Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 20th December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 20th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. India has been ranked _____ in World Economic Forum (WEF) gender gap index 2018.
103rd
101st
113th
108th
130th
Solution:
India has been ranked 108th in World Economic Forum (WEF) gender gap index 2018, same as 2017 while recording improvement in wage equality for similar work and fully closing its tertiary education gender gap for the first time.

Q2. Which of the following country topped the WEF’s Global Gender Gap Report 2018?
Belgium
Iceland
Norway
Singapore
The USA
Solution:
As per the WEF’s Global Gender Gap Report 2018, Iceland topped the list having closed more than 85.8% of its overall gender gap. The Report was published for total 149 countries. Norway and Sweden were on 2nd and 3rd position, respectively.

Q3. International Migrants Day (IMD) is observed every year on __________.
1st December
10th December
18th December
20th December
14th December
Solution:
The UN’s (United Nation) International Migrants Day (IMD) is observed every year on 18th December to protect the rights of migrant workers and members of their families.

Q4. What is the theme for International Migrants Day (IMD) 2018?
Migration with Dignity
Migration to live
Migration for life
Migration with family
Need of the Migrants
Solution:
The UN’s (United Nation) International Migrants Day (IMD) is observed every year on 18th December. The theme for this year’s IMD is ‘Migration with Dignity’.

Q5. Which of the following country/organisation has declared 2019 as the Year of Tolerance?
World Economic Forum
India
United Kingdom
United Nations
United Arab Emirates
Solution:
United Arab Emirates (UAE) President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan declared 2019 as the Year of Tolerance, an extension of the Year of Zayed which has run this year.

Q6. Who among the following has been appointed as the Additional Director of CBI by the Appointments Committee of the Cabinet?
Vijay Shanker Tiwari
Ranjit Sinha
Alok Verma
M Nageswara Rao
Deepak Kumar
Solution:
CBI’s Joint Director M Nageswara Rao, who is currently the interim CBI Director, was promoted to the rank of Additional Director by the Appointments Committee of the Cabinet. The 1986-batch IPS officer from the Odisha cadre had joined the CBI in 2016.

Q7. Name the Foreign Affairs Minister of South Korea, who co-chaired the 9th India-ROK Joint Commission meeting in New Delhi.
Lee Nak-yeon
Kang Kyung-wha
Park Won-soon
Moon Jae-in
Lee Jae-myung
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of South Korea Kang Kyung-wha co-chaired the 9th India-ROK Joint Commission meeting. Ms. Kyung-wha arrived in New Delhi on a two-day visit to India.

Q8. Who among the following has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018?
Deepika Padukon
Kapil Sharma
Sonakshi Sinha
Sonam Kapoor
Anil Kapoor
Solution:
Actress Sonam Kapoor, a vegan, has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018. Sonam has been feted as she sings in praise of vegan eating and because she keeps animal skins out of her handbag line for her fashion brand Rheson, apart from taking other action for the welfare of animals.

Q9. Tulsi Giri has passed away. He was the former Prime Minister of which of the following country?
Bangladesh
Bhutan
Nepal
Cambodia
Mauritius
Solution:
Former Prime Minister of Nepal Tulsi Giri has passed away in Kathmandu. He was 93. Giri was suffering from liver cancer for a long time. He twice served as the prime minister of Nepal first from 1962 to 1964 and again from 1975 to 1977.

Q10. Charles Michel has resigned amid pressure on his government over his support for the UN global compact on migration. He was the Prime minister of _______.
Spain
Belgium
Italy
Hungry
Austria
Solution:
Belgian Prime Minister Charles Michel has resigned amid pressure on his government over his support for the UN global compact on migration. The pressure increased after his biggest coalition partner, the right-wing N-VA party, quit the government over the issue.

Q11. Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani, presented awards to handicrafts exporters in New Delhi. Who is the present Minister of State for Textiles?
Ravi Shankar Prasad
Ramvilas Paswan
Pema Khandu
Ajay Tamta
Jitendra Singh
Solution:
Minister of State for Textiles, Ajay Tamta and Development Commissioner [Handicrafts], Shantmanu, were also present on the occasion. The awards for outstanding performance of handicrafts exports were given under different categories to 136 exporters.

Q12. The GSLV F 11 carrying GSAT 7A was successfully launched from the Space research Centre __________.
Port Blaire
Sriharikota
Mahendragiri
Pokhran
Jodhpur
Solution:
The GSLV F 11 carrying GSAT 7A was successfully launched from the Space research Centre Sriharikota by ISRO. The last launch of this year is a dedicated mission for updating and increasing the capability of the Country’s defence forces.

Q13. What is the currency of South Korea?
South Korean won
South Korean yuan
South Korean baht
South Korean yen
South Korean krona
Solution:
South Korean won is the currency of South Korea.

Q14. Who is the present director of ISRO?
G. Satheesh Reddy
A. S. Kiran Kumar
K. Sivan
Mylswamy Annadurai
B. N. Suresh
Solution:
K. Sivan is the present director of ISRO.

Q15. World Economic Forum (WEF) recently published gender gap index 2018 report. The headquarters of the World Economic Forum is in _______.
Norway
Austria
Italy
France
Switzerland
Solution:
The headquarters of the World Economic Forum is in Switzerland.

               



You may also like to Read:

          

Print Friendly and PDF

No comments