Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 4th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 1st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. The Asia Pacific Summit-2018 began in which city?
Tokyo
Beijing
New Delhi
Kathmandu
Colombo
Solution:
The Asia Pacific Summit-2018 began in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of two-day Summit is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values”. Around 1500 participants from 45 countries, including India, attending the summit. They will discuss various global issues, including peace, development, good governance and role of parliamentarians, climate change and role of media.

Q2. The United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on _______________ December around the world.
03rd December
01st December
02nd December
05th December
10th December
Solution:
Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

Q3. Ex Cope India-18 is the fourth edition in the series of Bilateral Joint exercise held between IAF and USAF, which is conducted in India. This is the first time, the exercise is being planned at two Air Force bases, Kalaikunda and Panagarh in-
Bihar
Jharkhand
Odisha
Assam
West Bengal
Solution:
Ex Cope India-18 is the fourth edition in the series of Bilateral Joint exercise held between IAF and USAF, which is conducted in India. This is the first time, the exercise is being planned at two Air Force bases, Kalaikunda and Panagarh in West Bengal.

Q4. What is the theme of Asia Pacific Summit 2018?
Around 1500 Participants from 45 Countries, Including North Korea
Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values
Discuss Various Global Issues, Including Peace, Development, Good governance
Role of Parliamentarians, Climate Change and Role of Media.
None of the given options is true
Solution:
The Asia Pacific Summit-2018 began in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of two-day Summit is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values”.

Q5. What is the theme of "International Day of Persons with Disabilities" day 2018?
The aim of disabilities is to provide operational exposure and undertake mutual exchange
Equitable and sustainable development envisaged in the 2030 Agenda for Sustainable Development
Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality
Focuses on the empowering persons with disabilities for the inclusive
None of the given options is true
Solution:
Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

Q6. The G-20 Summit 2018 was held in-
Argentina
USA
Germany
India
Japan
Solution:
The G-20 Summit 2018 was held in Buenos Aires, Argentina. G-20 is a grouping of the world’s 20 major economies. This year, the theme of the summit was ‘Building Consensus for Fair and Sustainable Development’.

Q7. Cyril Ramaphosa will be the Chief Guest at the 2019 Republic Day celebrations in New Delhi. He is present President of-
Canada
South Africa
Uganda
Austria
Kenya
Solution:
South African President Cyril Ramaphosa will be the Chief Guest at the 2019 Republic Day celebrations in New Delhi. The anouncement was made by the Prime Minister Narendra Modi. India is celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. Mr Modi also stated that Mr Ramaphosa’s visit will further cement business and people to people ties between India and South Africa.

Q8. India’s first locomotive-less train, known as Train 18, has breached the _______________ kilometres per hour speed limit during a test run at Kota-Sawai Madhopur section in Rajasthan.
160
150
180
200
140
Solution:
India’s first locomotive-less train, known as Train 18, has breached the 180 kilometres per hour speed limit during a test run at Kota-Sawai Madhopur section in Rajasthan. When this indigenously designed train is made operational, it will become the country’s fastest train.

Q9. What was the theme of the G-20 Summit 2018?
Provide Adequate Funding and to Meet a Goal of Finalising
Bowing to the View of Trump’s Administration
G20 Signatories to the Paris Agreement on Climate
Building Consensus for Fair and Sustainable Development
None of the given options is true
Solution:
The G-20 Summit 2018 was held in Buenos Aires, Argentina. G-20 is a grouping of the world’s 20 major economies. This year, the theme of the summit was ‘Building Consensus for Fair and Sustainable Development’.

Q10. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited United Arab Emirates to co-chair the _____________ session of the India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan in Abu Dhabi.
15th
13th
11th
10th
12th
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj visited United Arab Emirates to co-chair the 12th session of the India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan in Abu Dhabi. Mrs Swaraj also inaugurated a Gandhi – Zayed Digital Museum in Abu Dhabi to mark the celebrations of 150 years of Mahatma Gandhi’s birth and centenary celebrations of the birth of Shaikh Zayed, founder of the modern UAE.

Q11. Which organisation has unveiled 200 billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025, adding that this amounts to a doubling of its current five-year funding?
New Development Bank
Asian Infrastructure Investment Bank
World Bank
Asian Development Bank
International Monetary Fund
Solution:
The World Bank has unveiled 200 billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025, adding that this amounts to a doubling of its current five-year funding. The move coincides with a UN climate summit in Katowice.

Q12. The UN climate summits, i.e. so called COP (Conference of the Parties) are global conferences, in the course of which action for climate policy is negotiated. The Climate Change Conference 2018 was held in-
Poland
Ireland
Netherland
Switzerland
Norway
Solution:
The UN climate summits, i.e. so called COP (Conference of the Parties) are global conferences, in the course of which action for climate policy is negotiated. The Climate Change Conference 2018 was held in Katowice, Poland. Previously, Poland hosted them twice – in 2008, in Poznan and in 2013, in Warsaw.

Q13. Atlawim Debebe has won the Pune International Marathon 2018 with the timing of 2 hours 17 minutes 17 seconds. Atlawim Debebe is from-
South Africa
Poland
Jamaica
Kenya
Ethiopia
Solution:
It was again all Ethiopian Show in Pune International Marathon 2018. Atlawim Debebe of Ethiopia won the Full Marathon with the timing of 2 hours 17 minutes 17 seconds. Teshome Getachew claimed second and Bekele Asefa third position. Both of them are also from Ethiopia.

Q14. Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh has inaugurated Global Agriculture and Food Summit 2018 in-
Patna
Ranchi
Kolkata
Hyderabad
Guwahati
Solution:
Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh inaugurated Global Agriculture and Food Summit 2018 in Ranchi, Jharkhand. Seven countries, including China, Israel and Malaysia are participating in the two-day Summit. The aim of the Summit is to promote Jharkhand as a key player to attract investment in the agriculture sector.

Q15. FSSAI has launched a new mass media campaign calling for the elimination of industrially produced trans fat in the food supply. FSSAI’s global target of eliminating trans fat in India by the year_________________.
2050
2030
2025
2022
2020
Solution:
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launched a new mass media campaign calling for the elimination of industrially produced trans fat in the food supply. Called “Heart Attack Rewind”, the 30 second public service announcement (PSA) – the first mass media campaign of its kind – will support FSSAI’s global target of eliminating trans fat in India by the year 2022, a year ahead of the global target by the World Health Organization (WHO) for complete elimination of trans fat.

Q16. FSSAI is an autonomous body established under the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. What is the full form of FASSI?
Food Safety and System Association of India
Food Safety and Standards Agency of India
Finance Safety and Standards Authority of India
Food Security and Standards Authority of India
Food Safety and Standards Authority of India
Solution:
Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is an autonomous body established under the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The FSSAI has been established under the Food Safety and Standards Act, 2006 which is a consolidating statute related to food safety and regulation in India.

Q17. The Defence Acquisition Council (DAC) accorded approval for the acquisition of defence equipment worth nearly Rs _______________ crore which includes BrahMos Missiles, and Armoured Recovery Vehicles (ARVs) for Battle Tank Arjun.
Rs 4000 crore
Rs 1000 crore
Rs 7000 crore
Rs 3000 crore
Rs 5000 crore
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC) accorded approval for the acquisition of defence equipment worth nearly Rs 3000 crore which includes BrahMos Missiles, and Armoured Recovery Vehicles (ARVs) for Battle Tank Arjun. The decision was taken at a meeting chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman.

Q18. Who has become the first Indian to be elected one of the four vice-presidents of the International Shooting Sport Federation recently?
Arvind Saxena
AN Jha
Raninder Singh
AS Rajeev
Pawan Singh
Solution:
Raninder Singh has become the first Indian to be elected one of the four vice-presidents of the International Shooting Sport Federation. The 51-year-old Raninder also heads the National Rifle Association of India.

Q19. Leftist leader ________________________ has been sworn in as the new Mexican President following his landslide victory in the July 2018 presidential election.
Beatriz Gutierrez Muller
Andres Manuel Lopez Obrador
Rocio Beltran Medina
Jesus Ernesto Gutierrez
Enrique Pena Nieto
Solution:
Leftist leader Andres Manuel Lopez Obrador has been sworn in as the new Mexican President following his landslide victory in the July 2018 presidential election. Lopez Obrador, 65, took oath before a crowd that included world leaders and a strong majority in both houses of Congress.

Q20. The International Shooting Sport Federation (ISSF) is the governing body of the Olympic Shooting events in Rifle, Pistol and Shotgun disciplines, and of several non-Olympic Shooting sport events. Where is the Headquarters of ISSF?
Munich
Bern
London
New York
Sydney
Solution:
The International Shooting Sport Federation, also known with the acronym ISSF, is the governing body of the Olympic Shooting events in Rifle, Pistol and Shotgun disciplines, and of several non-Olympic Shooting sport events. Headquarters of ISSF is in Munich, Germany.

Q21. Who has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of Bank of Maharashtra?
Arvind Saxena
AN Jha
Raninder Singh
AS Rajeev
Pawan Singh
Solution:
State-owned Bank of Maharashtra announced that AS Rajeev has joined the lender as its managing director and chief executive officer. Prior to this, he was executive director of Indian Bank.

Q22. The Reserve Bank of India has approved the merger of SBM (Mauritius), India with SBM Bank (India). SBM Bank is the ___________ foreign bank to set up a wholly owned subsidiary (WOS), to provide universal banking service with a focus on wholesale banking, trade finance, capital market and retail banking.
first
third
second
fourth
fifth
Solution:
The Reserve Bank of India has approved the merger of SBM (Mauritius), India with SBM Bank (India). RBI has sanctioned the Scheme of amalgamation of the entire undertaking of SBM Bank (Mauritius) Limited, India with SBM Bank (India) Limited which has been granted licence by the Reserve Bank to carry on the business of banking in India through Wholly Owned Subsidiary (WOS) mode under the Banking Regulation Act. SBM Bank is the first foreign bank to set up a wholly owned subsidiary (WOS), to provide universal banking service with a focus on wholesale banking, trade finance, capital market and retail banking.

Q23. Moody’s Investors Service’s annual Banking System Outlook on India estimated the country’s real gross domestic product (GDP) for the current financial year (2018-19) and next fiscal (2019-20) to grow at _______________ and __________________ respectively.
7.9% and 7.2%
7.1% and 7.3%
7.7% and 7.1%
7.5% and 7.7%
7.2% and 7.4%
Solution:
Moody’s Investors Service’s annual Banking System Outlook on India estimated the country’s real gross domestic product (GDP) for the current financial year and next fiscal to grow at 7.2% and 7.4%, respectively.

Q24. NATHEALTH has announced the appointment of __________________ as Secretary-General.
Arvind Saxena
Siddhartha Bhattacharya
Raninder Singh
Ashok Chawla
Sanjay Mishra
Solution:
NATHEALTH has announced the appointment of Siddhartha Bhattacharya as Secretary-General. In his new role, Siddhartha will lead the organization and work with key partners in realizing NATHEALTH’s vision/mission to spearhead the goal of high quality, affordable health for all.

Q25. Which company has announced that its board has approved the merger with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSKCH India) through an-all equity deal, valuing the total business of the latter at Rs31,700 crore?
Dabur Healthcare company
Johnson & Johnson
Hindustan Unilever Limited
Patanjali Ayurved Limited
Tata Sampann
Solution:
FMCG major Hindustan Unilever Limited (HUL) announced that its board has approved the merger with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSKCH India) through an-all equity deal, valuing the total business of the latter at Rs31,700 crore.

               
Business Current Affairs




You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF

No comments