General Awareness for IBPS PO Mains | 14th November 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for IBPS PO Mains | 14th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

Preparing for IBPS PO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS PO Main Examination. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Canara Bank PO, IBPS Clerk Main, and other competitive examinations.



Q1. Goa Public Works Department (PWD) was signed an MoU with the environment ministry of _______ to help Goa manage its water resources better.
Jordan
Germany
Romania
Portugal
UK
Solution:
The MoU between the Portuguese Environment Ministry and Goa Public Works Department (PWD) was signed. It will help Goa manage its water resources better.

Q2. The three-day Kalahandi Dialogue, a global conclave on development has been launched by_______.
Mr. Biren Singh
Mr. Pinarayi Vijayan
Mr. Shivraj Singh Chauhan
Mr. Nitish Kumar
Mr. Naveen Patnaik
Solution:
The three-day Kalahandi Dialogue, a global conclave on development has been launched by Chief Minister Shri Naveen Patnaik. Using the platform, the Chief Minister launched several projects for the district of Kalahandi.

Q3. Ministry of AYUSH has set up an AYUSH Information Cell at the premises of the Indian Embassy in which of the following country?
Norway
Romania
Germany
USA
Finland
Solution:
Ministry of AYUSH has set up an AYUSH Information Cell at the premises of the Indian Embassy in Romania to disseminate authentic information about AYUSH system of medicine and encourage Ayurveda practice in Romania.

Q4. As per the RBI, India's external debt declined _______to USD 514.4 billion at June-end.
2.8%
3.8%
1.8%
2.2%
3.3%
Solution:
As per the RBI, India's external debt declined 2.8% to USD 514.4 billion at June-end over the previous quarter on account of a decrease in commercial borrowings, short-term debt and non-resident Indian (NRI) deposits.

Q5. Which organisation/Bank has signed a multilateral agreement to cooperate with New Development Bank (NDB) along with other member development banks of BRICS nations recently (in July 2018)?
IRDAI
State Bank of India
SIDBI
NABARD
Exim Bank
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has signed a multilateral agreement to cooperate with New Development Bank (NDB) along with other member development banks of BRICS nations. New Development Bank (NDB) is promoted by the BRICS nations -- Brazil, Russia, India, China, and South Africa.

Q6. _______________ has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex.
Telecom Regulatory Authority of India
Bombay Stock Exchange
Securities and Exchange Board of India
Reserve Bank of India
Export-Import Bank of India
Solution:
Premier stock exchange BSE has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex. Through this memorandum of understanding (MoU), the BSE and the BME will co-ordinate and work jointly on initiatives to deepen the understanding of commodity market among stakeholders.

Q7. Which organisation has completed 36 years of service to the nation & celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 2018?
TRAI
SEBI
IRDAI
RBI
NABARD
Solution:
NABARD completed 36 years of service to the nation & celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 2018.

Q8. The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on which of the following banks for non-compliance of its directives?
Bandhan Bank
Allahabad Bank
Karur Vysya Bank
Bank of Baroda
Dena Bank
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on Karur Vysya Bank for non-compliance of its directives. According to RBI statement, the penalty was imposed for non-compliance with its directions on "Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, reporting of frauds, and on the need for discipline at the time of opening of current accounts".

Q9. What is the theme for International Translation Day 2018?
Translation: Cultural Diversity and Cultural Heritage
Universal translation on Cultural Diversity
Changing times, securing heritage
Translation: changing minds with changing times
Translation: promoting cultural heritage in changing times
Solution:
The theme for International Translation Day 2018 is “Translation: promoting cultural heritage in changing times”. It is celebrated on 30 September.

Q10. Recently, Pandit Tulsidas Borkar passed away in Mumbai at the age of 84. He was a noted______.
Tabla player
Harmonium player
Sitar player
Flute Player
Guitar Player
Solution:
Renowned harmonium player Pandit Tulsidas Borkar passed away in Mumbai. He was 84. He was being treated for chest infection.

Q11. The theme for World Habitat Day 2018 is _______.
Save your city
Let’s visit our villages
Municipal Solid Waste Management
Plastic Waste Management
Waste Management: Waste to money
Solution:
The United Nations has designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day. The theme for World Habitat Day 1 October 2018 is Municipal Solid Waste Management.

Q12. Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of which state?
Meghalaya
Bihar
Nagaland
Arunachal Pradesh
West Bengal
Solution:
Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of Nagaland.

Q13. Who is the present President of Ireland?
Theresa May
Nicola Sturgeon
Ruth Davidson
Michael D Higgins
Tony Blair
Solution:
Michael Daniel Higgins is an Irish politician who has served as the 9th President of Ireland since November 2011.

Q14. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Ruble
Dinar
Franc
Peso
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q15. The Nobel Medicine or Physiology Prize 2018 has been awarded to _________.
Michael W. Young, Michael Rosbash, Jeffrey C. Hall
Tasaku Honjo and Michael W. Young
James P Allison and Tasaku Honjo
Michael Rosbash and Jeffrey C. Hall
James P Allison and Jeffrey C. Hall
Solution:
The Nobel Medicine or Physiology Prize has been awarded to James P Allison and Tasaku Honjo “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation.”.






               

You may also like to read:

       




Print Friendly and PDF

No comments