Quantitative Aptitude Quiz for IBPS Clerk Prelims: 30th November 2018

Dear Aspirants,


Quantitative Aptitude Quiz For Canara Bank PO: 30th November 2018


Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Q1. Neeraj spent 22% of his money on the renovation for his home and 36% of his money spent in service of his bike and rent of his office and 20% of his money given to an N.G.O. and remaining percentage of money deposited in bank as a saving. If the difference between bank saving and money given to N.G.O is Rs. 2100, then find the money spent on the renovation of home?
Rs. 12100
Rs. 23100
Rs. 12300
Rs. 13200
Rs. 21000
Solution:

Q2. If the difference between compound interest and simple interest on a certain amount of the second year is Rs 576 at the rate of 8% compounded annually, then find the compound interest of the second year?
Rs. 7776
Rs. 2007
Rs. 3224
Rs. 1320
Rs. 8640
Solution:

Q3. A shopkeeper sells two types of bags for certain amount. The cost price of the first bag is equal to the selling price of second bags. If the first is sold at the 20% profit and second sold at the 20% loss, then find the profit or loss percent in the transaction?
Solution:

Q4. The present average age of 45 men’s group is decreased by 4 months if a new man Gopal is joined in place of a 47 years old man. Find the age of Gopal before 5 years from present?
35 years
20 years
32 years
28 years
27 years
Solution:

Q5. A and B can do a piece of work for Rs 1540. Find the difference between the wages of C and B for the same work If A can do the work in 12 days and B can do the same work in 8 days and with the help of C, A and B can do the same work in 2 days ?
Rs 1232
Rs 2231
Rs 1323
Rs 1424
Rs 2104
Solution:

Directions (6-10): Solve the following equations and mark the correct option given below. 

Q6. I. 2x + 5y = 61 
II. 3x + 4y = 60
if x>y
if x≥y
if y>x
if y≥x
if x=y or no relation can be established
Solution:
I. 2x + 5y = 61
II. 3x + 4y = 60
On solving
I & II x = 8,
y = 9 y > x

Q7. I. x² – 12x + 32 = 0 
II. 2y² – 13y + 20 = 0
if x>y
if x≥y
if y>x
if y≥x
if x=y or no relation can be established
Solution:
I. x² – 12x + 32 = 0
x² – 8x– 4x + 32 = 0
x (x - 8)-4 (x - 8) = 0
(x - 4) (x – 8) = 0
x= 4, 8
II. 2y² - 13y + 20 = 0
2y² - 8y – 5y + 20 = 0
2y (y - 4) – 5 (y - 4) = 0
(2y - 5) (y - 4) = 0
y=5/2, 4 x ≥ y

Q8. I. 3x² – 4x – 20 = 0 
II. 4y² + 21y + 27 = 0
if x>y
if x≥y
if y>x
if y≥x
if x=y or no relation can be established
Solution:
I. 3x² - 4x – 20 = 0
3x² - 10x + 6x – 20 = 0
x (3x - 10) +2 (3x - 10) = 0
(x + 2) (3x - 10) = 0
x= -2, 10/3
II. 4y² + 21y + 27 = 0
4y² + 12y + 9y + 27 = 0
4y (y + 3) + 9 (y + 3) = 0
(4y + 9) (y + 3) = 0
y= -9/4, -3 x > y

Q9. I. √((x-2)(x+3))=6 
II. y² = 64
if x>y
if x≥y
if y>x
if y≥x
if x=y or no relation can be established
Solution:
I.√((x-2)(x+3) )=6
x² - 2x + 3x – 6 = 36
x² + x- 42 = 0
x² + 7x – 6x – 42 = 0
x (x + 7) – 6 (x + 7) = 0
(x - 6) (x+ 7) = 0
x = 6, -7
II. y² = 64
y = ± 8
No relation established between x and y

Q10. I. x² + 15x + 50 = 0 II. 2y² + 15y + 25 = 0
if x>y
if x≥y
if y>x
if y≥x
if x=y or no relation can be established
Solution:
I. x² + 15x + 50 = 0
x² + 10x + 5x + 50 = 0
x (x + 10) + 5 (x + 10) = 0
(x + 5) (x + 10) = 0
x = -5, -10
II. 2y² + 15y + 25 = 0
2y² + 10y + 5y + 25 = 0
2y (y + 5) + 5 (y + 5) = 0
(2y + 5) (y + 5) = 0
y= -5/2, -5 y≥x

Directions (11-15): Study the following graph carefully to answer the questions that follow: Number of students (In thousands) enrolled in three different districts in six different years 

Q11. What was percentage increase in enrollment in the number of students in District-R in year 2013 as compared to that of the previous year?
115.5%
112.5%
15.5%
12.5%
16.5%
Solution:

Q12. What was the difference between the number of students enrolled in all the three districts in the year 2014 together and the number of students enrolled in District-Q over all the years together?
12,000
11,000
1,100
1,400
16,000
Solution:
Number of students enrolled in all the three districts in the year 2014
= (8 + 6 + 7)
= 21 thousand
Number of students enrolled in District-Q over all the years together
= (5 + 4 + 7 + 6 + 4 + 7)
= 33 thousand
∴ Required difference = (33 – 21)
= 12,000

Q13. What was the average number of students enrolled in District-P from 2011 to 2015 together?
8,600
5,800
4,800
58,000
5,600
Solution:
Average number of students enrolled in District-P over the years from 2011 to 2015 together =1/5×(3+5+6+8+7) thousand
=1/5×29000
=5,800

Q14. In which year was the number of students enrolled in all the three districts together second highest?
2011
2012
2014
2013
2016
Solution:
The highest number of students may be in year 2013 or 2014 from the graph.
∴ Students enrolled in 2013
= (6 + 7 + 9)
= 22 thousand
and students enrolled in 2014 = (8 + 6 + 7)
= 21 thousand
∴ second highest enrolled students are in 2014

Q15. Total number of students enrolled in the District-P and District –Q together in the year 2016 was what percent of the total number of students enrolled in District-P in the year 2014?
150
120
250
220
240
Solution:
Total number of students enrolled in the year 2016 from district-P and Q
= (5 + 7)
= 12 thousand
Number of students enrolled in District-P in 2014 = 8 thousands
Required percentage
= 12/8×100
= 3/2×100
= 150%

               





You May also like to Read:


   

Print Friendly and PDF

No comments