English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 9th December 2018

English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 9th December 2018

English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-5): In each of the following Questions, a word is give in bold. Corresponding to each bold word three sentences are written using the word. The word may or may not be correctly used in the sentence. You have to choose the sentence(s) in which the usage of the word is correct. 



Q1. TARNISH 

(i) His fame is tarnished, however, by numerous deeds of tyranny and cruelty.
(ii) The Immortals won't tarnish to hurt you.
(iii) Their reddish-brown skin has been compared in hue to tarnished copper.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
Both (ii) and (iii)
Solution:
Both (i) and (iii)
Tarnish: lose or cause to lose lustre, especially as a result of exposure to air or moisture.
The other meaning is "make or become less valuable or respected."

Q2. GATHER 
(i) I need to gather the eggs.
(ii) The Immortal nodded and trotted away to gather more.
(iii) Katie gathered her clothes into a wool satchel and slung it over her shoulder.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
All are correct
Solution:
All are correct.
Gather: come together; assemble or accumulate.

Q3. DEGRADE 
(i) The scholar has an degrade of knowledge.
(ii) No one but ourselves can degrade us.
(iii) When materials finally degrade, resources are lost forever, so it is better to reuse them.
Both (i) and (iii)
Only (i)
Both (ii) and (iii)
Only (iii)
All are Correct
Solution:
Both (ii) and (iii)
Degrade: lower the character or quality of.

Q4. PREVENT 
(i) If you had been with them you couldn't have done anything to prevent the accident.
(ii) Fruit and vegetables grew in prevent on the island.
(iii) Wish you can benefit from our online sentence dictionary and make prevent day by day!
Only (i)
Only (ii)
Both (ii) and (iii)
Only (iii)
All are Correct
Solution:
Only (i)
Prevent: keep (something) from happening.

Q5. ABUNDANT 
(i) There is an abundant supply of cheap labour.
(ii) We have abundant proof of his guilt.
(iii) Birds concentrate where food is abundant.
Only (i)
Only (ii)
Both (ii) and (iii)
Only (iii)
All are correct
Solution:
All are correct
Abundant: existing or available in large quantities; plentiful.

Directions (6-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 



Q6. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....

lion
cat
dog
horse
buffalo
Solution:
Young ones of lion are called cubs.

Q7.  When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
telling
tell
told
said
saying
Solution:
'Tell' is the correct choice. 'To' will always take first form of verb.

Q8. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
below
beyond
above
down
upon
Solution:
'Above' is grammatically and contextually correct here.

Q9. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
bigger
cut
velvet
earthen
rising
Solution:
'Earthern' is the correct choice in context of 'pots'.

Q10. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
hands
bathroom
backyard
pool
None of the Above
Solution:
Backyard: a yard at the back of a house or other building.

Q11. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
money
helping
cold
worth
shade
Solution:
'Shade' is grammatically and contextually correct in context of 'tree'.

Q12.  When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
coolest
hottest
fastest
rare
worst
Solution:
Shade of a tree is cool and so 'coolest' will be the correct answer.

Q13. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
driving
make
keep
dried
leaving
Solution:
'leaving' is grammatically and contextually correct.

Q14.  When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
part
turns
wish
priority
profit
Solution:
'Take turns' means (of two or more people) do something alternately or in succession.

Q15. When we were young we faced dog-days boldly like ....(6).... cubs. We had neither air-conditioners nor refrigerators. To ....(7).... the truth we did not have even a ceiling fan ....(8)..... our heads. We fought summer thirst with water from ....(9)..... pots. We spent our daytime playing under a pair of two huge makizham tree which stood in our ....(10)..... Their thick foliage turned the hot summer sun into the springtime full moon. They not only gave us ....(11)..... but also showered on our heads their tasty, orange-coloured, fragrant fruits. When it comes to shade, people talk highly about mango and neem trees. As far as I have experienced, the shade of a makizham tree is the ....(12)..... and the thickest. We used to wear during summer only half-trousers, ....(13).....the upper portion of our bodies also bare. Parents of many of my playmates never allowed their male children to wear shirts during summer. At 11 a.m. we would assemble under the makizham trees and start our games. We would play a game or two with tops and then take our ....(14)..... at the crude swing suspended from the tree branch. At noon we would retreat to the pumpset near our well to bathe in the cool water to our heart's ....(15).....
desirous
ability
mischief
content
Both (a) and (d)
Solution:
'Content' here means willing to accept something; satisfied.

               




 You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments