English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 12th December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.





Directions (1-5) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 

Scientists think they’ve figured out the falling dominoes that led to the earth’s largest mass extinction and worry that human-caused climate change puts the planet on a vaguely similar path.

Some 250 million years ago, about 90% of sea life and 70% of land life went extinct, in what is now called the Great Dying. Scientists have long speculated that massive volcanic outbursts triggered the cataclysmic event, but how that worked was still a bit fuzzy. It wasn’t the lava itself. A new study in the journal Science used complex computer simulations to plot out what happened after the volcanoes blew: it led to ocean temperatures rising by about 11 degrees Celsius, which then starved the seawater of oxygen. That hot oxygen-starved water caused the mass marine die-off, especially farther from the equator.

After the volcanoes blew, the level of heat-trapping carbon dioxide soared to a level more than 12 times what it is today, said lead author of the study Justin Penn. Water loses oxygen when it warms, much like a warm can of cola goes flat, Mr. Penn said. Scientists looked at dozens of modern species to see what happens to them in warmer, oxygen-starved water and that helped them to understand the past extinction. One of the keys in the research is that more species died away from the equator. That’s because tropical species were more acclimated to low oxygen levels, Mr. Penn said.

While humans aren’t warming the earth anywhere close to as much as what happened naturally 250 million years ago, “this puts our future into the category of contenders for true catastrophe,” said study co-author Curtis Deutsch, an earth scientist at the University of Washington. The study calculates that if heat-trapping carbon dioxide emissions continue at current levels, by the year 2300, the globe will experience 35% to 50% of the extinction level seen in the Great Dying. 

Q1. According to scientists what had triggered the cataclysmic event?
Rising of ocean temperatures.
Hot oxygen-starved water
Massive volcanic outbursts
All of the above
Only (a) and (b)
Solution:
Only option (c) can be inferred from the line “Scientists have long speculated that massive volcanic outbursts triggered the cataclysmic event” in paragraph 2.

Q2. According to study in Journal Science what happened after the volcanoes blew out?
Ocean temperatures rising by about 11 degrees Celsius.
Starving the seawater of oxygen
Mass marine die-off, especially farther from the equator.
None of the above
All of the above
Solution:
Refer paragraph 2 in the passage.

Q3. Which of the following statements is/are not true in context of the passage?
After the volcanoes blew, the level of heat-trapping carbon dioxide soared to a level more than 12 times what it is today.
Hot oxygen-starved water did not cause the mass marine die-off, especially farther from the equator.
By the year 2300, the globe will experience 25% to 60% of the extinction level seen in the Great Dying.
All are true
Only (b) and (c) are not true.
Solution:
According to the passage only options (b) and (c) are not true.

Q4. Which of the following words, SIMILAR in meaning, should replace the word 'catastrophe' given in bold to make it contextually correct and meaningful?
Disaster
Aid
Prosperity
Blessing
Bale
Solution:
Only option (a) can fit contextually and grammatically in the passage. ‘catastrophe‘ means calamity.

Q5. Which of the following words, OPPOSITE in meaning to the word 'soared' given in bold?
Grew
Rose
Accelerated
Fall
Exceed
Solution:
‘ Soared ‘ means to grow or rise. Therefore, only option (d) has the opposite meaning.

Directions (6-10): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are put in BOLD. One of these four words may be misspelt or contextually wrong. You have to identify the misspelt or contextually wrong word and choose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘No error’ as your answer. 

Q6. The Indian rupee dropped to a new record low of 69.09 per dollar on Thursday, giving out echees of an earlier vulnerable period in 2013 when India was clubbed into a cluster called ‘Fragile Five’
Vulnerable
Dropped
Echees
Fragile
No error
Solution:
In place of ‘echees’ it should be ‘echoes’.

Q7. The health, longevity and well-being of Indians has improved since Independence, and the high levels of economic grow over the past two-and-half-decades have made more funds available to spend on the social sector.
Grow
Longevity
Independence
No error
Available
Solution:
In place of ‘grow’ it should be ‘growth’.

Q8. Among the factors affecting the quantity and quality off nutrition are maternal education, age at marriage, antenatal care, children’s diet and household size.
Off
Affecting
Household
Antenatal
No error
Solution:
In place of ‘off’ it should be ‘of’. ‘Off’ does not grammatically fits correct in the sentence.

Q9. Bald data on Indians killed or injured in road accidents put out annually by the Centre obscure the human impact of the carnag on national and State highways, as well as urban and rural roads.
No error
Injured
Urban
Annually
Carnag
Solution:
In place of ‘carnag ‘ it should be ‘carnage’.

Q10. The present investigative machinery does not have the capability to determine faults, enabling officials responsible for bad road design and construction and lax traffics managers to escape liability.
Liability
No error
Enabling
Traffics
Investigative
Solution:
In place of ‘traffics’ it should be ‘traffic’.

Directions (11-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination or none of them connects, mark “None of the above” as your answer. 

Q11.

A-E
B-D and C-F
A-F, C-E and B-D
None of the above
B-D only
Solution:
A-F, C-E and B-D is grammatically and meaningfully correct.

Q12.

A-E
C-F
A-E and C-F
A-D, C-E and B-F
None of the above
Solution:
C-F is grammatically and meaningfully correct.

Q13.

A-F, B-E and C-D
C-E
None of the above
B-F and A-D
A-F
Solution:
A-F is grammatically and meaningfully correct.

Q14.

A-F
B-D and A-F
A-D and C-F
A-E, C-D and B-F
None of the above
Solution:
A-E, C-D and B-F is grammatically and meaningfully correct.

Q15.

A-E and B-D
A-F
C-E and B-D
B-F
None of the above
Solution:
None of the above listed options is correct.

               



 You May also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments