Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 14th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 14th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Watch the Video for These Questions 





Q1. Who was sworn in as the Chief Minister of Telangana for the second time recently?
N Chandrababu Naidu
K Chandrasekhar Rao
HD Kumaraswamy
Pinarayi Vijayan
Edappadi K Palaniswami
Solution:
Telangana Rashtra Samithi (TRS) Chief K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time.

Q2. In which state the new government of Mizo National Front (MNF) headed by Mr Zoramthanga will be sworn in as Chief Minister on 15th December?
Manipur
Sikkim
Nagaland
Assam
Mizoram
Solution:
In Mizoram, the new government of Mizo National Front (MNF), headed by Mr. Zoramthanga will be sworn in on 15th December as CM of state. It was decided at a meeting between Governor Kummanam Rajasekharan and a delegation of the MNF party led by Zoramthanga at Raj Bhavan in Aizawl.

Q3. President Ram Nath Kovind is on a state visit to Myanmar. He dedicated the India assisted project ACARE to the people of Myanmar. What is the full form of ACARE?
Advanced Centre for Agricultural Research & Education
Advanced Centre for Agricultural Research & Eligibility
Advanced Centre for Annual Research & Education
Association Centre for Agricultural Research & Education
Assembly Centre for Agricultural Research & Education
Solution:
President Ram Nath Kovind is on a state visit to Myanmar. He dedicated – India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ (ACARE) – to the people of Myanmar. The project focuses on Genetics, Post Harvest Technology, Participatory Knowledge Management and capacity building for farmers in Myanmar.

Q4. K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time. He is chief of which party?
Telangana Pradesh Congress Committee
Telangana Jana Samithi
Telangana Communist Party
Telangana Rashtra Samithi
Telangana Praja Front
Solution:
Telangana Rashtra Samithi (TRS) Chief K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time. A few ministers will also swear-in on the occasion at a ceremonial programme to be held at the Raj Bhavan. The TRS leaders also submitted a letter about electing Mr. Rao as the party Legislature Party leader to Governor ESL Narasimhan.

Q5. In Mizoram, the new government of _____________________ headed by Mr. Zoramthanga will be sworn as CM on 15th December.
Mizoram Fourth Front
Mizoram Chhantu Pawl
Mizo National Front
Mizoram People's Conference
Maraland Democratic Front
Solution:
In Mizoram, the new government of Mizo National Front (MNF), headed by Mr. Zoramthanga will be sworn in on 15th December. It was decided at a meeting between Governor Kummanam Rajasekharan and a delegation of the MNF party led by Zoramthanga at Raj Bhavan in Aizawl.

Q6. Which country has signed an ascension pact to the 30-member Trans-Regional Maritime Network that will give it an access to the information on ships passing through the Indian Ocean Region recently?
Sri Lanka
Pakistan
Nepal
China
India
Solution:
India signed an ascension pact to the 30-member Trans-Regional Maritime Network that will give it an access to the information on ships passing through the Indian Ocean Region. India already has bilateral White Shipping Agreements with 36 countries. The pact will give India the access to information on ships which pass through the Indian Ocean region that will greatly help the security forces in keeping a tab on any suspicious activity.

Q7. CAG has announced that Comptroller and Auditor General ____________________ has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors.
Shaktikanta Das
Alok Verma
Shashikant Sharma
Rajiv Mehrishi
Bibek Debroy
Solution:
CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies.

Q8. As per the recent Report, which of the following Country has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States of America?
Germany
China
Russia
India
France
Solution:
A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.

Q9. Currently, UN Panel of Auditors is chaired by the Comptroller and Auditor General of the _______________, Sir Amyas Morse.
Russia
UK
Canada
USA
UAE
Solution:
CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies. Currently, the panel is chaired by the Comptroller and Auditor General of the UK, Sir Amyas Morse. The panel also elected the Comptroller and Auditor General of the UK as Chair of the Panel for another term (2019).

Q10. Which organisation has announced in its annual report on the world’s 100 biggest armaments groups that the combined arms sales of Russian companies amounted to $37.7 billion in 2017, an 8.5 percent rise from a year earlier?
SIPRI
IMF
World Bank
WTO
UN
Solution:
A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.

Q11. The Climate Change Performance Index (CCPI) 2018 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. Which country has topped in the CCPI 2018 list?
Finland
Sweden
Norway
Poland
Switzerland
Solution:
The Climate Change Performance Index (CCPI) 2018 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. As per the Index, Sweden has topped the list while India was on 11th position.

Q12. Which of the following Hockey Academy beat Army XI Danapur to clinch the 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament held at Major Dhyan Chand hockey stadium in New Delhi?
SAIL Hockey Academy
GAIL Hockey Academy
BSNL Hockey Academy
ONGC Hockey Academy
IOC Hockey Academy
Solution:
Steel Authority of India’s Hockey Academy beat Army XI Danapur to clinch the 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament held at Major Dhyan Chand hockey stadium in New Delhi. Jay Prakash Patel scored the match-winning goal for the SAIL Hockey Academy (SHA) in the final match. SHA is SAIL’s Rourkela Steel Plant. Aga Khan Gold Cup is one of the oldest hockey tournaments in the country.

Q13. Who has won the ‘Breakthrough Table Tennis Star’ award at the prestigious International Table Tennis Federation (ITTF) Star Awards in Incheon, South Korea?
Soumyajit Ghosh
Poulomi Ghatak
Sathiyan Gnanasekaran
Sharath Kamal Achanta
Manika Batra
Solution:
Manika Batra won the ‘Breakthrough Table Tennis Star’ award at the prestigious International Table Tennis Federation (ITTF) Star Awards in Incheon, South Korea. India coach Massimo Costantini won Table Tennis Star Coach award.

Q14. What is the rank of India in the Climate Change Performance Index (CCPI) 2018?
13th
11th
15th
03rd
06th
Solution:
The Climate Change Performance Index (CCPI) 2018 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. As per the Index, Sweden has topped the list while India was on 11th position. The European Union as a whole rose from 21st to 16th place, but its biggest economy, Germany, fell from 22nd to 27th because of its reliance on lignite coal, a big source of greenhouse gas emissions. Saudi Arabia came last, in 60th place, partly due to its obstructive role during international climate negotiations.

Q15. Which of the following High Court has ordered a ban on the sale of online medicines by e-pharmacists across the country recently?
Kolkata High Court
Patna High Court
Allahabad High Court
Delhi High Court
Shimla High Court
Solution:
The Delhi High Court ordered a ban on the sale of online medicines by e-pharmacists across the country. The court directed both Central and state government to ensure immediate implementation of the order. The HC bench comprising Chief Justice Rajendra Menon and Justice V K Rao passed the judgment while hearing a PIL filed by Delhi-based dermatologist Zaheer Ahmed who complained that lakhs of medicines were being sold on the internet every day without much regulation, posing a huge risk to patients and doctors alike.

                                  




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF
For Bank Exams






@999 or @1,199
For SSC Exams



@599
For Insurance Exams



@499
For Teaching Exams



@399
For  
 Exams




@1,499

      

No comments