Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 27th December 2018

Dear Aspirants,


Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.




Q1. What is India's rank in World Bank's Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q2. The finance ministry has announced that the sixth tranche of electoral bonds sale has been started. Which bank is the only authorised bank to issue such bonds?
PNB
ICICI
BOB
HDFC
None of the above option is true
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q3. Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues?
Section 370
Section 1-B
Section 7
Section 9
Section 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q4. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank. Now, he will be serving the bank till ____.
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.

Q5. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.
IL&FS
IDBI-IFL
IDFC-IFL
Bhushan Steel
NIACL
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q6. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded _____class stealth frigates.
Krivak III
Sovetskogo Soyuza
Kirov II
Admiral Grigorovich
Admiral Gorshkov
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q7. India and ________recently held their first ever Dialogue on Intellectual Property in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy.
France
Russia
The USA
China
Japan
Solution:
The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property has been launched in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. The dialogue was launched by US Chamber of Commerce's Global Innovation Policy Center (GIPC) and FICCI in partnership with the US-India Business Council.

Q8. The World Trade Organization is an intergovernmental organization that regulates international trade. Where is the headquarters of WTO?
Geneva
New York
Paris
Madrid
Rome
Solution:
The World Trade Organization is an intergovernmental organization that regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 124 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade, which commenced in 1948. Headquarters: Geneva, Switzerland.

Q9. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in _______.
New Delhi
Pune
Kolkata
Mumbai
Chennai
Solution:
The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q10. The Kirloskar group had announced that it has received license from the Reserve Bank to launch a NBFC. Who will be heading this NBFC?
Vimal Bhandari
Renu Satti
Satish Kumar Gupta
Sandeep Bakhshi
Vimal Mishra
Solution:
The Kirloskar group had announced that it has received license from the Reserve Bank to launch a non-banking finance company (NBFC), Kirloskar Capital, which will be headed by industry veteran Vimal Bhandari.

Q11. INS Virat will be converted into floating museum soon. As per primary estimates, the project worth almost _____ rupees.
950 crore
778 crore
852 crore
490 crore
572 crore
Solution:
The Maharashtra Cabinet has approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP).

Q12. Who among the following has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank?
Shikha Sharma
R K Takkar
Tanya Kumari Goel
Atul Kumar Goel
Rana Kumar
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

Q13. The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital PCR to capture all the details of borrowers, including willful defaulters and also the pending legal suits in order to check financial delinquencies. What is the full form of PCR?
Private Credit Registry
Public Credit Registry
Public Common Registry
Public Credit Review
Public Credit Ratings
Solution:
The Reserve Bank of India has initiated the process to set up a digital Public Credit Registry (PCR) to capture all the details of borrowers, including wilful defaulters and also the pending legal suits in order to check financial delinquencies. The public credit registry will also include data from entities like market regulator SEBI, the corporate affairs ministry, Goods and Service Tax Network and the Insolvency and Bankruptcy Board of India to enable the banks and financial institutions to get a 360-degree profile of existing and prospective borrowers on a real-time basis.

Q14. The Central and Andhra Pradesh governments and the ______________ have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh.
International Monetary Fund
Asian Development Bank
World Bank
New Development Bank
International Bank for Reconstruction and Development
Solution:
The Central and Andhra Pradesh governments and the World Bank have signed the loan agreement for a $172.20 million project to enhance agricultural productivity, profitability, and climate resilience of poor and marginalized farmers in Andhra Pradesh. The projects seek to ensure that farming continues to remain a financially viable activity. The Andhra Pradesh Integrated Irrigation and Agriculture Transformation Project (APIIATP) will be implemented in rural areas largely dependent upon rain-fed agriculture.

Q15. Which of the following state Government has announced Rs378 crore investment in the second phase of the State’s flagship aquaculture mission aimed at cutting down fish imports into the hill State?
Sikkim
Assam
Himachal Pradesh
Meghalaya
Arunachal Pradesh
Solution:
The Meghalaya Government announced Rs378 crore investment in the second phase of the State’s flagship aquaculture mission aimed at cutting down fish imports into the hill State. The mission — Meghalaya State Aqua Mission 2.0 — was announced by Fisheries Minister Comingone Ymbon at the 5th state aqua festival held in Shillong at the U Soso Tham auditorium premises.

               




You may also like to read:

          

Print Friendly and PDF

No comments