Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 14th November 2018

Dear Students,


Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 14th November 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Watch the Video Solutions



Q1. There are 26 playing cards marked with alphabetical order A to Z. What is the probability of selecting vowels listed playing cards ?
5/26
21/26
5/13
4/13
9/26
Solution:
Total number of playing cards (n) = 26
Vowel listed playing cards (m) = 5
P(A) = 5/26

Q2. In how many different ways can the letters of the word “ANTONYMS” be arranged so that vowels always come together ?
40320
720
796
5040
4069
Solution:

Q3. The area of a triangle is 4116 cm² and its sides are in the ratio 25 : 24 : 7. The parameter of triangle is
360 cm
286 cm
392 cm
420 cm
398 cm
Solution:

Q4. The length and the breadth of rectangular field are in the ratio of 8 : 7. If charges of the painting the boundary of rectangle is @ Rs. 20 per meter is Rs. 3000. What is the area of rectangular plot ?
1300 meter²
1500 meter²
1375 meter²
1400 meter²
1475 meter²
Solution:
Perimeter of rectangle = 3000/20
2 (8x + 7x) = 150
15x = 75
x = 5 meter
Area of rectangular plot = 8x × 7x
= 56 × 25
= 1400 m²

Q5. 6 matches are to be played in a cricket tournament. In how many ways can result be decided ?
243
2187
216
729
81
Solution:
Three type of result — win, loss and draw
So, number of ways = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3 = 729 ways.

Directions (6-10): What value should come in place of (x) in the following questions 

Q6. (98)² + (x) = (150)² - (80)² - 737
6084
5759
5777
6724
5658
Solution:
(?) = 15363 – 9604
? = 5759

Q7. 18.657 – 7.549 – 4.111 – 1.630 = x
4.673
6.893
6.562
5.367
6.367
Solution:
? = 5.367

Q8. 
1600
2345
2210
2025
1975
Solution:

Q9. 
0
4
2
3
1
Solution:

Q10. 
496
524
676
576
484
Solution:

Directions (11-15): Study the following bar graph which shows import of three different things (in tonnes) over five different years by India from foreign countries 
Observe the bar-graph and answer the following questions. 



Q11. Crude oil imported in the year 2008 is approximately what percent of crude oil imported in the year 2007?
142%
117%
133%
148%
153%
Solution:

Q12. Find the average of Gold imported over all the years (in tonnes)
210 tonnes
250 tonnes
270 tonnes
240 tonnes
310 tonnes
Solution:

Q13. The electronic goods imported in year 2007 and 2008 together is what percent of crude oil imported in 2006 and 2007 together?
165%
155%
145%
135%
125%
Solution:

Q14. Find the difference between total import of gold and total import of electronic goods over all the years.
75 tonnes
85 tonnes
60 tonnes
65 tonnes
40 tonnes
Solution:
Required difference
= (225 + 275 + 250 + 275 + 400) – (175 + 225 + 300 + 275 + 375)
= 75 tonnes

Q15. What is the ratio of total import of crude oil to total import of gold from 2004 to 2006 together?
28 : 25
25 : 28
4 : 7
7 : 4
21 : 29
Solution:

               





You May also like to Read:


   

Print Friendly and PDF

No comments