General Awareness for IBPS PO Mains | 16th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS PO Mains | 16th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

Preparing for IBPS PO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS PO Main Examination. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Canara Bank PO, IBPS Clerk Main, and other competitive examinations.



Q1. The Prime Minister Narendra Modi was inaugurated the first Assembly of the ______________ in New Delhi.
National Financial Reporting Agency
IORA Renewable Energy Ministerial Meeting
RE-Invest (Renewable Energy Investors’ Meet and Expo).
International Solar Alliance
None of the above option is true
Solution:
The Prime Minister Narendra Modi was inaugurated the first Assembly of the International Solar Alliance in New Delhi. The same event also marked the inauguration of the second IORA Renewable Energy Ministerial Meeting, and the 2nd Global RE-Invest (Renewable Energy Investors’ Meet and Expo).

Q2. Justice Ranjan Gogoi has sworn-in as new Chief Justice of India. He is the _______ CJI.
46th
45th
70th
56th
32th
Solution:
Justice Ranjan Gogoi is the 46th Chief Justice of India. He will have a tenure of a little over 13 months and will retire on November 17, 2019.

Q3. Who has been named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games 2018?
Manav Thakkar
Saurabh Chaudhary
Manu Bhaker
Lakshya Sen
Vinesh Phogat
Solution:
Teenage shooting star Manu Bhaker was named as the flag-bearer of the Indian contingent for the 3rd Youth Olympic Games.

Q4. Which country was hosted 3rd Youth Olympic Games in October 2018?
Japan
Argentina
Brazil
South Korea
India
Solution:
3rd Youth Olympic Games was held in Buenos Aires, Argentina from October 6-18.

Q5. The government has set up a four-member group of ministers (GoM) headed by trade minister Suresh Prabhu to advise Prime Minister Narendra Modi on whether to continue with or withdraw from the 16-member RCEP negotiations. What is the full form of RCEP?
Random Comprehensive Economic Partnership
Regional Composition Economic Partnership
Regional Comprehensive Economic Preparation
Regional Comprehensive Economic Partnership
Regional Comprehensive Economic Profit
Solution:
The government has set up a four-member group of ministers (GoM) headed by trade minister Suresh Prabhu to advise prime minister Narendra Modi on whether to continue with or withdraw from the 16-member Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) negotiations.

Q6. The National Highways Authority of India (NHAI) signed an MoU with _____________ for getting Long Term Unsecured Loan of Rs 25000 crore for 10 years with 3 years of moratorium on repayments.
SBI
NABARD
PNB
SIDBI
ICICI Bank
Solution:
The National Highways Authority of India (NHAI) signed an MoU with the State Bank of India (SBI) for getting Long Term Unsecured Loan of Rs 25000 crore for 10 years with 3 years of moratorium on repayments. This is the SBI’s highest long-term unsecured loan to any entity.

Q7. NABARD has sanctioned Rs 772 crore for eight water projects in the rural areas of-
Bihar
Uttar Pradesh
Rajasthan
Punjab
Haryana
Solution:
According to the state Minister for Public Health Engineering Banwari Lal, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rs 772 crore for eight water projects in the rural areas of Haryana.

Q8. Bajaj Allianz General Insurance has entered into a bancassurance deal with ___________________, this corporate agency agreement will enable distribution of Bajaj Allianz General Insurance products through the bank’s network of 2,129 branches across the country.
Indian Overseas Bank
Vijaya Bank
Corporation Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
Solution:
Bajaj Allianz General Insurance has entered into a bancassurance deal with Vijaya Bank. This corporate agency agreement will enable distribution of Bajaj Allianz General Insurance products through the bank’s network of 2,129 branches across the country.

Q9. Which Bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets?
HDFC Bank
Kotak Mahindra Bank
Yes Bank
ICICI Bank
Axis Bank
Solution:
Axis bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets. This is being run as a pilot project in 8 branches of rural Punjab, Haryana, Gujarat and Andhra Pradesh.

Q10. The Union Government has unlocked green funds worth over Rs ______________ crore to increase the country’s forest cover.
Rs 10,000 crores
Rs 54,000 crores
Rs 66,000 crores
Rs 30,000 crores
Rs 21,000 crores
Solution:
The Union Government has unlocked green funds worth over Rs 66,000 crore to increase the country’s forest cover. The fund is an accumulated amount of money, which user agencies have been depositing as compensation for diverting forest land for non-forest purposes, including industries and infrastructure, since the past 10 years.

Q11. Name the bank/organisation, which has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.
Exim Bank of India
Reserve Bank of India
State Bank of India
ICICI Bank
Small Industries Development Bank of India
Solution:
Exim Bank of India has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.

Q12. Myanmar (formerly Burma) is a Southeast Asian nation. Who is present President of Myanmar?
Win Myint
Prayut Chan-o-cha
Moon Jae-in
Shinzo Abe
Xi Jinping
Solution:
Win Myint is a Burmese politician and former political prisoner who is serving as the 10th President of Myanmar since 30 March 2018.

Q13. What is the capital city of Indonesia?
Jakarta
Bandar Seri Begawan
Manila
Phnom Penh
Vientiane
Solution:
Jakarta is Capital of Indonesia.

Q14. Who is the current Chief Minister of Karnataka?
Pinarayi Vijayan
Edappadi K Palaniswami
K Chandrashekar Rao
N Chandrababu Naidu
HD Kumaraswamy
Solution:
H D Kumaraswamy is an Indian politician and current Chief Minister of Karnataka. He is a former President of the Karnataka State Janata Dal and son of former Prime Minister of India H. D. Deve Gowda.

Q15. In which city India’s first, National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility?
Nagpur
Kolkata
New Delhi
Hyderabad
Chennai
Solution:
National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility in Hyderabad, Telangana. It is India’s first genetic resource bank where the genetic material will be stored for posterity which will further the cause of conservation of endangered and protected animals.

               





You may also like to read:

       




Print Friendly and PDF

No comments