General Awareness for IBPS PO Mains | 15th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS PO Mains | 15th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

Preparing for IBPS PO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS PO Main Examination. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Canara Bank PO, IBPS Clerk Main, and other competitive examinations.



Q1. The Nobel Literature Prize 2018 has been awarded to _______.
George Saunders
Bob Dylan
Kazuo Ishiguro
Shashi Tharoor
No one
Solution:
This is for the first time that no Literature Prize has been given in 70 years because of a #MeToo scandal.

Q2. Mr. Dharmendra Pradhan, has launched an innovative initiative titled SATAT. What does S stands for in SATAT?
Sagarmala
Simulating
Securing
Sustainable
Sampurna
Solution:
Mr. Dharmendra Pradhan, Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Skill Development and Entrepreneurship launched an innovative initiative titled SATAT (Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation).

Q3. The sixth edition of IBSAMAR, a joint Multi-National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies, is being held at ______.
South Africa
India
Brazil
Japan
None of the above option is true
Solution:
The sixth edition of IBSAMAR, a joint Multi-National Maritime Exercise between the Indian, Brazilian and South African Navies, is being held at Simons Town, South Africa.

Q4. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to Award the 2018 Nobel Prize in Physics to 3 scientists for groundbreaking inventions in the field of_______.
Thermodynamics
Electromagnetics
Optics
Laser physics
Quantum physics
Solution:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to Award the 2018 Nobel Prize in Physics to Arthur Ashkin, Gérard Mourou and Donna Strickland "for groundbreaking inventions in the field of laser physics".

Q5. SEBI has approved amendments to buyback & takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days. In a consultation paper, SEBI had proposed that entities would not be required to file draft papers for rights issue worth up to __________ crore.
Rs 01 crore
Rs 25 crore
Rs 05 crore
Rs 10 crore
Rs 15 crore
Solution:
SEBI approved amendments to buyback & takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days. In a consultation paper, SEBI had proposed that entities would not be required to file draft papers for rights issue worth up to Rs 10 crore.

Q6. Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to _________________. This is for healthcare and procurement of goods and projects.
Tanzania
Ethiopia
Seychelles
Eritrea
Somalia
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) announced that it has extended $10 million worth of line of credit (LOC) to Seychelles. This is for healthcare and procurement of goods and projects.

Q7. Which Bank has launched a new digital platform to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors’ feedback, profiles, client orders and deal pricing?
Axis Bank
HSBC
State Bank of India
Citi Bank
Yes Bank
Solution:
HSBC has launched a new digital platform to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors’ feedback, profiles, client orders and deal pricing. The platform—MyDeal, contains all the information relating to a client’s capital markets transaction, and is updated on real time basis.

Q8. Uzbekistan's President ______ met Prime Minister Narendra Modi at Hyderabad House in New Delhi and signed more than 17 MoUs.
Gérard Mourou
Sooronbay Jeenbekov
Shavkat Mirziyoyev
Bahram Salih
None of the above option is true
Solution:
Uzbekistan's President Shavkat Mirziyoyev met Prime Minister Narendra Modi at Hyderabad House in New Delhi. The two sides took stock of the bilateral relationship across several sectors during the delegation-level talks.

Q9. The Centre has appointed former IAS officer _______ as chairperson of the NFRA, an independent regulator for the auditing profession.
Ashok Khemka
Injeti srinivas
Sanjiv Chaturvedi
Gita Gopinath
Rangachari Sridharan
Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q10. NFRA, an independent regulator for the auditing profession recently got its chairmen recently. What does F stands for in NFRA.
Funding
Firm
Fraud
Financial
Finance
Solution:
The Centre has appointed former IAS officer Rangachari Sridharan as chairperson of the National Financial Reporting Authority (NFRA), an entity which will function as an independent regulator for the auditing profession.

Q11. Name the India-born Harvard University professor who has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.
Gita Gopinath
Mridula Sinha
Roopam Shah
Garima Seth
Urmila Singh
Solution:
India-born Harvard University professor Gita Gopinath has been appointed as the Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) by IMF's Managing Director Christine Lagarde.

Q12. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in-
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q13. In which state Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located?
Tamil Nadu
Rajasthan
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Odisha
Solution:
Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located in the Rajsamand District of Rajasthan State in western India.

Q14. International Literacy Day is celebrated annually on-
September 27
September 8
September 14
September 16
September 10
Solution:
International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world's remaining literacy challenges. The issue of literacy is a key component of the UN's Sustainable Development Goals and the UN's 2030 Agenda for Sustainable Development.

Q15. ____________________ -based SBM Group received RBI‘s approval to operate in the country through a wholly-owned subsidiary route. It is the first foreign lender to receive such a licence.
Mauritius
Singapore
China
Thailand
Japan
Solution:
Foreign bank SBM would soon operate as a banking subsidiary of SBM Group in India under the name of SBM Bank (India) Ltd. It has also announced plans to launch six new branches in Delhi, Bengaluru, Kolkata, Pune, Ahmedabad and Jaipur by next year. Mauritius-based SBM stated it is the first foreign bank in India to obtain a wholly-owned subsidiary licence from the RBI. This new structure will provide more leeway to the bank in its branch expansion strategy.

               






You may also like to read:

       




Print Friendly and PDF


Test where you stand in the Competition with Online Test Series
to get 30% Off Today


Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
to get 20% Off Today

No comments