English Language For Canara Bank PO: 20th December 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.

Watch Video Solutions Here







Directions (1-5): In the passage given below there are three blanks. Corresponding to each question six words are given. In the options, a combination of three words is given corresponding to the three words. In each find out the appropriate set of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 


Q1. In a crucial development that ……………… the flaws in health policy-making in the country, the Delhi High Court ………………….. a government ban on the retail sale and private manufacture ……………… oxytocin.


(A) reduces 
(B) of 
(C) clutter 
(D) exposes 
(E) quashed 
(F) for
DEB
CDE
ACE
ADB
BDC
Solution:
DEB is the correct set of words. 'Quash' means reject as invalid, especially by legal procedure.

Q2. Ever ………………. voters have been provided the ‘None of the Above’ (NOTA) option if they do not want to vote for any of the candidates in the ……………………., political parties now cite many voters having chosen NOTA as a ………………… for losing an election. 
(A) since 
(B) reason 
(C) scuffling 
(D) fray 
(E) basic 
(F) for
CEB
ADB
BDE
CDA
ADE
Solution:
ADB is the correct choice. Fray means a situation of intense competitive activity.

Q3. With three-quarters of tertiary healthcare being ………………. by corporate hospitals, it ……………. important to have a high health cover, …………….. the high charges by these hospitals and medical inflation of 20% per annum in India. 
(A) given 
(B) random 
(C) provided 
(D) becomes 
(E) became 
(F) tranquil
ABC
DEF
CDA
BCF
BFA
Solution:
CDA is the correct choice.

Q4. Thousands of school children ……………………… on the streets of Australian cities at the end of November. They were protesting ……………… their government’s …………………. response to climate change. 
(A) demonstrated 
(B) appeared 
(C) from 
(D) against 
(E) huddle 
(F) lacklustre
CBF
ABE
CDF
ADF
EFD
Solution:
ADF is the correct choice. Lacklusture means lacking in vitality, force, or conviction; uninspired or uninspiring.

Q5. The eight-lane expressway from Delhi to Gurugram ………………. the future with highrises and multinational companies ………………… it. At Gurugram, the highway is lined with …………………….. futuristic buildings, including one of the world’s eco-friendliest. 
(A) adorns 
(B) windows 
(C) hiding 
(D) constellating 
(E) magnificence 
(F) remarkable
BEF
DEA
CBE
ABE
BDF
Solution:
BDF is the most appropriate choice. Constellate means form or cause to form into a cluster or group; gather together.

Direction (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given with a phrase/ part of the sentence put in BOLD. Five options follow each sentence, suggesting an improvement for the BOLD part to make a meaningful and correct sentence. Choose the best improvement from these and if the sentence is correct as it is, mark “No Improvement Required” as your answer. 


Q6. Without the easy availability of inexpensive oxytocin, efforts to stem the maternal mortality epidemic can have suffered a costly setback.

could has suffered
could have suffered
could have suffer
could have suffering
No Improvement Required
Solution:
'could have suffered' is grammatically and contextually correct here.

Q7. The dredger’s job is to fragment sediment on the seabed and deposit it on a reef until a low-lying man made island emerges.
man made island emerge.
man made island emerged.
man made island emerging.
man made island merges.
No Improvement Required
Solution:
No Improvement Required

Q8. You are never too young to fall ill and your body is your most precious asset, which you needs to protect.
which you needing to protect.
which you need to protecting.
which you need to protection.
which you need to protect.
No Improvement Required
Solution:
'which you need to protect' is grammatically and contextually correct here.

Q9. While there were some progress on the process by which the Paris Agreement of 2015 would be implemented, key issues of concern for the poorest and developing nations were diluted or postponed.
While there was some progress
While there was some progression
Rather there was some progress
While their was some progress
No Improvement Required
Solution:
'While there was some progress' is grammatically and contextually correct here.

Q10. Over the years, India has taken a number of steps to improving corporate governance and protect the interests of investors, lenders and other stakeholders.
to improve corporation governance and protect
to improves corporate governance and protect
to improve corporate governance and protect
to improve corporate governance and protection
No Improvement Required
Solution:
'to improve corporate governance and protect' is grammatically and contextually correct here.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 


(A) The severe cyclonic storm damaged infrastructure, property and agriculture. Even so, the effort to professionalise disaster management through a dedicated national and State organisation initiated
(B) However, there is a lot to be done to upgrade infrastructure and housing in coastal districts to meet higher standards of resilience in an era of extreme weather events.

(C) The National Cyclone Risk Mitigation Project started by the Ministry of Home Affairs has been working to reduce the impact of such catastrophic events on Andhra Pradesh, Odisha, West Bengal, Tamil Nadu and Gujarat, classified as States with higher vulnerability; most western coastal States are in the next category.
(D) Tamil Nadu was more prepared than before to deal with Cyclone Gaja when it made landfall between Nagapattinam and Vedaranyam on November 16, but it still took a toll of at least 45 lives.
(E) more than 15 years ago appears to be paying off, with bureaucracies acquiring higher efficiency in providing early warning and in mitigating the impact of cyclones.



Q11. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DAECB
Tamil Nadu was more prepared than before to deal with Cyclone Gaja when it made landfall between Nagapattinam and Vedaranyam on November 16, but it still took a toll of at least 45 lives. The severe cyclonic storm damaged infrastructure, property and agriculture. Even so, the effort to professionalise disaster management through a dedicated national and State organisation initiated more than 15 years ago appears to be paying off, with bureaucracies acquiring higher efficiency in providing early warning and in mitigating the impact of cyclones. The National Cyclone Risk Mitigation Project started by the Ministry of Home Affairs has been working to reduce the impact of such catastrophic events on Andhra Pradesh, Odisha, West Bengal, Tamil Nadu and Gujarat, classified as States with higher vulnerability; most western coastal States are in the next category. However, there is a lot to be done to upgrade infrastructure and housing in coastal districts to meet higher standards of resilience in an era of extreme weather events.

Q12. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DAECB

Q13. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DAECB

Q14. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DAECB

Q15. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DAECB

               




   You May also like to Read:
  
     

 
           
Print Friendly and PDF

No comments