Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 13th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 13th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher ____________ of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS).
12%
20%
10%
14%
25%
Solution:
In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher 14% of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS). The move would benefit over 36 lakh central government employees. Currently, the minimum employee contribution in NPS is 10% of basic pay and an equal contribution is made by the government.

Q2. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the _________ Governor of the RBI.
25th
23rd
26th
22nd
27th
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits.

Q3. Which of the following ministry has launched a Twitter account named ‘@CyberDost’ to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken?
Ministry of Human Resource Development
Ministry of Tribal Affairs
Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Finance Ministry
Home Ministry
Solution:
Home Ministry has launched a Twitter account named ‘@CyberDost’ to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken. The Twitter handles is aimed at enhancing people’s basic knowledge about cybercrimes and precautions to be taken for prevention.

Q4. Who has been named Time magazine’s “Person of the Year” alongside several other journalists recently?
Xi Jinping
Narendra Modi
Jamal Khashoggi
Donald Trump
Vladimir Putin
Solution:
Saudi journalist Jamal Khashoggi, who was murdered in October 2018 at his country’s Istanbul consulate, has been named Time magazine’s “Person of the Year” alongside several other journalists.

Q5. Which state government has honored AIBA World Women Boxing Gold medalist MC Mary Kom with the title “Meethoileima” (par excellent queen)?
West Bengal
Manipur
Assam
New Delhi
Haryana
Solution:
Manipur Government honored AIBA World Women Boxing Gold medalist MC Mary Kom with the title “Meethoileima” (par excellent queen) at a function in Imphal, Manipur. On the occasion, State Chief Minister N. Biren Singh handed over a cheque of ten lakh rupees to her. The Chief Minister also declared that the Imphal West DC Road towards Game Village will be named as MC Mary Kom Road.

Q6. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the fourth Partners’ Forum in-
New Delhi
Kolkata
Chennai
Hyderabad
Jaipur
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the fourth Partners’ Forum in New Delhi. The objective of the conference is to improve knowledge, alignment and accountability to accelerate action on women’s, children’s and adolescents health.

Q7. International Universal Health Coverage Day (UHC Day) is celebrated globally on-
14th December
12th December
15th December
13th December
11th December
Solution:
International Universal Health Coverage Day (UHC Day) is celebrated globally on 12 December. In 2017 the United Nations proclaimed 12 December as International Universal Health Coverage Day by resolution 72/138.

Q8. Which country became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system recently?
Myanmar
Sri Lanka
Pakistan
Israel
North Korea
Solution:
Israel became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system. The Jewish state has now taken its place alongside 37 other members including most of the G20, the world’s 20 leading industrialized and emerging economies just 16 years after being blacklisted by the organization.

Q9. The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on _______________ for violating cybersecurity norms recently.
State Bank of India
Bank of Baroda
Indian Bank
Punjab National Bank
United Bank of India
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on Indian Bank for violating cybersecurity norms. The contravention is with regard to RBI’s directions on Frauds – Classification and Reporting by Commercial Banks.

Q10. Who has become the first-ever recipient of the Women’s Tennis Association (WTA) Coach of the Year Award?
Serena Williams
Caroline Wozniacki
Steffi Graf
Maria Sharapova
Sascha Bajin
Solution:
Sascha Bajin, coach of the world number five Naomi Osaka, has become the first-ever recipient of the Women’s Tennis Association (WTA) Coach of the Year Award.

Q11. Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by ___________ and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries.
FICCI
RBI
NABARD
SBI
SEBI
Solution:
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by NABARD and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries. The NABARD has developed an online portal “ENSURE” (ensure.nabard.org) so that the information related to beneficiary and processing of the application can be made readily available.

Q12. Senior Congress leader and former Kerala minister ______________________ passed away in Kochi due to pneumonia.
CN Balakrishnan
Vijaybhai R Rupani
PK Vasudevan Nair
Pattom A Thanu Pillai
VS Achuthanandan
Solution:
Senior Congress leader and former Kerala minister CN Balakrishnan passed away in Kochi due to pneumonia. He was 87. A long-standing aide of former Kerala Chief Minister K Karunakaran, Mr Balakrishnan was the Thrissur district Congress committee president for 17 years and was also the treasurer of the state unit for a long time.

Q13. India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education in-
Bengaluru
Chennai
Noida
Kolkata
New Delhi
Solution:
India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education in New Delhi by Ambassador of the European Union (EU) to India and Bhutan, Tomasz Kozlowski.

Q14. Route Mobile Limited (Route Mobile), a cloud-communication platform service provider and a member of Oracle Partner Network (OPN) announced the collaboration with Oracle Marketing Cloud. Where is the head office of Oracle Corporation?
Japan
India
Canada
USA
Germany
Solution:
India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education in New Delhi by Ambassador of the European Union (EU) to India and Bhutan, Tomasz Kozlowski. Oracle Corporation is an American multinational computer technology corporation headquartered in Redwood Shores, California.

Q15. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor. He is appointment for how many years?
five
three
four
two
one
Solution:
The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits. He is appointment for three years.

               





You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments