Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 18th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 18th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.






Q1. Which of the following indigenously developed Atomic Power Station has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days?
Tarapur Atomic Power Station
Kakrapar Atomic Power Station
Kaiga Atomic Power Station
Kudankulam Nuclear Power Plant
Narora Atomic Power Station
Solution:
The indigenously developed Kaiga Atomic Power Station in Karnataka has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days. This is a record for all kinds of nuclear power-generating units, including advanced gas-based reactors in the world.

Q2. Who has become the new Chief Minister of Chhattisgarh?
Raghubar Das
Raman Singh
Kamal Nath
Ashok Gehlot
Bhupesh Baghel
Solution:
Governor Anandiben Patel administered the oath of office and secrecy to Mr Bhupesh Baghel, the State Congress President, in Raipur. Bhupesh Baghel is the third Chief Minister of the state.

Q3. Which of the following organization launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP)?
NITI Aayog
Ministry of Women and Child Development
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Rural Development
Solution:
The NITI Aayog organised the 3rd Edition of the Women Transforming India Awards 2018 and launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP).

Q4. Foreign Affairs Minister of Denmark Anders Samuelsen is on a two-day official visit to India. What is the capital of Denmark?
Aarhus
Copenhagen
Amsterdam
St. Petersburg
Berlin
Solution:
Copenhagen is the capital of Denmark.

Q5. Which of the following country has claimed their first ever Hockey World Cup title?
India
Denmark
Netherlands
Belgium
England
Solution:
In Hockey, Belgium has claimed their first ever World Cup title. They defeated the Netherlands in a dramatic shoot-out in the final of the Men’s World Cup in Bhubaneswar, Odisha.

Q6. Who was recently sworn in as Prime minister of Sri Lanka fifth time?
Mahinda Rajapaksa
Maithripala Sirisena
Edappadi Palaniswami
Maitree Wickremasinghe
Ranil Wickremsinghe
Solution:
Mr. Ranil Wickremsinghe was sworn in as Prime minister of Sri Lanka by President Maithripala Sirisena thus bringing an end to the weeks-long political crisis in the country. Wickremsinghe has been sworn in as Prime minister which is a record in Sri Lanka.

Q7. Who among the following has been crowned Miss Universe 2018?
Tamaryn Green
Sthefany Gutiérrez
Catriona Gray
Shree Saini
Manushi Chhillar
Solution:
Philippines’ Catriona Gray has been crowned Miss Universe 2018, becoming the fourth woman from the country to win the title. Tamaryn Green from South Africa was named the first runner-up while Miss Venezuela Sthefany Gutiérrez stood third at the pageant which was held in Bangkok, Thailand.

Q8. The UN Climate Conference 2018 (COP24) was held recently in which of the following country?
Spain
Italy
Germany
France
Poland
Solution:
The UN Climate Conference 2018 was held recently in Katowice, Poland. In the meeting ministers of 200 nations finally reached consensus on rules to implement the 2015 Paris climate agreement.

Q9. Who among the following has become the first Indian to win the Badminton World Federation World Tour Finals tournament?
Kidambi Srikanth
Saina Nehwal
PV Sindhu
Ashwini Ponnappa
Aparna Popat
Solution:
PV Sindhu made history, becoming the first Indian to win the season-ending BWF World Tour Finals tournament. Sindhu came up against a familiar foe in Nozomi Okuhara in the title clash but unlike her previous meetings, the Indian superstar showed much more patience in her gameplay against the Japanese.

Q10. Who won Men’s Singles in the Badminton World Federation World Tour Finals tournament?
Shi Yuqi
Kento Momota
Lin Dan
Lee Chong Wei
Kidambi Srikanth
Solution:
Shi Yuqi (China) won Men’s Singles in the Badminton BWF World Tour Finals. tournament.

Q11. Who among the following has been named as the new Director of National Crime Record Bureau (NCRB)?
Atul Sahai
Brahm Dutt
Brijendra Pal Singh
Sunil Lanba
Ramphal Pawar
Solution:
The Government appointed Ramphal Pawar as the new Director of National Crime Record Bureau (NCRB). An IPS officer from the West Bengal cadre, Mr Pawar was Joint Secretary in NATGRID.

Q12. Who among the following has been crowned Miss India Worldwide 2018?
Anushka Kumari
Shree Saini
Sakshi Sinha
Anusha Sareen
Manushree
Solution:
Indian-American Shree Saini has been crowned Miss India Worldwide 2018 at a pageant held in the Fords City of New Jersey.

Q13. Ashok Amritraj was honoured with the French Knight of the National Order of Merit. He is a/an _______.
Producer
Actor
Social Activist
Dancer
Poet
Solution:
Producer Ashok Amritraj was honoured with the French Knight of the National Order of Merit. The former CEO of National Geographic Films and United Nations Goodwill Ambassador was lauded for his contribution to the world of cinema and Indo-French film industry.

Q14. Who among the following has won Star Screen Awards 2018 in Best Actor category?
Pankaj Tripathi
Rajkummar Rao
Ayushmann Khurrana
Vicky Kaushal
Ranveer Singh
Solution:
Ranveer Singh (for Padmaavat) has won Star Screen Awards 2018 in Best Actor category.

Q15. Who among the following has won Star Screen Awards 2018 in Best Actress category?
Katrina Kaif
Alia Bhatt
Kareena Kapoor
Deepika Padukon
Shradha Kapoor
Solution:
Alia Bhatt (for Raazi) has won Star Screen Awards 2018 in Best Actress category.

               


 

You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments