English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 14th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.





Q1. ABDICATE 
(i) The young prince became king after his older brother decided to abdicate the throne.
(ii) Of course, it is easier to abdicate your responsibilities than to be a good citizen.
(iii) Giving the dog a treat is a way to abdicate his obedience.
Only (i)
Only (iii)
Only (ii)
Both (i) and (ii)
None of these
Solution:
Abdicate means fail to fulfil or undertake (a responsibility or duty).

Q2. ABET 
(i) Many states have passed repeat offender laws to show criminals they do not abet repeated cases of the same offense.
(ii) Daniel’s tendency to abet his wife left her embarrassed and thinking about divorce.
(iii) The racist political candidate supports abet of visas to citizens with Muslim backgrounds.
Only (ii)
Only (i)
Both (ii) and (iii)
All (i), (ii) and (iii)
None of the above
Solution:
Abet means encourage or assist (someone) to do something wrong.

Q3. UNFAVOURABLE 
(i) Because we set sail in unfavorable conditions, it stormed most of our trip.
(ii) Even though the odds are unfavorable, I like to bid on the horse that rarely wins.
(iii) Unfavorable market conditions make it much harder to buy a house right now.
All (i), (ii) and (iii)
Only (iii)
Only (ii) and (iii)
Only (i) and either (ii) or (iii)
None of the above
Solution:
Unfavourable means expressing or showing a lack of approval or support.

Q4. RUTHLESS 
(i) The Goths showed themselves not absolutely ruthless conquerors.
(ii) Elise had been ruthless enough to help her.
(iii) The way they secure their positions is through the ruthless application of violence.
Only (ii)
Only (i)
Only (i) and (iii)
None of the above
Only (iii)
Solution:
Ruthless means having or showing no pity or compassion for others.

Q5. INEVITABLE 
(i) Since Mary never wears shoes, it was inevitable that she would get a piece of glass in her foot.
(ii) When the misbehaving twins get together, trouble is inevitable and bound to happen.
(iii) At school, it is inevitable that a healthy child will give a cold to a sick child.
Only (i) and (iii)
Only (ii) and (iii)
None of the above
All (i), (ii) and (iii)
Only (i) and (ii)
Solution:
Inevitable means that which cannot be avoided.

Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given with a phrase/ part of the sentence put in BOLD. Five options follow each sentence, suggesting an improvement for the BOLD part to make a meaningful and correct sentence. Choose the best improvement from these and if the sentence is correct as it is, mark “No Improvement Required” as your answer. 


Q6. The attorney insisted on uniform of office files so that they all were set-up the same and he could find what he was looking for.

to uniformity of office files
in uniformity off office files
on uniformity in office files
on uniformity of office files
No Improvement Required
Solution:
Replace ‘on uniform of office files’ with ‘on uniformity in office files’ to make the sentence grammatically and contextually correct.

Q7. John’s aberrant behavior is gone to get him in a lot of trouble one of these days.
is going to get him
is gone to get his
is going too get him
is going to get his
No Improvement Required
Solution:
Replace ‘is gone to get him’ with ‘is going to get him’. We use ‘going’ because the sentence is in future tense.

Q8. A hotel cannot be reserved on the company website without a credit card to retain the booking.
without an credit card to
without a credit card for
without a credit cards to
without an credit cards to
No Improvement Required
Solution:
No correction required

Q9. Although the victim fails to report the crime in a timely manner, there was still enough evidence to prove than an assault occurred.
the victim fail to
the victim failed too
the victim had fail to
the victim failed to
No Improvement Required
Solution:
Replace ‘the victim fails to’ with ‘the victim failed to’. We use ‘failed’ because the sentence is in past tense.

Q10. There are many online check offers that are not legitimate and could end up cost you money.
can ended up cost
could end up costing
could end in costing
can end in costing
No Improvement Required
Solution:
Replace ‘could end up cost’ with ‘could end up costing’ to make the sentence grammatically and contextually correct.

Directions (11-15): In each of the questions given below a/an idiom/phrase is given in bold in a sentence which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 


Q11. Someone else is talking about how a difficult customer has kept him running round in circles.

To make adjustments
To praise someone for your own benefit.
To run in circles
To keep doing or talking about the same thing without achieving anything.
None of the above
Solution:
Running round in circles: To keep doing or talking about the same thing without achieving anything.

Q12. It's time to rise and shine sweetheart.
Act lively and do well
To cry over pity issues
To take advantage of an opportunity
To win
None of the above
Solution:
Rise and shine: Act lively and do well

Q13. There was something I needed to do today but it totally slipped my mind.
To not secure good marks in an exam
To be punctual
To forget something that you had to do
To uncover a mystery
None of the above
Solution:
It totally slipped my mind: To forget something that you had to do

Q14. I can tell you are upset. It's written all over your face.
Used to tell someone that their face expression is giving a message
To be happy
To show kindness to someone
To wash face before sleeping at night
None of the above
Solution:
Written all over your face: Used to tell someone that their face expression is giving a message

Q15. Why do you do everything differently? You should just go with the flow.
To go against the common way of doing things.
To not take work seriously.
To wake up late in the morning.
To not go against the common way of doing things.
None of the above
Solution:
Go with the flow: To not go against the common way of doing things.

               



 You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

For Bank Exams






@999 or @1,199
For SSC Exams



@599
For Insurance Exams



@499
For Teaching Exams



@399
For  
 Exams




@1,499

      

No comments