English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 4th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.




Directions (1-5): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are put in BOLD. One of these four words may be misspelt. You have to identify the misspelt word and choose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘All Correct’ as your answer. 


Q1. The official employment surveys conducted by the National Sample Survey Office (NSSO) typically have very small district-wise samples, which makes district-wise estimates much less presise than state-level ones.

official
typically
estimates
presise
All Correct
Solution:
Precise

Q2. The only source that provides rich employment data at the districtt level and beyond is the census.
source
provides
districtt
census
All Correct
Solution:
District

Q3. While the latest census data pertains to 2011, it provides far more granular and rich information than any other data source on jobs.
latest
pertains
granular
information
All Correct
Solution:
All Correct

Q4. One big reeson for the lack of much progress in creating regular non-farm jobs lies in India’s failure in manufacturing.
reeson
progress
failure
manufacturing
All Correct
Solution:
Reason

Q5. Kalabai said that she was picking cotton on the other side of the farm when she heard a growl and a mufflled voice.
picking
farm
growl
mufflled
All Correct
Solution:
Muffled

Directions(6-10): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 



Q6. colonial government systematically (A)/ Nehru described how the (B)/ strangulated Indian entrepreneurship (C)/ in his book The Discovery of India, (D)/

BDAC
BCDA
DABC
CBDA
DBAC
Solution:
The correct rearrangement is DBAC. In his book The Discovery of India, Nehru described how the colonial government systematically strangulated Indian entrepreneurship.

Q7. seat for free to complete a web check-in (A)/ there was much outrage on social media last (B)/ IndiGo was not allowing him to pick any (C)/ week when a passenger discovered that (D)/
BADC
CBDA
BDCA
DBCA
ACBD
Solution:
The correct rearrangement is BDCA. There was much outrage on social media last week when a passenger discovered that IndiGo was not allowing him to pick any seat for free to complete a web check-in.

Q8. with airfares going lower, (A)/ aspects of flying being monetized (B)/ we will only see more and more (C)/ to keep the bottom line healthy (D)/
ABDC
ACBD
BDCA
CADB
BCDA
Solution:
The correct rearrangement is ACBD With airfares going lower, we will only see more and more aspects of flying being monetized to keep the bottom line healthy.

Q9. the right kind of investor to enjoying (A)/ ups and downs, from finding (B)/ an entrepreneur’s job is full of (C)/ the sudden success of a business (D)/
BADC
CADB
CBDA
CBAD
BDAC
Solution:
The correct rearrangement is CBAD An entrepreneur’s job is full of ups and downs, from finding the right kind of investor to enjoying the sudden success of a business.

Q10. career, but in both places (A)/ from the challenges in a corporate (B)/ you end up learning (C)/ challenges in the start-up are different (D)/
DBCA
ABCD
ACDB
ABDC
DBAC
Solution:
The correct rearrangement is DBAC Challenges in the start-up are different from the challenges in a corporate career, but in both places you end up learning.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 



Q11. The driver was ………….when she realized she did kill a dog by accidentally running ………it with her car.

happy, over
disturbed, over
restricted, on
perplex, in
Both (a) and (b)
Solution:
'Disturbed' correctly defines her feeling after killing a dog and is the perfect fit for the blank. 'Over' is the correct choice for the second blank and makes the sentence correct and meaningful.

Q12. Since I have not paid my credit card bill in ……………..months, the issuer of the card has decided to ……………my spending rights.
many, relax
several, terminate
fewer, cancel
Both (a) and (b)
previous, starting
Solution:
Terminate: bring to an end.

Q13. By reducing tax credits, the local government hopes to …………….the building of new homes …………..the overcrowded town.
imbibe, at
prevent, on
revert, from
impede, in
Both (b) and (d)
Solution:
Impede: delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.

Q14. Because of his …………… nature, the eager student learned lots of ………………… information at the library.
deliberate, misguide
rude, fake
curious, interesting
Both (a) and (c)
strange, amazing
Solution:
Curious: eager to know or learn something. 'Interesting' correctly qualifies 'information' here.

Q15. Was the city council being ………………….. when it ………………….to build the sewage plant in the poor neighborhood?
arrogant, arise
notorious, respect
clever, capture
impartial, decided
None of the Above
Solution:
'Impartial and decided' make the sentence contextually correct and meaningful.

               


i

No comments