland. Rio has also served as Chief Minister for three separate terms, making him the only Nagaland Chief Minister to have served three consecutive terms.

Q15. India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference recently began in_________.
Panaji
New Delhi
Chandigarh
Kochi
Mumbai
Solution:
India Chem 2018, the 10th Biennial International Exhibition & Conference began in Mumbai. The largest event of Chemicals and Petrochemical Industry in India is a two-day event.

               





You may also like to read:

             

Print Friendly and PDF

No comments