# Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 26th November 2018

**Dear Aspirants,**

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

**Directions (1-5): The pie-chart shows the total bags manufactured by 5 different companies Adidas, Puma, Nike, American tourister, Safari.**

**Total number of manufactured bags = 48000**

The line graph shows the percentage of sales of bags by these companies--

**Q1. Find the total number of sold bags of companies adidas, Puma and Nike together?**

4000

6000

5075

6025

2000

**Q2. Find the difference between the manufactured bags of American tourister and Safari together and the manufactured bags of Puma and Nike together?**

4600

5000

4400

5500

4800

**Q3. Find the ratio between the number of manufactured bags of Puma and Adidas together to the number of sold bags of American tourister?**

200 : 49

50 : 49

143 : 50

49 : 100

100 : 7

**Q4. Total number of sold bags of safari and Puma together is what approximate percent of total number of sold bags of Adidas?**

100%

175%

140%

166%

156%

**Q5. Find the total number of unsold bags of Puma and Nike together?**

9682

11542

10560

10000

10420

**Directions (6 - 10): What value will come in place of (?) in the following questions?**

**Q6. 55.55 – 46.46 + 90.90 + 88.88 = 521 - ?**

331

332.13

335.42

401

231.42

Solution:

? = 521 – 55.55 + 46.46 – 90.90 – 88.88

= 332.13

= 332.13

**Q7.**

**Q8.**

19

22

25

23

27

**Q9.**

10052

14528

12212

10092

12090

**Q10.**

1099

1199

1000

1212

1010

**Q11. Outlet Pipe A can empty a tank in 15 hr and another inlet B can fill the same tank in 10 hr and third inlet pipe C can fill the water at the rate of 60 ltr/ hr. All the pipe opened together then the tank fill in 6 hr. Find the capacity of tank ?**

180 liter

420 liter

450 liter

500 liter

480 liter

**Q12. Ram, Shyam and Ghanshyam can complete a work in 12 days, 18 days, 24 days. All of them start working together and after working 2 days, Ram left the work. After next 4 days Shyam also left the work. Rest of the work is done by Ghanshyam. They got Rs. 2880 for whole of the work. Find the share of Ghanshyam?**

Rs 2500

Rs 4800

Rs 1400

Rs 7200

Rs 1440

**Q13. In what ratio two types of sugar must be mixed having cost of Rs 55/kg and Rs 62/kg so that on selling this mixture at Rs 72/kg a profit of 20% is obtained?**

2:5

5:4

2:3

6:7

2:9

**Q14. The average of 26 number is 14. The average number of first 13 number is 12 and the average of next 12 number is 16, then find the last number?**

26

10

19

16

23

Solution:

Total sum is 26 × 14 = 364

Sum of first 13 number = 13 × 12 = 156

Sum of next 12 number = 12 × 16 = 192

Last number is = 364 – (156 + 192)

= 364 – 348 = 16

Sum of first 13 number = 13 × 12 = 156

Sum of next 12 number = 12 × 16 = 192

Last number is = 364 – (156 + 192)

= 364 – 348 = 16

**Q15. A sum of Rs 72500 is divided among Abhishek, Sandeep and Prabhat. Abhishek receives 10% more than Prabhat, who receives 25 % more than Sandeep then find the difference between the sum of Prabhat and Sandeep?**

Rs 2000

Rs 5000

Rs 5800

Rs 4400

Rs 6250

## No comments