Reasoning Quiz for Canara PO Mains: 21st November 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for Canara PO Mains: 21st November 2018

Reasoning Quiz for Canara PO Mains 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like Canara PO Mains is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Directions (1-5): In the following questions, the symbols @, &, £, ¥ and € are used with the following meaning as illustrated below. 

‘C @ D’ means ‘C is not smaller than D’.
‘C & D’ means ‘C is neither smaller than nor equal to D’.
‘C £ D’ means ‘C is neither greater than nor equal to D’.
‘C ¥ D’ means ‘C is neither greater than nor smaller than D’.
‘C€ D’ means ‘C is not greater than D’.
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four Conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q1. Statements: 
S&F¥L£R@O
Conclusions: 
I. S&R
II. R@O
III. R&F
IV. L£S
I, II and III is true
Only II and IV is true
II, III and IV is true
Only II is true
Only IV is true
Solution:
Conclusions:
I. S&R→ False,
II. O@R→ True,
III. R&F→True,
IV. L£S→True

Q2. Statements: 
Z¥T&Q€H&P
Conclusions: 
I. P@Q
II. H£P
III. Q&T
IV. Z&Q
Only I and III is true
Only III and IV is true
Only I and II is true
Only I is true
Only IV is true
Solution:
Conclusions:
I. P@Q→False,
II. H£P→False,
III. Q&T→False,
IV. Z&Q→True

Q3. Statements: 
E£F¥G€J&O
Conclusions: 
I. J£G
II. E&G
III. J¥G
IV. O&J
Only II is true
Either I or III is true
Only I is true
Only IV is true
None is true
Solution:
Conclusions:
I. J£G→False,
II. E&G→False,
III. J¥G→False,
IV. O&J→False
Since, conclusion I and III both are complimentary to each other therefore, either I or III is true.

Q4. Statements: 
B@A¥C£F&L 
Conclusions: 
I. C&F
II. F&A
III. A¥B
IV. B@C
I and III is true
Only II is true
II and IV is true
None of these
None is true
Solution:
Conclusions:
I. C&F →False,
II. F&A→True,
III. A¥B→False,
IV. B@C→True

Q5. Statements: 
U€X&B@D£Z 
Conclusions: 
I. X&D
II. B£Z
III. X¥D
IV. B&U
Only II is true
I, III and IV is true
Only IV is true
None follows
Only IV follows
Solution:
Conclusions:
I. X&D→False,
II. B£Z→False,
III. X¥D→False,
IV. B&U→False

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. 

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table. Each of them belongs to different occupations viz. Doctor, Engineer, Bank manager, Chef, Architect, Painter, Musician and Dancer (not necessarily in the same order) Four of them are facing towards the center while others face outside the center.
D is third to the right of H. The one who is Architect is on the immediate left of D, who is not a Musician. G is fourth to the left of F. Neither G nor F is an immediate neighbor of D. A is a Dancer and sits third to the left of the one who is an Architect. The one who is an Engineer sits second to the left of the one who is a Dancer. The one who is a Doctor sits second to the right of D. C is a Bank manager and sits exactly between A and F. The one who is a Painter sits second to the right of the one who is a Bank manager. E sits third to the left of A. C is facing the center and is to the immediate right of both A and F. B and G faces the same directions. 

Q6. Who among the following person is an Engineer?
C
G
E
B
None of these
Solution:

Q7. F belongs to which of the following occupations?
Doctor
Dancer
Musician
Bank manager
None of these
Solution:

Q8. The one who sits between E and B belongs to which occupation?
Musician
Painter
Architect
Chef
None of these
Solution:

Q9. Who among the following person is a Musician?
B
G
D
H
None of these
Solution:

Q10. Which of the following statement is correct?
D faces inside
G is an Architect
H is a Painter
F faces inside
D is a Chef
Solution:

Directions (11-12): Study the following information carefully and answer the following questions: 

A man travels 2 km to the north direction and turns east and travels 10 km and again he turns north and travels 3 km and again turns to east and stop after travels 2 km.

Q11. How far is he from the starting point?
10 km
13 km
15 km
17 km
none of these
Solution:

Q12. If the man instead of turning first east direction, turned west direction and continued the journey same as mentioned, then what would be the shortest distance between his final and initial point?
√89
10 km
6 km
4 km
None of these
Solution:

Directions (13-14): Study the following information carefully and answer the following questions: 

X starts from point C towards west and walks 2km. From there he turns to his left and walks 2km then again he turns to his right and walks 5 km to reach point D. From point D, his friend Y starts towards in south direction for 4 km. Then he turns to his left and walks 7 km finally he takes a left turn and walks 4km to reach point E.

Q13. How far is X from Y?
10 km
3 km
5 km
2 km
7 km
Solution:

Q14.How far and in which direction is point E from point C?
2 km, south
2 km, east
4 km, north
5 km, west
None of these
Solution:

Q15.There are 5 books i.e. P, Q, R, S and T having different number of pages. Q has more pages than S&T only. R does not have the most numbers of pages. Which book has the 2nd least number of pages?
P
R
S
T
Can’t be determined
Solution:

               




                       

Print Friendly and PDF

No comments