Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 19th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 18th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.








Q1. India announced a $1.4 billion package for which of the following country to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements?
Sri Lanka
Nepal
Bangladesh
Pakistan
Maldives
Solution:
India announced a $1.4 billion package for the Maldives to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements. Prime Minister Narendra Modi announced the package that includes soft loans after talks with visiting Maldives President Ibrahim Solih in New Delhi.

Q2. Who among the following has been recently appointed as the Additional Solicitor General (ASG) to represent it in the Supreme Court?
Meenakshi Arora
Madhavi Divan
Karuna Nundy
Menaka Guruswamy
Indu Malhotra
Solution:
The Central government has appointed advocate Madhavi Divan as the Additional Solicitor General (ASG) to represent it in the Supreme Court. Divan is the third woman to be appointed as ASG in the top court.

Q3. Who among the following has been elected as the Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19?
Uday Shankar
Karuna Nundy
Mukul Rohatgi
Madan Lokur
K. T. Shankar
Solution:
Star India’s Chairman and CEO Uday Shankar has been elected Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19.

Q4. Which of the following documentary has made it to the Oscar shortlist in the Documentary Short Subject category?
The World Before Her
Village Rockstar
Period. End of Sentence
Chutney
Fire in the Blood
Solution:
‘Period. End of Sentence’ has made it to the Oscar shortlist in the Documentary Short Subject category. This is a film about women in India fighting against the deeply rooted stigma of menstruation and delving upon the work of real-life ‘Pad Man’ Arunachalam Muruganantham.

Q5. Which of the following state has become the first state in the country to enact a law banning sexual exploitation of women (‘Sextortion’)?
Jammu and Kashmir
Karnataka
Maharashtra
Goa
Telangana
Solution:
Jammu and Kashmir has become the first state in the country to enact a law banning sexual exploitation of women “by those in positions of authority, having a fiduciary relationship or a public servant”, Under Section 354E of the Ranbir Penal Code (RPC).

Q6. Prime Minister Modi, in Mumbai, released a book titled “Timeless Laxman”, based on RK Laxman. He was a legendary _________.
Scientist
Watch Mechanic
Painter
Cartoonist
Economist
Solution:
India’s most celebrated cartoonist, Rasipuram Krishnaswamy Iyer Laxman, better known as RK Laxman, was born on October 24, 1921, in Mysore. RK Laxman was known for his cartoons which projected the hopes, fears, aspirations, troubles and sometimes even the shortcomings of the Indian man.

Q7. The 37th Senior National Rowing Championship held in the Army Rowing Node in ______.
Goa
Pune
Kochi
Visakhapatnam
Mumbai
Solution:
The 37th Senior National Rowing Championship began in the Army Rowing Node in Pune. Around 500 rowers and coaches from various rowing associations across the country are taking part in the Championship.

Q8. The Cabinet has approved establishment of two new AIIMS in ______and ______ under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
Kerala, Uttarakhand
Telangana, Goa
Andhra Pradesh, Tamil Nadu
Sikkim, Uttarakhand
Tamil Nadu, Telangana
Solution:
The Union Cabinet on Monday approved the establishment of two new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Tamil Nadu and Telangana. Tamil Nadu's AIIMS will be set at Madurai and Telangana's will be set at Bibinagar at the cost of INR 1,264 crore and INR 1,028 crore respectively.

Q9. Recently, India and _______ signed an MoU for Cooperation in the Disability Sector.
Australia
South Africa
New Zealand
The United Kingdom
Brazil
Solution:
MoU between India and Australia for Cooperation in the Disability Sector was signed recently.

Q10. Who among the following was the first woman in India to be appointed as the Additional Solicitor General (ASG)?
Indu Malhotra
Pinky Anand
Madhavi Divan
Indira Jaising
Sakshi Walia
Solution:
Senior advocate Indira Jaising was the first woman to be appointed as the ASG. Pinky Anand is serving as an Additional Solicitor General and Madhavi Divan is the third woman to be appointed as ASG in the Supreme Court of India.

               




You may also like to Read:
          

Print Friendly and PDF

No comments