Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 21st December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 21st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. Under AFCSS, announced by Assam government, whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, _______of the money will be reimbursed by the state government.
60%
33%
75%
50%
25%
Solution:
Under Assam Farmers’ Credit Subsidy Scheme (AFCSS), whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, 25% of the money will be reimbursed by the state government.

Q2. Anup Kumar has announced his retirement ending a 15-year iconic career. He was a _______ player.
Track cycling
Kabaddi
Badminton
Football
Baseball
Solution:
Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career. The 35-year-old had led India to a memorable Kabaddi World Cup title triumph in 2016.

Q3. International Human Solidarity Day is organized across the world on __________.
10th December
22th December
18th December
20th December
26th December
Solution:
International Human Solidarity Day is organized across the world on 20th December. It is a day to celebrate our unity in diversity and also a day to remind governments to respect their commitments to international agreements.

Q4. Which of the following organisation has unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’?
Planning Commission
NITI Aayog
Ministry of Finance
Ministry of Rural Development
Ministry of Housing and Urban Affairs
Solution:
NITI Aayog unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’, which defines clear objectives for 2022-23. The document was released by the Finance Minister of India Mr Arun Jaitley.

Q5. Lok Sabha has passed the _______ which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it.
Surrogacy Act, 2014
Surrogacy (Regulation) Bill, 2018
Prohibition of Surrogacy Bill, 2008
Surrogacy (Regulation) Bill, 2016
Surrogacy (Regulation) Bill, 2010
Solution:
Lok Sabha has passed the Surrogacy (Regulation) Bill, 2016 which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it. The Bill has provisions to constitute National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards, and appointment of appropriate authorities for regulation of surrogacy.

Q6. With which of the following organization, the Ministry of Rural Development (MoRD) recently signed MoU for training rural youth for skill development?
Shri Vishwakarma Skill University
TeamLease Skills University
Ford Motor Company
Tata Motors
Maruti Suzuki India Ltd
Solution:
Ministry of Rural Development (MoRD) signed MoU with Maruti Suzuki India Ltd for training rural youth for skill development in presence of Minister of Rural Development Narendra Singh Tomar.

Q7. Who among the following men player has been named as the 2018 ITF World Champion?
Novak Djokovic
Roger Federer
Andy Murray
Stan Wawrinka
John McEnroe
Solution:
The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. Djokovic receives the honour for the sixth time.

Q8. Who among the following women player has been named as the 2018 ITF World Champion?
Venus Williams
Caroline Wozniacki
Martina Navratilova
Simona Halep
Naomi Osaka
Solution:
The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. It is the first year Halep has been recognised.

Q9. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes?
Nripendra Misra
Pranab Kumar Das
Snehlata Shrivastava
Hasmukh Adhia
Pramod Kumar Misra
Solution:
Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. Das, special secretary and member (customs) at CBIC, will succeed S Ramesh.

Q10. IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger. The merged entity to be called as_______.
IDFC First Bank
IDFC Capital Bank
Capital IDFC Bank
IDFC - NBFC Bank
IDFC Cap
Solution:
IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger, creating a combined loan asset book of Rs 1.03 lakh crore for the merged entity IDFC First Bank. The merged entity to be called IDFC First Bank, subject to shareholders’ approval.

Q11. The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis. Which of the following two nations voted against the Global Compact on Refugees?
The United States and Israel
The United States and Hungary
Israel and Philistines
France and The United States
Spain and Hungary
Solution:
The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis. The United States and Hungary were the only two nations that voted against the Global Compact on Refugees, while 181 countries voted in favor. The Dominican Republic, Eritrea, and Libya abstained.

Q12. “Changing India”, a book was released at an event in New Delhi. It has been authored by ______.
Venkaiah Naidu
Pranab Mukherjee
Madhavrao Scindia
Sachin Pilot
Manmohan Singh
Solution:
Former Prime Minister Manmohan Singh released his book titled “Changing India” at an event in New Delhi. In the book, the Congress leader narrated his journey from an economist to a politician and shared anecdotes from his life.

Q13. India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft launched at which of the following place?
Gurugram
Jhajjar
Hisar
Karnal
Rohtak
Solution:
India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft launched at Haryana’s Jhajjar area. The institute was finalised at a cost of Rs 2,035 crore and the project was approved by the cabinet committee in 2013.

Q14. Who among the following has been appointed as the new Ambassador of India to the United States of America?
Harsh Vardhan Shringla
Snehlata Shrivastava
Triloki Nath Kaul
Natwar Singh
M. Panikkar
Solution:
The Ministry of External Affairs (MEA) appointed Harsh Vardhan Shringla as the new Ambassador of India to the United States of America.
Shringla is currently serving as the High Commissioner in Bangladesh. He would be succeeding Navtej Singh Sarna.

Q15. Karnataka Bank announced a strategic partnership with __________ to offer the bank’s home loan product to customers on its platform.
Bankbazaar.com
LIC India
Policybazaar.com
Paisabazaar.com
None of the above option is the right answer
Solution:
Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products, and Karnataka Bank announced a strategic partnership to offer the bank’s home loan product to customers on the Paisabazaar platform.

               




You may also like to Read:



     


Print Friendly and PDF

No comments