Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 16th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 16th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Name the acclaimed English author who has been honoured with Jnanpith Award for 2018?
Krishna Sobti
Amitav Ghosh
Arundhati Roy
Shankha Ghosh
Gopal Sinha
Solution:
Noted English author Amitav Ghosh has been honoured with Jnanpith Award for 2018, an award for outstanding contribution to literature. The decision was taken in a meeting of Jnanpith Selection Board chaired by eminent novelist, scholar and Jnanpith laureate Pratibha Ray.

Q2. Name the Lok Sabha Secretariat Service, Additional Secretary, Lok Sabha Secretariat who has assumed charge as Secretary, National Commission for Scheduled Tribes (NCST).
Sunil Mehta
Sushil Kumar
Ashok Kumar Singh
Anubhav Gupta
Mehrishi Chowksi
Solution:
Ashok Kumar Singh, Lok Sabha Secretariat Service, Additional Secretary, Lok Sabha Secretariat has assumed charge as Secretary, National Commission for Scheduled Tribes (NCST).

Q3. Which of the following ministries has launched the ECO Niwas Samhita 2018, recently?
Ministry of Civil Aviation
Ministry of Atomic Energy
Ministry of Electronics and Information Technology.
Ministry of Power
Ministry of Steel
Solution:
Ministry of Power has launched the ECO Niwas Samhita 2018, an Energy Conservation Building Code for Residential Buildings (ECBC-R). The Code was launched on the occasion of National Energy ConservationDay 2018 (14th December) in the presence of Chief Guest Smt. Sumitra Mahajan, Hon’ble Speaker, Lok Sabha.

Q4. The government has constituted a seven-member panel to select managing directors of public sector insurance companies. The panel would be headed by Banks Board Bureau (BBB) chairman ____________.
B P Sharma
KM Kamtah
Sunol Kanoongo
KP Shukla
Rati Nath Narayan
Solution:
The government has constituted a seven-member panel to select managing directors of public sector insurance companies. The panel would be headed by Banks Board Bureau (BBB) chairman B P Sharma.

Q5. Name the city in which India’ first private sector unit for manufacturing unmanned aerial vehicles (UAVs) opened recently.
Bengaluru
New Delhi
Hyderabad
Mumbai
Pune
Solution:
India’ first private sector unit for manufacturing unmanned aerial vehicles (UAVs) opened at Adani Aerospace Park in Hyderabad. Built by the Adani Group and Israel-based Elbit Systems, the 50,000 square feet facility will develop Hermes 900 medium altitude long-endurance UAVs for the Indian and global markets.

Q6. Name the company that has recently announced a partnership with the Federation of Indian Micro and Small and Medium Enterprises(FISME) to empower Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs).
Amazon India
Flipkart
Myntra
Ebay
Ola Cabs
Solution:
In line with its vision of transforming the way India buys and sells, Amazon India announced a partnership with the Federation of Indian Micro and Small and Medium Enterprises(FISME) to empower Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs) to leverage growth opportunities in the e-commerce sector.

Q7. Name the state that has been selected for "Krishi Karman" award in the rice category from the Union Ministry of Agriculture.
Haryana
Uttarakhand
Madhya Pradesh
Jharkhand
Bihar
Solution:
Jharkhand has been selected for "Krishi Karman" award in the rice category from the Union Ministry of Agriculture.

Q8. Name the Grammy-winning "song stylist" and torch singer who passed away recently.
Quincy Jones
Beyoncé
Nancy Wilson
Vladimir Horowitz
Alison Krauss
Solution:
Nancy Wilson, the Grammy-winning "song stylist" and torch singer whose polished pop-jazz vocals made her a platinum artist and top concert performer, has died.

Q9. Who among the following was awarded the 53rd Jnanpith award in Hindi Language?
U. R. Ananthamurthy
Krishna Sobti
M. T. Vasudevan Nair
Shankha Ghosh
Jayakanthan
Solution:
Krishna Sobti was awarded the 53rd Jnanpith award in Hindi Language.

Q10. Who is the present Governor of Jharkhand?
Kalyan Singh
Najma A. Heptulla
Droupadi Murmu
Ganga Prasad
Ram Naik
Solution:
Droupadi Murmu is the present Governor of Jharkhand.

               




You may also like to Read:
           

Print Friendly and PDF

No comments