English Language For Canara Bank PO - 18th December 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.





Directions (1-5): In the following passage against each number four words are put in bold which may or may not fit into the sentence contextually. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the most appropriate alternative reflecting the word which doesn’t fit into the sentence appropriately and thus fail to give a contextual meaning to the paragraph. If no such error is there mark (e) i.e. “All are correct” as your answer choice. 

Q1. A poet who recently spoke of the need for (1) solitude as a trivial for writing said that solitude made life simple, for example in terms of how much cooking was needed to sustain the person. (2) She added that only the very rich or those willing to shed all their accoutrements are able to excess solitude and its corollary, simplicity. (3) Consider the case of Goa, which drew the hippy set in the 1960s. Goa was attractive because of its picturesqueness, unspoilt beaches, the simplicity of the local populace, the slow pace of life, and low costs. (4) The secret of Goa spread farther each year and people began purchasing property, buying upto what the hippies had discovered. Soon, the construction industry boomed(5) and an idyllic pace of life transformed into something far more calm. The Goans fought against the transmogrification of the landscape. The war was eventually lost but the skirmishes continue between the government and the people.
solitude
trivial
cooking
sustain
All are correct
Solution:
'Trivial' means of little value or importance. The tone of the passage does not suggest that 'solitude' is being considered trivial or unimportant here. Moreover, it is being compared with cooking to sustain life. Hence, 'trivial' is the incorrect word used here.

Q2. A poet who recently spoke of the need for (1) solitude as a trivial for writing said that solitude made life simple, for example in terms of how much cooking was needed to sustain the person. (2) She added that only the very rich or those willing to shed all their accoutrements are able to excess solitude and its corollary, simplicity. (3) Consider the case of Goa, which drew the hippy set in the 1960s. Goa was attractive because of its picturesqueness, unspoilt beaches, the simplicity of the local populace, the slow pace of life, and low costs. (4) The secret of Goa spread farther each year and people began purchasing property, buying upto what the hippies had discovered. Soon, the construction industry boomed(5) and an idyllic pace of life transformed into something far more calm. The Goans fought against the transmogrification of the landscape. The war was eventually lost but the skirmishes continue between the government and the people.
rich
accoutrements
excess
corollary
All are correct
Solution:
'Excess' means an amount of something that is more than necessary, permitted, or desirable. And the context of the line requires 'access' (the right or opportunity to use or benefit from something.).

Q3. A poet who recently spoke of the need for (1) solitude as a trivial for writing said that solitude made life simple, for example in terms of how much cooking was needed to sustain the person. (2) She added that only the very rich or those willing to shed all their accoutrements are able to excess solitude and its corollary, simplicity. (3) Consider the case of Goa, which drew the hippy set in the 1960s. Goa was attractive because of its picturesqueness, unspoilt beaches, the simplicity of the local populace, the slow pace of life, and low costs. (4) The secret of Goa spread farther each year and people began purchasing property, buying upto what the hippies had discovered. Soon, the construction industry boomed(5) and an idyllic pace of life transformed into something far more calm. The Goans fought against the transmogrification of the landscape. The war was eventually lost but the skirmishes continue between the government and the people.
drew
attractive
unspoilt
populace
All are correct
Solution:
All are correct.

Q4. A poet who recently spoke of the need for (1) solitude as a trivial for writing said that solitude made life simple, for example in terms of how much cooking was needed to sustain the person. (2) She added that only the very rich or those willing to shed all their accoutrements are able to excess solitude and its corollary, simplicity. (3) Consider the case of Goa, which drew the hippy set in the 1960s. Goa was attractive because of its picturesqueness, unspoilt beaches, the simplicity of the local populace, the slow pace of life, and low costs. (4) The secret of Goa spread farther each year and people began purchasing property, buying upto what the hippies had discovered. Soon, the construction industry boomed(5) and an idyllic pace of life transformed into something far more calm. The Goans fought against the transmogrification of the landscape. The war was eventually lost but the skirmishes continue between the government and the people.
farther
began
upto
boomed
All are correct
Solution:
'upto' is incorrect here. Instead of this, 'into' should be used here.

Q5. A poet who recently spoke of the need for (1) solitude as a trivial for writing said that solitude made life simple, for example in terms of how much cooking was needed to sustain the person. (2) She added that only the very rich or those willing to shed all their accoutrements are able to excess solitude and its corollary, simplicity. (3) Consider the case of Goa, which drew the hippy set in the 1960s. Goa was attractive because of its picturesqueness, unspoilt beaches, the simplicity of the local populace, the slow pace of life, and low costs. (4) The secret of Goa spread farther each year and people began purchasing property, buying upto what the hippies had discovered. Soon, the construction industry boomed(5) and an idyllic pace of life transformed into something far more calm. The Goans fought against the transmogrification of the landscape. The war was eventually lost but the skirmishes continue between the government and the people.
calm
transmogrification
eventually
skirmishes
All are correct
Solution:
'Idyllic' itself means peaceful and the sentence talks about trasformation of life. So, trasformation from peaceful to calm makes no sense. Hence, calm is incorrectly used.

Directions (6-10): In each of the following questions, a sentence is given which may or may not have an error in it. In the options given below each question, four ways of writing the same sentence are given. You have to choose the sentence which is grammatically and contextually correct. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer. 

Q6. With an increase population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature.
About an increasing population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature.
With an increasing population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature.
Despite an increasing population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature.
Rather an increasing population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature.
No change required
Solution:
The correct statement is "With an increasing population and incomes, very few places have escaped the human footprint. Today, this pursuit threatens the last vestiges of mostly untouched nature." Use of 'About, Despite and Rather' is incorrect here.

Q7. Solitude and simplicity do not springs from a place but from a state of mind and deliberate choices.
Solitude and simplicity do not spring from a place but from a state of mind and deliberate choices.
Solitude and simplicity do not spring from a place but of a state of mind and deliberate choices.
Solitude and simplicity do not spring from a places but from a state of mind and deliberate choices.
Solitude and simplicity do not spring from a place but from a state of mind and deliberately choices.
No change required
Solution:
The correct statement is in option (a). Use of 'springs' is incorrect in the question. Also, use of 'a places' is incorrect in (c) and 'deliberately choices' is incorrect in option (d).

Q8. More than 70% of India’s population is exposed to outdoor air pollution, which has contributed to one in eight deaths and has reduced the average life expectancy of Indians by nearly two years.
More than 70% of India’s population is expose in outdoor air pollution, which has contributed to one in eight deaths and has reduced the average life expectancy of Indians by nearly two years.
More than 70% of India’s population is exposing to outdoor air pollution, which has contributed to one in eight deaths and has reduced the average life expectancy of Indians by nearly two years.
More than 70% of India’s population is exposed to outdoor air pollution, which has contribute to one in eight deaths and has reduced the average life expectancy of Indians by nearly two years.
More than 70% of India’s population is exposed to outdoor air pollution, which has contributed to one in eight deaths and has reduce the average life expectancy of Indians by nearly two years.
No change required
Solution:
No change required

Q9. With global investments in renewable energy has increased rapidly in recent years, its share in the global stock of energy is still very small.
Among global investments in renewable energy has increased rapidly in recent years, its share in the global stock of energy is still very small.
Inspite of global investments in renewable energy has increased rapidly in recent years, its share in the global stock of energy is still very small.
Even global investments in renewable energy has increased rapidly in recent years, its share in the global stock of energy is still very small.
Although global investments in renewable energy has increased rapidly in recent years, its share in the global stock of energy is still very small.
No change require
Solution:
Sentence in option (d) is correct. 'Although, Despite, Though and Inspite of' all are used o show contrast but there are differences in the structures used with them. After in spite of and despite we use a noun or a pronoun. After although and though we use a subject and a verb.

Q10. Increase energy efficiency is a prerequisite for most developing countries for preparing them to move towards more expensive energy system needed to deal with carbon capture and storage, and other technology solutions.
Increasing for energy efficiency is a prerequisite for most developing countries for preparing them to move towards more expensive energy system needed to deal with carbon capture and storage, and other technology solutions.
Increasing energy efficiency is a prerequisitely for most developing countries for preparing them to move towards more expensive energy system needed to deal with carbon capture and storage, and other technology solutions.
Increasing energy efficiency is a prerequisite for most developing countries for preparing them to move towards more expensive energy system needed to deal with carbon capture and storage, and other technology solutions.
Increasing energy efficiency is a prerequisited for most developing countries for prepare them to move towards more expensive energy system needed to deal with carbon capture and storage, and other technology solutions.
No change required
Solution:
Use of gerund form of 'increase' is correct and the statement in option (c) is grammatically correct and meaningful.

Directions (11-15): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer. 

Q11. It is (1)reduced that nearly 70% of the global carbon (2)emissions could be (3)estimated by (4)increasing energy efficiency.
1-4
2-3
1-3
2-4
No Change
Solution:
1-3

Q12. Every child’s face is (1)different from every (2)other. In the same way, every child’s (3) development of (4) pattern is different.
1-4
2-3
1-3
3-4
No Change
Solution:
3-4

Q13. When he (1)looked through the keyhole he saw a strange (2)sight. It was the big (3) dressing watchman of the flats shivering in a woman's (4) bearded gown.
3-4
2-3
1-3
2-4
No Change
Solution:
3-4

Q14. (1)It was the same thing I have been hearing (2) earlier an hour now and (3)from some ten years (4) for.
1-4
2-3
1-3
2-4
No Change
Solution:
2-4

Q15. Until such a law (1)comes into force, no State law should be used to (2)give an impression that there is an (3)eviction drive (4)against a particular community.
1-4
2-3
1-3
2-4
No Change
Solution:
No Change

               




   You May also like to Read:
  
     
 
            

No comments