Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 12th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 12th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Who has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best entertainment host/presenter category?
Amitabh Bacchan
Manish Paul
Salman Khan
Kapil Sharma
Sakshi Singh
Solution:
Salman Khan for Big Boss has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best entertainment host/presenter category.

Q2. Who has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best direction (fiction) category?
Anurag Kashyap
Anurag Basu
Akash Kapoor
Rajkumar Hirani
Neeraj pandey
Solution:
Anurag Kashyap has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best direction (fiction) category for Netflix’s original series Sacred Games.

Q3. Who among the following has created history by becoming the first Asian/Indian to win Mister Supranational title?
Rohit Kapoor
Rohit Khandelwal
Parnab Maulingkar
Prathamesh Maulingkar
Pratham Dev
Solution:
Goa’s Prathamesh Maulingkar has created history by becoming the first Asian/Indian to win Mister Supranational title in a competition held at Krynica-Zdroj, Poland.

Q4. Padma Shri Mushirul Hasan passed away at the age of 71. He was a___________.
Archeologist
Economist
Activist
Journalist
Historian
Solution:
Professor Mushirul Hasan, a renowned historian, and former vice-chancellor Jamia Millia of Islamia, passed away at the age of 71.

Q5. International Mountain Day is held every year on __________.
11 December
10 December
9 November
2 December
5 September
Solution:
International Mountain Day is held every year on 11 December, which was established by the UN General Assembly in 2003 to encourage sustainable development in mountains. The theme for 2018 IMD is “Mountains Matter”.

Q6. The theme for 2018 International Mountain Day is _______.
When Mountains call
Mountains are calling
Sustainable mountaineering
Mountains Matter
None of the above option is the right answer
Solution:
International Mountain Day is held every year on 11 December, which was established by the UN General Assembly in 2003 to encourage sustainable development in mountains. The theme for 2018 IMD is “Mountains Matter”.

Q7. The indigenously built Inter-Continental Ballistic Missile Agni-5 has been test-fired successfully from Abdul Kalam Island under Chandipur Interim Test Range in ______.
Odisha
Tamil Nadu
Karnataka
Telangana
Andhra Pradesh
Solution:
Abdul Kalam island under Chandipur Interim Test Range is in Balasore district of Odisha.

Q8. President Ram Nath Kovind and first lady Savita Kovind left for a 4-day visit to Myanmar. During his stay, the President will visit the capital city _______.
Monwa
Nay Pyi Taw
Mandalay
Bagan
Yangon
Solution:
President Ram Nath Kovind and first lady Savita Kovind left for a 4-day visit to Myanmar. During his stay, the President will visit capital Nay Pyi Taw and Yangon, and interact with his counterpart U Win Myint and State Counsellor Aung San Suu Kyi.

Q9. The opening ceremony for the 7th Sino-India joint exercise was held at Chengdu, China. The exercise is named as ____________.
Maitri 2018
Prahar 2018
SIMBEX 2018
Hand-in-Hand 2018
CHIND 2018
Solution:
The opening ceremony for the 7th Sino-India joint exercise Hand-in-Hand 2018, was held at Chengdu, China. Company size contingents of 11 SIKHLI from Indian Army and a regiment from Tibetan Military District of People’s Liberation Army participated in the exercise.

Q10. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals in ______________.
Goa
Tamil Nadu
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Assam
Solution:
The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed in New Delhi a Loan Agreement for $31 million to build-up the State Tourism Industry and boost visitor arrivals in Tamil Nadu.

               





You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF

No comments