English Language For Canara Bank PO: 19th December 2018


English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.





Directions (1-5) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 


Last week, the South Delhi Municipal Corporation (SDMC) took the radical step of issuing notices to a slew of residents who did not segregate their household waste—perhaps, the first time any civic body in the country has launched an attempt to impose fines on citizens. Delhi’s garbage woes have been hurtling towards some sort of an endgame ever since a portion of the landfill at Ghazipur, on the city’s eastern edge, collapsed onto an adjoining road and buried two people in September 2017. A temporary ban on dumping at the site was immediately announced, but the Ghazipur garbage mountain is already nearly as tall as the Qutub Minar, as the Supreme Court caustically observed recently.


With the (A) quest for another dumpsite going nowhere (as nobody wants a mound of garbage next to their neighbourhood), there is no clarity yet on what to do with the thousands of tonnes of solid waste Delhi generates every day. That quandary, in part, led to the SDMC’s unusual move. The impasse in Delhi is a reflection of India’s troubling relationship with waste. India’s cities already generate over 150,000 tonnes of municipal solid waste every day, with Mumbai being the world’s fifth most wasteful city. The waste heaps that dot the edges of India’s cities are set to double in size by 2025. Only one-third of the waste undergoes even rudimentary treatment, according to the urban ministry’s optimistic assessment, and hardly any of it is segregated, which would make processing easier.

As India’s economic growth accelerates, the garbage problem would only get bigger, unless immediate solutions are found to delink growth from garbage generation. According to the Delhi-based Centre for Science and Environment, cities are already beginning to run out of land on which to dump their waste and have begun throwing it in the backyards of smaller towns, suburbs and villages. Thus, garbage may soon become a flashpoint that sets off recurrent conflict across the urban landscape.



Q1. Which of the following is/are true in context of the passage? 

(i) Since segregation of waste is yet to become a reality, incineration is a highly inefficient solution 
(ii) Mumbai is the world’s fifth most wasteful city. 
(iii) Only one-third of the waste undergoes even rudimentary treatment, according to the urban ministry’s optimistic assessment.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (ii) and (iii)
All are correct
Solution:
Both (ii) and (iii) are correct.
For (ii), refer paragraph 2. For (iii), refer the last line of the passage.

Q2. As per the passage, what step was taken by SDMC towards the residents who did not segregate their household waste?
Getting a separate land for people to dump their wastes.
Imposition of Fines
Imprisonment of 6 months
Imposing a ban on these people in availing government schemes benefits.
None of the Above
Solution:
Government imposed fines on citizens who did not segregate their household waste. The answer can be inferred from first three lines of the passage.

Q3. Which of the following words can replace the word given in bold in (A) without changing the meaning of the statement?
advancement
retreat
judgment
search
Both (b) and (d)
Solution:
'Quest' means a long or arduous search for something.

Q4. In the passage above, a line is given in BOLD. Which of the options give below best infers the meaning of the line given in BOLD?
As the economic growth increases, garbage problem will also increase and finding a solution to it is beyond our reach.
With the increase in economic growth, the problem of garbage tends to decrease and solutions are found to separate growth from garbage generation.
With the increase in economic growth, the problem of garbage tends to increase until solutions are found to separate growth from garbage generation.
As the economic growth increases, garbage problem will also increase and we can easily find a solution for it keeping it at apr with growth.
None of the Above
Solution:
Option (c) describes the correct meaning of the line.

Q5. Which of the following word is opposite in meaning to the word ‘ IMPASSE’ given in bold in the passage?
Standstill
Dilemma
Breakthrough
Morass
Plight
Solution:
Impasse: a situation in which no progress is possible, especially because of disagreement; a deadlock.
Breakthrough: a sudden, dramatic, and important discovery or development.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 



Q6. Unlike the Western world, a large …………… of India’s waste is still organic kitchen waste—almost 40% of the total volume.

cubicle
block
partition
chunk
None of the Above
Solution:
Chunk: a significant amount of something.

Q7. ……………………. herself silently for behaving like a teenager, Jessi forced part of her breakfast down her throat.
Praising
Grasping
Chiding
Gulping
Craving
Solution:
Chide: scold or rebuke.

Q8. The argument between the two employees began when one of them spoke …………… to the other.
curtly
politely
briefly
blunt
humbly
Solution:
Curt: rudely brief.

Q9. If you want to look at the country’s problems, start with the ……………. of the healthcare system.
messing
consequence
ruined
collapsed
debacle
Solution:
Debacle: a sudden and ignominious failure; a fiasco.

Q10. If you want to lose weight, …………………….. the time you spend watching television and replace it with exercise.
lengthen
dispose
deprive
curtail
Both (b) and (d)
Solution:
Curtail: reduce in extent or quantity; impose a restriction on.

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q11. Indians should start demanding clean (A)/ and healthy cities as a basic right and (B)/ governments must step up and (C)/ delivers that basic human need.(D)/ No Error (E)/

A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D. 'Deliver' must be used in place of 'delivers'.

Q12. In manufacturing, using the data around us (A)/ couple with cognitive technologies, new set of (B)/ ultra-powerful, ultralight, ultra-conductive (C)/ materials can now be created. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part B. 'Coupled' must be used in place of 'couple'.

Q13. With 3D printers getting into (A)/ the easy reach of every one,(B)/ we can all build many new products—(C)/leading to a lot of innovation around us. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
No Error

Q14. The last date for filing claims and objections (A)/ for Assam’s National Register of Citizens (NRC) (B)/has been extend by the (C)/ Supreme Court to December 31, from December 15. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part C. 'Extended' will be used in place of 'extend'.

Q15. A study published in the journal Nature in (A)/ July found that deaths from heart disease, (B)/ stroke and diabetes are threefold in (C)/ India as compared too Western nations. (D)/ No Error (E)/
A
B
C
D
E
Solution:
Error is in part D. Use 'to' and not 'too' in this context. 'Too' is used for a higher degree than is desirable, permissible, or possible; excessively.

               




   You May also like to Read:
  
     
 
            

No comments