Cloze Test For Canara Bank PO - 15th December 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.





Directions (1-5): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

Decades of global ….(A)…… have resulted in tuberculosis (TB) becoming the leading cause of adult deaths in most of the global south — it kills nearly two million people a year. This is (B) shocking given that TB is curable and preventable. But there are signs of change as the spotlight shines on TB; including the United Nations Declaration of September 2018 titled “United to End Tuberculosis: An Urgent Global Response to a Global Epidemic”, where heads of state and government have “reaffirmed their commitment to end the global TB epidemic by 2030”.But not all attention is good. An emergent and disturbing arsenal of surveillance technology ……..(C)…… international and domestic policy makers and threatens to detract from an effective response to TB that is anchored in human rights and has a human touch. (D) For example, a plan in India is to track microchips in people in order to implant them and ensure they complete TB treatment. There are also seemingly endless technological tweaks to the Directly Observed Treatment, short course (DOTS) strategy, which requires patients to report every day to a health authority, who watches them swallow their tablets. (E) Now, governments uses, or plan to soon use, a strategy of video, tablets, phones and drones to carry the old DOTS strategy into the technology era.

Q1. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(i) A woman was recently put in jail for child ................, after leaving her children alone for days.
(ii) The elderly woman's children wanted to make sure she was placed in a facility that would care for her, not ............ her needs.
respect
indifferent
disregarding
praise
neglect
Solution:
'Neglect' means fail to care for properly. Hence, it correctly fits into the blank.

Q2. A word is given in bold in (B). Choose the word which can replace the word given in bold without changing the meaning of the sentence?
undecided
comforting
dreadful
soothing
delightful
Solution:
'Dreadful' means causing or involving great suffering, fear, or unhappiness; extremely bad or serious.

Q3. Which of the following phrases should fill the blank in (C) to make it contextually correct and meaningful?
have been of utmost importance
are a part of
has caught the attention of
have been implement
None of the Above
Solution:
"has caught the attention of" is contextually correct and meaningful here.

Q4. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
track-compete
track-implant
ensure-compete
implant-ensure
implant-compete
Solution:
Replace 'track-implant' with each other to make a meaningful sentence.

Q5. In the passage given, a sentence (E) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
Now, governments uses, or plan to soon use,
a strategy of video, tablets,
phones and drones to carry the old
DOTS strategy into the technology era.
No Error
Solution:
Governments is plural and do 'use' will be used instead of 'uses'.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 



Q6. As an environmental …….(6)……….. that killed an estimated 1.24 million people in India in 2017, air pollution should be among the highest policy priorities. But the Centre and State governments have tended to treat it as a chronic …….(7)…….. that defies a solution. The deadly results of official apathy are outlined in the Global Burden of Disease 2017 report on the impact of air pollution on deaths, disease burden, and life expectancy across the states of India, published by The Lancet. Millions of people are forced to lead …….(8)………. lives or face premature death due to bad air quality. India’s national standard for ambient fine particulate matter, or PM2.5, is notoriously lax at 40 micrograms per cubic metre, but even so, 77% of the population was …..(9)……………. to higher levels on average. No State met the annual average exposure …..(10)……….. for PM2.5 of 10 micrograms per cubic metre set by the World Health Organisation.

reward
scourge
delight
misfortunate
advantage
Solution:
'Scourge' means a person or thing that causes great trouble or suffering.

Q7. As an environmental …….(6)……….. that killed an estimated 1.24 million people in India in 2017, air pollution should be among the highest policy priorities. But the Centre and State governments have tended to treat it as a chronic …….(7)…….. that defies a solution. The deadly results of official apathy are outlined in the Global Burden of Disease 2017 report on the impact of air pollution on deaths, disease burden, and life expectancy across the states of India, published by The Lancet. Millions of people are forced to lead …….(8)………. lives or face premature death due to bad air quality. India’s national standard for ambient fine particulate matter, or PM2.5, is notoriously lax at 40 micrograms per cubic metre, but even so, 77% of the population was …..(9)……………. to higher levels on average. No State met the annual average exposure …..(10)……….. for PM2.5 of 10 micrograms per cubic metre set by the World Health Organisation.
malaise
diseased
strength
ability
None of the Above
Solution:
'Malaise' means a general feeling of discomfort, illness, or unease whose exact cause is difficult to identify.

Q8. As an environmental …….(6)……….. that killed an estimated 1.24 million people in India in 2017, air pollution should be among the highest policy priorities. But the Centre and State governments have tended to treat it as a chronic …….(7)…….. that defies a solution. The deadly results of official apathy are outlined in the Global Burden of Disease 2017 report on the impact of air pollution on deaths, disease burden, and life expectancy across the states of India, published by The Lancet. Millions of people are forced to lead …….(8)………. lives or face premature death due to bad air quality. India’s national standard for ambient fine particulate matter, or PM2.5, is notoriously lax at 40 micrograms per cubic metre, but even so, 77% of the population was …..(9)……………. to higher levels on average. No State met the annual average exposure …..(10)……….. for PM2.5 of 10 micrograms per cubic metre set by the World Health Organisation.
sound
optimistic
dead
morbid
Both (b) and (d)
Solution:
'Morbid ‘means characterized by an abnormal and unhealthy interest in disturbing and unpleasant subjects, especially death and disease.

Q9. As an environmental …….(6)……….. that killed an estimated 1.24 million people in India in 2017, air pollution should be among the highest policy priorities. But the Centre and State governments have tended to treat it as a chronic …….(7)…….. that defies a solution. The deadly results of official apathy are outlined in the Global Burden of Disease 2017 report on the impact of air pollution on deaths, disease burden, and life expectancy across the states of India, published by The Lancet. Millions of people are forced to lead …….(8)………. lives or face premature death due to bad air quality. India’s national standard for ambient fine particulate matter, or PM2.5, is notoriously lax at 40 micrograms per cubic metre, but even so, 77% of the population was …..(9)……………. to higher levels on average. No State met the annual average exposure …..(10)……….. for PM2.5 of 10 micrograms per cubic metre set by the World Health Organisation.
disposed
openly
exposed
diagnose
introduce
Solution:
'Exposed' is contextually correct and meaningful here.

Q10. As an environmental …….(6)……….. that killed an estimated 1.24 million people in India in 2017, air pollution should be among the highest policy priorities. But the Centre and State governments have tended to treat it as a chronic …….(7)…….. that defies a solution. The deadly results of official apathy are outlined in the Global Burden of Disease 2017 report on the impact of air pollution on deaths, disease burden, and life expectancy across the states of India, published by The Lancet. Millions of people are forced to lead …….(8)………. lives or face premature death due to bad air quality. India’s national standard for ambient fine particulate matter, or PM2.5, is notoriously lax at 40 micrograms per cubic metre, but even so, 77% of the population was …..(9)……………. to higher levels on average. No State met the annual average exposure …..(10)……….. for PM2.5 of 10 micrograms per cubic metre set by the World Health Organisation.
benefit
file
limited
extreme
norm
Solution:
'Norm' means something that is usual, typical, or standard. Hence, it is contextually correct and meaningful.


Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 11 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 


Q11. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic growth over the past two-and-half-decades have made more funds available to …….(11)……… on the social sector. Yet, the reality is that a third of the world’s stunted children under five — an …….(12)……. 46.6 million who have low height for age — live in India. A quarter of the children display wasting (that is, low weight for height) as well. As the Global Nutrition Report 2018 points out, this finding masks the wide variation in ……….(13)………… levels in different parts of the country. District-level data show high and very high levels of stunting mainly in central and northern India (more than 30% and 40%, respectively), but less than 20% in almost the entire south. This shows the important ……….(14)……. played by political commitment, administrative efficiency, literacy and women’s empowerment in …….(15)……. children’s health.

spend
saving
giving
paying
None of the Above
Solution:
'Spend' is contextually correct and meaningful.

Q12. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic growth over the past two-and-half-decades have made more funds available to …….(11)……… on the social sector. Yet, the reality is that a third of the world’s stunted children under five — an …….(12)……. 46.6 million who have low height for age — live in India. A quarter of the children display wasting (that is, low weight for height) as well. As the Global Nutrition Report 2018 points out, this finding masks the wide variation in ……….(13)………… levels in different parts of the country. District-level data show high and very high levels of stunting mainly in central and northern India (more than 30% and 40%, respectively), but less than 20% in almost the entire south. This shows the important ……….(14)……. played by political commitment, administrative efficiency, literacy and women’s empowerment in …….(15)……. children’s health.
accurately
estimated
ambiguity
rated
imbalance
Solution:
'Estimated' is correct grammatically as well as contextually.

Q13. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic growth over the past two-and-half-decades have made more funds available to …….(11)……… on the social sector. Yet, the reality is that a third of the world’s stunted children under five — an …….(12)……. 46.6 million who have low height for age — live in India. A quarter of the children display wasting (that is, low weight for height) as well. As the Global Nutrition Report 2018 points out, this finding masks the wide variation in ……….(13)………… levels in different parts of the country. District-level data show high and very high levels of stunting mainly in central and northern India (more than 30% and 40%, respectively), but less than 20% in almost the entire south. This shows the important ……….(14)……. played by political commitment, administrative efficiency, literacy and women’s empowerment in …….(15)……. children’s health.
district
grow
retarded
stunting
diminished
Solution:
'Stunt' means prevent from growing or developing properly.

Q14. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic growth over the past two-and-half-decades have made more funds available to …….(11)……… on the social sector. Yet, the reality is that a third of the world’s stunted children under five — an …….(12)……. 46.6 million who have low height for age — live in India. A quarter of the children display wasting (that is, low weight for height) as well. As the Global Nutrition Report 2018 points out, this finding masks the wide variation in ……….(13)………… levels in different parts of the country. District-level data show high and very high levels of stunting mainly in central and northern India (more than 30% and 40%, respectively), but less than 20% in almost the entire south. This shows the important ……….(14)……. played by political commitment, administrative efficiency, literacy and women’s empowerment in …….(15)……. children’s health.
bliss
role
drama
culture
None of the Above
Solution:
'Role' is contextually correct and meaningful.

Q15. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic growth over the past two-and-half-decades have made more funds available to …….(11)……… on the social sector. Yet, the reality is that a third of the world’s stunted children under five — an …….(12)……. 46.6 million who have low height for age — live in India. A quarter of the children display wasting (that is, low weight for height) as well. As the Global Nutrition Report 2018 points out, this finding masks the wide variation in ……….(13)………… levels in different parts of the country. District-level data show high and very high levels of stunting mainly in central and northern India (more than 30% and 40%, respectively), but less than 20% in almost the entire south. This shows the important ……….(14)……. played by political commitment, administrative efficiency, literacy and women’s empowerment in …….(15)……. children’s health.
make
demanding
breaking
hiding
ensuring
Solution:
' Ensuring' is contextually correct and meaningful.

               




   You May also like to Read:
  
     
 
            

No comments