General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

Preparing for IBPS PO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS PO Main Examination. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Canara Bank PO, IBPS Clerk Main, and other competitive examinations.



Q1. Legendary Chicago blues guitarist _______, whose passionate, a jazz-influenced sound influenced generations of musicians, has died.
Buddy Guy
Chester Bennington
Otis Rush
Lennon
Bob Marley
Solution:
Legendary Chicago blues guitarist Otis Rush, whose passionate, a jazz-influenced sound influenced generations of musicians, has died. He was 84. Otis Rush won a Grammy for Best Traditional Blues Recording in 1999 for "Any Place I'm Going." Rush was inducted into the Blues Foundation Hall of Fame in 1984.

Q2. Who has recently won the 25th Asian junior individual squash championship title?
Ramit Wadhwani
Ritwik Bhattacharya
Siddharth Suchde
Saurabh Ghosal
Yuvraj Wadhwani
Solution:
Yuvraj Wadhwani has won the 25th Asian junior individual squash championship title. He defeated Anas Ali Shah of Pakistan.

Q3. The International Day of Older Persons is observed on 1st October. What is the theme of IDOP- 2018?
Human Rights For Older Person
Celebrating Older Human Rights Champions
Older Persons Are Human Rights Champions
They Need Us
Take A Stand Against Ageism
Solution:
The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year to recognize the contributions of older persons and to examine issues that affect their lives. The theme for the 2018 celebration is “Celebrating Older Human Rights champions”.

Q4. Assam Government will offer a Wage Compensation for pregnant women working in the tea gardens of the state. Under the scheme, an amount of ________ will be given to the pregnant women.
Rs 12,000
Rs 4,000
Rs 6,000
Rs 10,000
Rs 8,000
Solution:
Under the scheme, an amount of Rs 12,000 will be given to the pregnant women so that they can take care of themselves and the unborn baby. The compensation of wages to pregnant women will be given in 4 instalments - Rs 2,000 in the first trimester, Rs 4,000 in the second trimester, Rs 3,000 for institutional delivery and Rs 3,000 for registration of the child's birth by Assam government.

Q5. Which organisation has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal in September 2018?
SIDBI
International Monetary Fund
Asian Development Bank
NABARD
World Bank
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund, alloted in August, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q6. NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by NABARD, revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas. How many per cent of the households reported having a bank account in this survey?
88.10%
33.00%
26.00%
55.00%
10.40%
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), revealed that farm households register higher income than the families solely dependent on non-farm livelihood activities in rural areas. Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog released the NAFIS report at a function held at India Habitat Centre in New Delhi. 88.10 per cent of the households reported having a bank account in this survey.

Q7. Centre for Economic Policy Research (CEPR) along with its knowledge partner and the government Think Tank, NITI Aayog was organized two-day India Banking Conclave 2018 (IBC) in-
Bengaluru
Chennai
New Delhi
Mumbai
Kolkata
Solution:
Centre for Economic Policy Research (CEPR) along with its knowledge partner and the government Think Tank, NITI Aayog are organizing two-day India Banking Conclave 2018 (IBC) in New Delhi between August 23-24, 2018. The conclave, planned with the objective of making the banking sector more adaptable to face multiple future challenges in the coming years, will be addressed by Union Ministers such as Arun Jaitley, Finance Minister, Piyush Goyal, Railways Minister and Suresh Prabhu, Civil Aviation Minister apart from other important dignitaries such as Amit Shah, BJP President and Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog.

Q8. Government has constituted a Competition Law Review Committee to review the Competition Act. The Committee will be headed by _______.
Arun Jethly
Injeti Srinivas
Urjit Patel
Hasmukh Adhiya
Rajeev Kumar
Solution:
In pursuance of its objective of ensuring that Legislation is in sync with the needs of strong economic fundamentals, the Government has constituted a Competition Law Review Committee to review the Competition Act. The Committee will be headed by Injeti Srinivas, Secretary of the Union Ministry of Corporate Affairs.

Q9. Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by ______ rupees.
7,000 crore rupees
50,000 crore rupees
10,000 crore rupees
70,000 crore rupees
85,000 crore rupees
Solution:
Economic Affairs Secretary SC Garg has announced a reduction in gross borrowing estimate for the current fiscal by 70,000 crore rupees and maintained that the government will contain fiscal deficit target at 3.3%.

Q10. The Government constituted a seven-member ministerial panel headed by _______ to examine modalities for revenue mobilisation in case of natural calamities and disasters.
Uma Bharti
Sushil Modi
Nitish Kumar
Injeti Srinivas
Rajeev Kumar
Solution:
The Government constituted a seven-member ministerial panel headed by Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi to examine modalities for revenue mobilisation in case of natural calamities and disasters.

Q11. Which of the following states has topped the chart for state with the maximum penetration and Assets Under Management (AUM)?
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Maharashtra
Goa
Karnataka
Solution:
According to Association of Mutual Funds of India’s (AMFI) statistics, Maharashtra tops the chart for state with the maximum penetration and Assets Under Management (AUM). Also, as per August, average assets under management (AUM) of mutual funds rose to an all-time high of Rs 25.2 lakh crore across the country.

Q12. What is the capital city of Cyprus?
Amman
Nicosia
Beirut
East Jerusalem
Muscat
Solution:
Nicosia is the Capital of Cyprus.

Q13. What is the currency of Morocco?
Peso
Rand
Dinar
Euro
Dirham
Solution:
Moroccan dirham is the currency of Morocco.

Q14. Mizoram is a state in Northeast India, with Aizawl as its capital city. Who is present Chief Minister of Mizoram?
Lal Thanhawla
Neiphiu Rio
Conrad Sangma
Pema Khandu
N Biren Singh
Solution:
Lal Thanhawla is an Indian politician who has been the Chief Minister of Mizoram since 11 December 2008.

Q15. Which city recently got a Flood Forecasting and Early Warning System (FFEWS), India’s first comprehensive city-level FFEWS?
Kolkata
Delhi
Kochi
Mumbai
Patna
Solution:
Kolkata Municipal Corporation (KMC) launched a Flood Forecasting and Early Warning System (FFEWS) for Kolkata City. It is also India’s first comprehensive city-level FFEWS. It will reduce economic loss and impacts on livelihood and improve flood awareness and safety at the community level.

               





You may also like to read:

       



Print Friendly and PDF

No comments