Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 15th November 2018

Dear Students,


Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 15th November 2018

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Watch the Video Solutions




Directions (1-5): Study the given graph carefully to answer the questions: 

The bar graph shows the production of wheat, sugarcane and millet (in tonnes) in 5 different states. 



Q1. Find the total production of millet in five different states together? (in tonnes)
80
73
90
75
88
Solution:
Total production of millets in all the five states = 12.5 + 17.5 + 7.5 + 20 + 17.5 = 75 tonnes

Q2. Total production of millets, sugarcane and wheat in UP is what approximate percent of the total production of millets, sugarcane and wheat in Maharashtra.
127%
115%
78%
136%
100%
Solution:

Q3. What is the difference between the total production of wheat in all the five states and the total production of sugarcane in all the five states together ?
7.5 tonnes
30 tonnes
10 tonnes
12 tonnes
45 tonnes
Solution:
Total production of wheat = 15 + 17.5 + 10 + 22.5 + 5 = 70 tonnes
Total production of Sugarcane = 10 + 10 + 20 + 5 + 15 = 60 tonnes
Required percentage = 70 – 60 = 10 tonnes

Q4. Find the ratio between the total production of millets, sugarcane and wheats in Bihar and M.P. together to the total production of millets, Sugarcane and Wheats in Delhi.
11 : 25
3 : 5
27 : 25
11 : 3
11 : 5
Solution:
Total production in Bihar and M.P. = 45 + 37.5 = 82.5 tonnes
Total production in Delhi = 37.5 tonnes
Required ratio = 82.5 : 37.5 = 11 : 5

Q5. What is the average of total production of wheat in all the five states together ?
21 tonnes
25 tonnes
14 tonnes
20 tonnes
7 tonnes
Solution:
Total production of wheat = 15 + 17.5 + 10 + 22.5 + 5 = 70 tonnes
Required average = 70/5 = 14 tonnes

Q6. In how many different ways can the letters of the word “AWARENESS” be arranged. So that vowels never come together ?
5040
45360
41040
43200
2160
Solution:

Q7. Find the probability if two dice are tossed and having same number on all dices ?
1/6
2/3
1/4
5/6
1/36
Solution:
Total number of events = 6 × 6 = 36
Favorable events for same number = (1, 1), (2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5), (6, 6)
Required probability = 6/36 ⇒ 1/6

Q8 In how many different ways can the letters of the word “RETAIL” be arranged in such a way that the vowels placed only the odd positions ?
24
6
216
30
36
Solution:
In “RETAIL” word there are 3 vowels and 3 consonants.
Number of ways to arrange vowels = 3! = 6 ways
And number of ways to arrange consonants = 3! = 6 ways
Total number of ways = 6 × 6 = 36

Q9. In how many ways 9 friends can be seated in circular sitting arrangement ?
40320
80640
5040
720
20160
Solution:
Number of ways = (n-1)!
= (9-1)!= 8!
= 40320

Q10. A wooden box has 18 cm × 12 cm × 11 cm (including thickness also) and the thickness is 2 cm. Find the volume of wood ?
1492 cm²
1620 cm³
1472 cm³
1592 cm³
1802 cm³
Solution:
External volume = (18 × 12 × 11) = 2376 cm³
Internal volume = (14 × 8 × 7) = 784 cm³
Volume of wood = 1592 cm³

Directions (11 -15) Simplify the following questions and find the value of (?). 

Q11. 3421 + 5678 – 7654 =?
1465
1460
1445
1475
1425
Solution:
? = 1445

Q12. 41% of 400+ 51% of 700 – 40% of 890 =?
170
165
160
155
135
Solution:
? = 41 × 4 + 51 × 7 – 4 × 89
= 521 – 356 = 165

Q13. 836 ÷ 4 × 5 + 128 – 768 =?
410
405
400
420
412
Solution:
? = 209 × 5 + 128 – 768
= 405

Q14. 
367
473
428
385
461
Solution:

Q15. 
370
350
365
360
340
Solution:

               




You May also like to Read:
   

Print Friendly and PDF


Test where you stand in the Competition with Online Test Series
to get 30% Off Today


Get Classroom at Your Fingertips with Video Courses
to get 30% Off Today


Enroll in LIVE BATCHES
to get 20% Off Today


Get Latest Printed Edition BOOKS
to get 20% Off Today


Study Anytime with eBOOKS
to get 20% Off Today

No comments