New Pattern Cloze Test For IBPS SO Prelims - 30th November 2018

English Quiz For IBPS SO Prelims - 28th November 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is a g and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.




Directions (1-10): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

It is now becoming clear that Cyclone Gaja is a major disaster, and its economic impact in Tamil Nadu is comparable to that of the tsunami of 2004. The (A) ……………… suffered by tens of thousands of people in several districts of the State has been severe, going well beyond the annual storm season losses. In the initial days after November 16, when the cyclone struck, the State heaved a sigh of relief (B)……………………………………………………………... But it is now clear that the suffering, the loss, and the displacement in large parts of Tiruvarur, Nagapattinam, Thanjavur and Pudukottai districts is of an enormous magnitude. (C) Communities in the affected areas are distraught as houses have collapsed, farms lie ruined, water sources are contaminate and electricity supply remains disrupted. Many areas remain inaccessible because fallen trees have blocked roads. (D) In its report to the Centre, the Tamil Nadu government has destroyed the number of people rendered homeless at 3.7 lakh, and houses estimated at 3.4 lakh. The cyclone has crippled agriculture and livelihoods in a fertile region, felling thousands of productive trees and (E) surviving livestock. Between 60% and 80% of the coconut trees in the region have fallen, (F) ………………. Tamil Nadu’s farmers, who contribute a quarter of India’s coconuts with the highest unit yield. Unlike paddy or many other crops, bringing coconut plantations (G)……………………………… will take years.
(H) The top priority for the Tamil Nadu government should be to restored administrative systems and service delivery in the affected areas. Only with physical access, electricity connections and public health facilities can effective relief work be undertaken. Solar power can get public facilities running overnight. (I) It is equally important to compensation the large number of stricken farmers that there will be a moratorium on any agricultural loans that they have taken, while a fair assure scheme is prepared. Many of them have invested in trees and livestock expecting long-term returns, but have been rendered (J) rich overnight. The Tamil Nadu government has given the Centre a memorandum seeking nearly ₹15,000 crore for restoration, rehabilitation and mitigation, besides ₹1,431 crore for immediate relief work.

Q1. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 

(I) But on the whole there was no ruinous ..................... of the land. 
(II) In 1170 a great flood caused immense ..................... in the north and helped to form the Zuider Zee.
devastation
development
rehabilitation
encroachment
Both (A) and (D)
Solution:
'Devastation' means great destruction or damage. Hence, it is a perfect fit for all the blanks.

Q2. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make it contextually correct and meaningful?
as the cyclone was very strong and harsh.
since the death toll was relatively high.
since the death toll was relatively low.
since the infrastructure was badly damaged.
Both (C) and (D)
Solution:
Prior to the blank it is given that the State heaved a sigh of relief, which clearly states that the blank requires something positive. So, 'since the death toll was relatively low' correctly maintains the continuity of the statement.

Q3. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
Communities in the affected areas are distraught
as houses have collapsed, farms lie ruined,
water sources are contaminate and electricity
supply remains disrupted.
No Error
Solution:
Error is in the part given in option (c). Use 'contaminated' in place of 'contaminate'.

Q4. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
estimated-report
estimated-destroyed
report-rendered
estimated-rendered
No replacement required
Solution:
'estimated-destroyed' should replace each other to make a contextually correct and meaningful sentence.

Q5. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.
killing
improving
raising
refusing
No change required
Solution:
As the passage is about the devastation caused due to the cyclone, 'killing' is the correct word in context of 'livestock'.

Q6. Which of the following words given in the options should come at the place marked (F) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks givrn in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 

(I) She looked once more at Dean, turned, and began ................down the road to her car. 
(II) But suddenly, at a narrow place, they met a very old man, ............ slowly along over the stony way.
advancing
flattering
besmirch
hobbling
dwelling
Solution:
'Hobbling' means restrict the activity or development of. Also, its other meaning is walk in an awkward way, typically because of pain from an injury. Hence, it is the correct word to be filled in all the blanks.

Q7. Which of the following phrases should fill the blank in (G) to make it contextually correct and meaningful?
and improving cultivation methods
throughout the world
to fight inflation
back to life
None of the Above
Solution:
'back to life' is contextually correct and meaningful.

Q8. In the passage given, a sentence (H) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
The top priority for the Tamil Nadu
government should be to restored
administrative systems and service
delivery in the affected areas
No error
Solution:
Error is in the part given in option (b). Use 'restore' in place of 'restored'.

Q9. The sentence given in (I) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
assure-compensation
moratorium-stricken
assure-stricken
compensation-moratorium
No change required
Solution:
Replace 'assure-compensation’ to get a contextually correct and meaningful sentence.

Q10. A word is given in bold in (J). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.
drenched
paupers
sensation
prosperous
No change required
Solution:
'Pauper' means a very poor person. So, the statement means that the people were rendered poor overnight.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q11. After falling consistently ....11..... the U.S. dollar for most of this year, the rupee has managed to gain some .......12..... over the last few weeks. It has gained almost 5% from its lowest levels ......13..... in October. The fortunes of the rupee, which even after the recent appreciation is down about 11% since the beginning of the year, have been ....14...... linked to the price of crude oil in the global markets. This is no surprise since imported oil meets about 80% of India’s total demand. The value of the rupee tanked amid the uptrend in oil prices this year which lasted till early October. Since then, the rupee has gained against the dollar in .....15..... with the fall in global crude prices.
with
of
against
for
None of these
Solution:
'Against' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q12. After falling consistently ....11..... the U.S. dollar for most of this year, the rupee has managed to gain some .......12..... over the last few weeks. It has gained almost 5% from its lowest levels ......13..... in October. The fortunes of the rupee, which even after the recent appreciation is down about 11% since the beginning of the year, have been ....14...... linked to the price of crude oil in the global markets. This is no surprise since imported oil meets about 80% of India’s total demand. The value of the rupee tanked amid the uptrend in oil prices this year which lasted till early October. Since then, the rupee has gained against the dollar in .....15..... with the fall in global crude prices.
energy
fondness
ground
admire
None of these
Solution:
'Ground' is the correct word. 'Gain ground' means become more popular or accepted.

Q13. After falling consistently ....11..... the U.S. dollar for most of this year, the rupee has managed to gain some .......12..... over the last few weeks. It has gained almost 5% from its lowest levels ......13..... in October. The fortunes of the rupee, which even after the recent appreciation is down about 11% since the beginning of the year, have been ....14...... linked to the price of crude oil in the global markets. This is no surprise since imported oil meets about 80% of India’s total demand. The value of the rupee tanked amid the uptrend in oil prices this year which lasted till early October. Since then, the rupee has gained against the dollar in .....15..... with the fall in global crude prices.
render
reached
growth
behind
None of these
Solution:
'Reached' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q14. After falling consistently ....11..... the U.S. dollar for most of this year, the rupee has managed to gain some .......12..... over the last few weeks. It has gained almost 5% from its lowest levels ......13..... in October. The fortunes of the rupee, which even after the recent appreciation is down about 11% since the beginning of the year, have been ....14...... linked to the price of crude oil in the global markets. This is no surprise since imported oil meets about 80% of India’s total demand. The value of the rupee tanked amid the uptrend in oil prices this year which lasted till early October. Since then, the rupee has gained against the dollar in .....15..... with the fall in global crude prices.
deep
morally
tightly
amicably
None of these
Solution:
'Tightly' is correct in context of 'linked' and is the appropriate choice.

Q15. After falling consistently ....11..... the U.S. dollar for most of this year, the rupee has managed to gain some .......12..... over the last few weeks. It has gained almost 5% from its lowest levels ......13..... in October. The fortunes of the rupee, which even after the recent appreciation is down about 11% since the beginning of the year, have been ....14...... linked to the price of crude oil in the global markets. This is no surprise since imported oil meets about 80% of India’s total demand. The value of the rupee tanked amid the uptrend in oil prices this year which lasted till early October. Since then, the rupee has gained against the dollar in .....15..... with the fall in global crude prices.
tandem
culture
according
relating
None of these
Solution:
'in tandem' means alongside each other. Hence, 'tandem' is the correct choice.

               




   You May also like to Read:
      
      
       
    

Print Friendly and PDF

No comments